Karlove Vari – Jedan od najelegantnijih gradova u Češkoj i banja čuvena u celom svetu, savršeno je mesto za opuštanje.Prijatnoj atmosferi, doprinose lepa arhitektura, okolna brda, dve reke i mnoštvo termalnih izvora…

Karlove Vari se nalaze na manje od dva sata vožnje zapadno od Praga i najpoznatija su češka banja. Mada je ovaj grad osnovan još 1370. godine, gotovo sve građevine su sagrađene u 18. i 19. veku, tokom zlatnog doba renesanse. Većina posetilaca Karlovih Vari dolazi ovde zbog toplih izvora. Smatra se da ovdašnji mineralni izvori imaju lekovita svojstva i da ublažavaju bolove i stres. Međutim, veličanstvena arhitektura i zamkovi i ulice iz bajki su ono što neprestano privlači turiste u ovaj grad.

karlove variKroz grad protiče reka Tepla i okružena je renesansnim zgradama. Grad je čaroban kako leti tako i zimi, kada se magla spusti na ulice i zamađija ovo mesto.

karlove vari prag

Noću se pale svetla na svim zgradama i stiče se osećaj da šetate po filmskom setu.

karlove vari nocu

Čudesni arhitektonski detalji se kriju na svakom ćošku. Neke zgrade nalik na zamke su pretvorene u izložbene prostore i spa centre.

izlet karlove vari

Karlove Vari su posebno poznate po svojim kolonadama u kojima se nalazi mnoštvo izvora i gejzera. U jednoj kolonadi se nalazi pet prirodnih izvora sa različitim temperaturama. Duž hodnika se nalazi mnoštvo slavina i fontana, tako da možete piti vode koliko god želite.

karlove vari znamenitosti

Ispod ovih kolonada se nalaze pogoni za punjenje flaša ovom vodom. Tu se nalaze i čudesne strukture od aragonita. Godine 2008. otvoren je stari deo kod termalnog izvora pod zemljom i turistička ruta ponovo prolazi tu.Tura počinje od geološkog modela, koji je neophodan za razumevanje funkcionisanja ovih izvora.U podrumu se može videti kako izvorska voda oblikuje aragonit, zatim termalnu sedru, zatvorene slavine i retke bakterije i alge.

Najbolji pogled na grad se pruža sa obližnjeg Brda Prijateljstva. Možete prošetati do njega, a možete ići i žičarom.

karlove vari slike

Žičara

U blizini hotela Grandhotel Pupp se nalazi uska ulica koja vodi do stanice žičare. Žičara ide uzbrdo i vodi do vidikovca. Žičara kreće na svakih 15 minuta, a putnici se obično vraćaju pešice kroz šumu.


Prva stvar koju treba uraditi u Karlovim Varima: kupite porcelanski bokal

karlove vari suveniriPorcelanski bokali su tradicionalan pribor za piće mineralne vode u češkim banjama. Bokal možete kupiti u bilo kojoj suvenirnici ili kiosku na ulici. Možete kupiti i skup, zlatom optočen bokalčić koji ćete čuvati zauvek, a možete kupiti i najjeftiniji.

Zašto kupiti ovakav bokal? Degustacija mineralne vode je glavna aktivnost u Karlovim Varima i svakako želite da joj se pridružite. Međutim, neki od tih termalnih izvora su pretopli za plastične flaše, tako da će vam se 1) flaša otopiti i 2) osloboditi gomilu toksina u lekovitu vodu, što umnogome potire i svrhu njenog ispijanja.


Početak ture u Karlovim Varima

karlove vari masarikova ulica
Masarikova ulica

Najbolje je da počnete samostalnu turu sa severnog dela grada i da krenete ka jugu.

Ako dolazite sa autobuske stanice, pitajte ljude da vas upute na pešačku zonu – Masarikovu ulicu, dijagonalnu ulicu koja će vas dovesti do spa centra.


Spa Hotel Termal

hotel termalKada se naoružate porcelanskim bokalom, krenite u spa zonu, koja se pruža duž reke Teple. Prvo ćete proći pored spa hotela Termal, koji turistički vodiči obično nazivaju rugobom od zgrade, ali je zapravo fantastičan primerak socijalističke brutalističke arhitekture. U njemu se svakog jula održava glamurozni Filmski festival.


