padova

Padova je grad smešten u severoistočnom delu Italije, u regiji Veneto. Ovo je izuzetno lep grad u kom možete videti mnoštvo jedinstvenih, starih zgrada i mostova, kao i istorijski Univerzitet u Padovi, na kom je nekada predavao Galileo Galilej.

Mada je neki (pogrešno) smatraju širim gradskim područjem Venecije i Trevisa, Padova ima svoju istoriju i tokom Srednjeg veka je bila veoma važan grad. Smeštena na reci Bakiljione, Padova se nalazi na oko 40 kilometara zapadno od Venecije i po poslednjem popisu ima 214.000 stanovnika.

Mnogi turisti je posete kad dolaze u Veneciju.Ako imate mogućnost za izlet u Padovu i razmišljate da li je vredi posetiti pokušaćemo da vam predočimo koje znamenitosti možete videti.Svi smatraju da makar i jednodnevno putovanje u Padovu postaje doživotna lepa uspomena.

Arheološki nalazi pokazuju da je Padova zapravo jedan od najstarijih gradova u severnoj Italiji – postoje dokazi da je prvo naselje ovde osnovano oko 1183. godine pre nove ere. Padovu su kasnije osvajala mnoga plemena, uključujući Hune i Gote. Tokom Srednjeg veka i renesanse, Padova je postala veoma važna, a univerzitet u Padovi poznat kao jedan od najboljih u Italiji.

Danas je industrijska zona u istočnom delu grada jedna od najvećih u Evropi i tu radi preko 50.000 ljudi.

Kao turistička destinacija, Padova nudi mnoštvo istorijskih zgrada, prelepih bašti i zanimljivih muzeja.

Evo šta sve možete videti u Padovi

Bazilika svetog Antonija

padova italijaOva prelepa bazilika sa nekoliko kupola je jedno od obeležja Padove i dominira centrom istorijskog dela starog grada. Sagrađena u 13. veku, ova bazilika je spoj nekoliko različitih stilova. Na prednjoj strani se nalazi nekoliko lukova i mnoštvo detalja koji uokviruju glavni ulaz, ali pravu poslasticu za oči predstavljaju bočni delovi bazilike: osam kupola i niz predivnih kula.

I unutrašnjost bazilike je očaravajuća – freske i slike pokrivaju svaki kvadratni centimetar, a tu je i dosta zlatnih ukrasa i mermernih skulptura. Pored crkve se nalazi nekoliko kapela u kojima možete videti prelepa renesansna umetnička dela.


Pjaca dei Sinjori

italija padovaJedan od najvećih trgova u istorijskom delu Padove, Pjaca dei Sinjori predstavlja takođe jedno od najprometnijih mesta u gradu i na ovom trgu su se oduvek održavale javne proslave i turniri. Sagrađen u 14. veku, ovaj trg se širi  ispred čuvene sahat-kule i pun je srednjevekovnih i renesansnih ukrasa. Na kraju trga se nalazi crkva Svetog Klimenta, a na drgom Sahat-kula. Duž trga se nalazi niz kuća, restorana, prodavnica i kafića.

Na ovom trgu se često održavaju razne svečanosti, tako da je to sjajna prilika da iskusite autentičnu italijansku kulturu i lokalnu atmosferu.


Duomo

padova znamenitostiMada eksterijer bazilike sv. Antonija po lepoti možda prevazilazi Duomo, ovo je zapravo „glavna“ crkva u gradu i poznata je po lepom enterijeru. Smeštena na trgu Pjaca Duomo, ova crkva je sagrađena 1117. godine, ali je kasnije uništena u zemljotresu, pa zatim obnovljena.

U crkvi ćete videti predivan kontrast belih zidova sa crvenim i plavim mermernim podovima, kao i mnoštvo lukova i stubova koji stvaraju divan vizuelni efekat. U Krstionici ćete videti fresku sa mnoštvom detalja koju je uradio Đusto de Menabuoi, i koja pokriva ceo plafon.


Kapela Skrovenji

padova sta videtiU blizini divnog parka Đardini del Arena, nalazi se Kapela Skrovenji, zaista monumentalna crkva, poznata po izuzetnim freskama. Spoljašnjost crkve uopšte nije upadljiva , i ako ne znate njenu istorijsku važnost, možda ćete proći pored nje i nećete je ni primetiti.

Ova crkva je sagrađena 1305. godine, a unutrašnjost je osmislio čuveni slikar Đoto, koji je takođe „odgovoran“ i za kulu u Firenci, koja po njemu nosi ime. Bukvalno svaki kvadratni centimetar idova je oslikan prelepim freskama živih boja. Freske su podeljene u nekoliko sekcija i predstavljaju prizore iz Biblije, Hristov život i ljudske grehe i vrline. Ove freske se smatraju remek-delima zbog detalja i boja (boje su odlično očuvane i dan-danas), tako da je ovo mesto nezaobilazna turistička atrakcija.


Palata Rađone

padova putovanjeU ovoj ogromnoj palati je smeštena Gradska većnica i nalazi se na trgu Pjaca dela Fruta. Palata Rađone se smatra pravom ikonom Padove. Ova zgrada predstavlja simbol nekadašnje moći i uticaja Padove.

Sagrađena između 1172. i 1219. godine, ova zgrada je stotinama godina bila mesto na kom su se održavale različite građanske ceremonije, ali i suđenja. U zgradi se nalazi velika, otovrena odaja, bogato ukrašena nizom freski Nikola Mireta i Stefana di Ferare. Stotine freski na ovim zidovima predstavljaju različite alegorijske priče i istorijske događaje.