Dvoržakov park

dvorzakov parkNadomak hotela Spa nalazi se Dvoržakov park, koji je ime dobio po kompozitoru Antonjinu Dvoržaku. U parku se nalazi dosta drveća i predivno jezerce i tu se možete opustiti i prošetati.


Crkva Marije Magdalene

crkva marije magdaleneNajveća crkva u Karlovim Varima i jedna od najvećih baroknih zdanja u gradu je crkva Marije Magdalene. Ova divna crkva se nalazi u srcu Karlovih Vari i sagradio ju je tokom tridesetih godina 18. veka veliki arhitekta Ignjac Kilijan Dincenhofer, koji je projektovao i crkvu Svetog Nikole u Pragu.U kripti se nalazi i podzemni oltar i grobnica u kojoj se nalaze kosti sa groblja koje je u 18. veku bilo pored crkve.


Sledi još 8 stvari koje možete raditi …

SPA & WELLNESS
Još od XVIII veka, u Karlove Vari dolaze poznate ličnosti na spa tretmane: Betoven, Henri Fonda, Kazanova, Mocart, Kafka i mnogi glumci.U hotelima i spa centrima se nude relaks masaže, bazeni sa termalnom vodom, tretmani za negu lica i tela, kao i medicinsko lečenje po savetu lekara.

ŠETNJA GRADOM
Uživajte u romantičnoj atmosferi koju ovom banjskom gradu daju građevine u baroknom i art nuvo stilu, pastelnih boja. U njima su smešteni hoteli, apartmani, spa centri, restorani. Grad Karlove Vari je u dolini reke Teple i okružuje ga divna priroda. Bićete oduševljeni, bilo da dolazite na odmor, lečenje ili iz radoznalosti.

NAJVEĆI I NAJTOPLIJI IZVOR
Dok šetate gradom, videćete mnogo izvora sa termalnom vodom, koju možete besplatno da natočite. Najveći izvor se nalazi u srcu grada. Mlaz vode dostiže visinu od 12 metara, a ovde izvire 2.000 litara termalne mineralne vode u minutu. Sa temperaturom od 72°C, to je najtopliji izvor u banji.

karlove vari banja

 

FILMSKI FESTIVAL
Međunarodni filmski festival u Karlovim Varima održava se svake godine u julu i najprestižniji je u centralnoj Evropi. Na njemu se prikaže preko 200 premijera filmova iz celog sveta, a najbolji kao nagradu dobija kristalni globus. Na festival dolaze poznati holivudski glumci koji privuku brojne posetioce.

KOLONADE
Banja je poznata po kolonadama kojih ima pet i napravljene su da ljudima bude prijatnije kraj izvora. Najveća je Mlinska kolonada u renesansnom stilu, ukrašena sa 12 statua, koje predstavljaju mesece u godini. U okviru nje je šest izvora. Pijačna kolonada je izrezbarena od drveta i u njoj su tri izvora. Najveći izvor je smešten u modernoj staklenoj kolonadi.

PROBAJTE LIKER I OBLANDE
Tradicionalni liker Becherovka proizvodi se od 1807. godine sa termalnom vodom. Recept je tajna, ali se zna da sadrži brojne biljke i začine. Prodaje se u kioscima koji su u obliku njegove flaše.Probajte i oblande, koje su okrugle, tanke jedinstvene u svetu. Prave se sa različitim ukusima, a jedu uz čaj, kafu, sladoled, sir ili same.

FABRIKA STAKLA
Posetite čuvenu fabriku stakla „Moser”, koja proizvodi kvalitetne kristalne predmete za kraljevske porodice i ostale bogate i slavne ljude. Postoji od 1857. godine. Možete da vidite kompletan proces proizvodnje staklenih čaša, da posetite muzej stakla i častite se nekom sitnicom u prodavnici.

karlove vari elizabetina kupatila

 

ELIZABETINA KUPATILA
Jedna od najlepših istorijskih zgrada i najstarija spa, nalazi se u centru grada. Napravljena je 1906. godine, a dobila je ime po supruzi cara Franca Jozefa. Oko nje je prelep park sa fontanom. Od početka se koristila za lečenje termalnom vodom, a danas nudi najsavremenije tretmane za rehabilitaciju, opuštanje i lepotu.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here