Orto botanico

putovanje u padovuOva mala botanička bašta je zaista predivna i u njoj možete videti mnoštvo interesantnih biljaka. Osnovana je 1545. godine, što je čini jednom od najstarijih botaničkih bašta koje još uvek postoje, i prvobitno je služila samo kao centar za učenje i vežbe studenata na univerzitetu.

Na jednom kraju bašte se nalazi niz staklenika sa mnoštvom različitih biljnih vrsta, dok se na drugom nalazi rasadnik kružnog oblika, podeljen u nekoliko delova. Ako volite biljke i prirodu, Botanička bašta će biti pravi raj za vaše oči.


Prato dela Vale

padova sta posetitiSa površinom od kolosalnih 90.000 kvadratnih metara, Prato dela Vale je najveći trg u Italiji i celoj Evropi. Ovo je jedno od najznačajnih područja u Padovi, a lokalno stanovništvo obožava otvoren prostor i sam oblik ovog trga. Trg se ponekad naziva i „pjacom“, ali je zapravo ovalnog oblika i oko njega se nalazi kanal okružen sa 90 statua koje predstavljaju različite važne ličnosti iz istorije Padove. Na kanalu se nalaze četiri mosta preko kojih možete stići do centralnog dela trga i fontane na njemu.Prosto ne možete da se ne divite arhitekturi i veličini ovog trga, a svakako ćete uživatu u senci nekog drveta ili u sunčanju na uređenom travnjaku.


Kanal Brenta

padova sta obiciKanal Brenta se prostire na mnogo kilometara između Kjođe na obali Jadranskog mora, do Padove, gde se uliva u reku Brenta. Kanal je napravljen u 15. veku kako bi se poboljšala trgovina između Venecije i drugih većih gradova u severnoj Italiji. Ako želite, možete otići na putovanje čamcem od Padove do Venecije (ili obrnuto). Na putu ćete videti mnoštvo predivnih kuća i vila, a najpoznatije su vila Foskari i vila Pizani. Priroda oko kanala je prelepa i na putu ka Veneciji možete videti mnoštvo malih sela raštrkanih oko obala.


Gradski muzej

gradski muzejOvaj kompleks muzeja i istorijskih zgrada se nalazi u parku Đardini del Arena i obuhvata dva muzeja i kapelu Skrovenjini. U galerijama možete videti slike čuvenih renesansnih slikara, uključujući Ticijana, Đota, Belinija i Veronezea. Ova kolekcija se smatra jednom od najboljh kolekcija venecijanske umetnosti u periodu od 12. do 19. veka u celoj Italiji. Pred umetničkih dela, tu je i velika kolekcija istorijskih artefakata iz različitih istorijskih razdoblja, uključujući i pre-rimski period, grčki etrurski period. Svaka izložba je dobro osmišljena i uključuje i multimedijalne sadržaje.


Đardini del’Arena

arenaU severnom delu istorijskog dela grada, nalazi se ovo prijatno mesto za opuštanje. Posetu kapeli Skrovenji i Gradskom muzeju možete iskombinovati sa laganom šetnjom kroz park, duž obala severnog kanala. Park je veoma lepo uređen, pun drveća u čijoj senci možete da se odmorite, a tu je i dosta pešačkih staza koje idu kroz ceo park.


Kanali i reke u Padovi

padova izletPored kanala Brenta, u Padovi možete videti nekoliko kanala i reka. Šetnja duž obala je divna, a usput ćete videti velik deo grada. Iz ulice Goito možete krenuti stazom pored reke i uživati u šetnji dok ne stignete do opservatorije. Odatle možete nastaviti u centar grada ili nastaviti na sever pored reke i proći kroz Đardini del Arena. Tokom ove šetnje ćete proći pored mnogih prelepih zgrada.


Palata Cukerman

Pored Đardini del Arene nalazi se palata Cukerman, u kojoj je smeštena još jedna velika kolekcija umetničkih dela.

Na prvom spratu palate se nalazi velika kolekcija predmeta iz okoline Padove, uključujući grnčariju, predmete od kamike i slonovače, nakit, srebrninu, tkanine i nameštaj. Na drugom spret je muzej posvećen Nikoli Botacinu, trgovcu koji je uspeo da sakupi veliku kolekciju umetničkih dela, oružja i starih novčića.

Sve ove stvari pružaju fascinirajući uvid u istoriju čitavog regiona. Ovo je sjajan način da naučite nešto o tom kako su se ukusi i moda menjali kroz vreme.


Jednodnevni izlet u Veneciju

Iako većina turista iz Venecije dolazi u Padovu možda nije isti slučaj i sa vama.Ako ste došli direktno u Padovu onda je šteta da ne posetite Veneciju! Javni prevoz od Padove do Venecije je čest i zato bi bila prava šteta da ne posetite Veneciju ako se nađete u Padovi. Putovanje vozom traje oko 25 minuta u jednom pravcu.

Venecija je čaroban grad, pun istorijskih znamenitosti, fantastične arhitekture i, naravno, prelepih kanala. Vozite se u gondoli, prošetajte trgom svetog Marka, popnite se na zvonik crkve kako biste videli čitav grad i pređite Ponte di Rialto. Tu su i prelepa Duždeva palata i čuveni Most Uzdaha.

>>> Top 10 saveta za putovanje u Veneciju

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here