Grčka: Ostrvo Samos za letovanje, plaže, noćni život, utisci

Ostrvo Samos Grčka

Ostrvo Samos leži u srcu centralnog Egejskog mora, 1200 metara od obale Male Azije. Površina ovog ostrva je 477,395 km2.

Na istoku Samosa je Turska i Mala Azija, od kojih je Samos odvojen “Eptastadio” kanalom, koji je širok samo 1650 metara u najužem mestu. Na severu je Eritreja (Turska), severo-zapadno je Hios ostrvo, na zapadu i jugozapadu je Ikarija i Fournoi ostrva, a na jugu su ostrva Dodekaneze.

Samos ostrvo je oblika kao poluostrvo, a prema geolozima koji su istraživali ovaj predeo, između ostalog, njihov zaključak je da su različiti geološki događaji, koji su se dogodili tokom vekova, odsekli deo onoga što je bila obala Male Azije.

samos iskustva

Dok je uglavnom planinsko, Samos ostrvo ima nekoliko relativno velikih i plodnih ravnica.

Veliki deo ostrva prekriven je vinogradima, od kojih se pravi vrhunsko vino. Najvažnije ravnice su Pitagorio, na jugoistoku, Karlovasi na severozapadu, a Maratokampou na jugozapadu. Broj stanovnika na ostrvu je 33.814, što je 9. najmnogoljudnije grčko ostrvo. Klima Samosa je tipično mediteranska, sa blagim i kišovitim zimama i toplim letima bez kiše.

samos utisci

Samos za letovanje

Jedno od najpopularnijih ostrva u Grčkoj, Samos se odlikuje fenomenalnim plažama i bujnim zelenilom. Iako je Vati glavni grad, turizam je širi u mnogim lepim primorskim mestima širom obale, uglavnom u mestima Kokari, Pitagorion, Karlovasi i Heraion.

Tsamadou, Agios Konstantinos, Potokaki i Lemonakia su neverovatne plaže sa egzotičnom vodom, ali zbog svoje velike površine, Samos ostrvo ima mnogo lepih plaža, bilo organizovanih ili potpuno skrivenih. Malo nudističkih plaža se može naći.

Samos Grčka je takođe ostrvo poznato po ukusnom vinu koje se tu proizvodi od davnina. Preko leta, postoji dnevna veza između ostrva i kosmopolitskog letovališta Kušadasi u Turskoj.

letovanje na samosu

Samos za letovanje – zašto treba da odete baš tamo?

Jedno od najpopularnijih i najlepših grčkih ostrva, ovo je pravi dragulj sa bujnim zelenilom, ribarskim selima i divnim plažama. Samos pripada kompleksu istočnog Egejskog mora. Geografski se nalazi u neposrednoj blizini turske obale i postoje dnevne brodske ture između Samosa i Kušadasija u Turskoj. Ovo prelepo grčko ostrvo je prošarano fantastičnim plažama, kao što su Tsamadou, Tsabou, Psili Amos, Agios Konstantinos i još mnogo toga. Odmor u Samosu se može kombinovati sa drugim ostrvima, kao što su Ikaria ili Fourni.

Stvari koje morate videti na Samosu ima mnogo i datiraju iz svih istorijskih perioda. Prema mitu, ovo je ostrvo boginje Here, zbog čega su meštani izgradili veliko svetilište u njenu čast, Heraion. Ovo svetilište se može posetiti i danas. U bliskoj udaljenosti od Heraiona, postoji tunel Eupalinus, akvadukt antičkog Samosa i među najvećim tehnološkim dostignućima tog doba. Vrlo zanimljivo je da možete da posetite i manastir Panagia Spiliani iznad Pitagoriona, sa pećinskom crkvom gde je pronađena ikona Bogorodice. Ako uživate u pešačenju, vi ćete voleti ovo ostrvo zbog mnogih staza za pešačenje u unutrašnjosti koje prolaze kroz sela i mesta prirodne lepote. Nakon dugog dana na plažama Samosa, možete uživati u lokalnim jelima u mnogim primorskim restoranima.

Samos plaže

Samos plaže su poznate po svom zelenom okruženju i kristalno čistoj vodi. Kokari, Lemonakia, Mikali i Tsamadou su među najlepšim plažama u Samosu. Iako su neke Samos plaže organizovane i veoma popularne, zadržale su slikovit ambijent. Mnoge skrovite uvale se mogu naći za više privatnosti, a neke posećuju i naturisti.

Najlepše plaže:

Tsamadou se nalazi 13 km severozapadno od glavnog grada Vati i ovo je među najlepšim plažama na Samosu. Okružena bujnim zelenilom i kristalno čistom vodom, deo ove plaže je za nudizam.

tsamondu

Potokaki se nalazi 14 km jugo-zapadno od glavnog grada Vati. Potokaki je divna, šljunkovita plaža u blizini Pitagoriona, na južnoj strani ostrva. Organizovana je sa ležaljkama i suncobranima i bude veoma zauzeta preko leta.

Lemonakia se nalazi 13 km severozapadno od glavnog grada Vati. Lemonakia je slikovita plaža u neposrednoj blizini turističkog odmarališta Kokari. Organizovana je i ima mekani pesak na obali.

lemonakia

Psili Amos se nalazi 11 km jugoistočno od glavnog grada Vati. Psili Amos je velika, peščana plaža koja bude veoma popularna preko leta. Nalazi se u neposrednoj udaljenosti od glavnog grada Vati, organizovana je sa mnogim ležaljkama i suncobranima.

Tsabou se nalazi 15 km severozapadno od glavnog grada Vati. Lepa plaža Tsabou je idealna da se opustite i odmorite, daleko od gužve.

Mikali se nalazi 8 km južno od glavnog grada Vati. Mikali je mala, šljunkovita plaža sa čistom vodom. Od Mikali plaže, posetioci mogu da vide suprotnu obalu Turske.

mikali

Kerveli se nalazi 7 km jugoistočno od glavnog grada Vati. Kerveli je neorganizovana, izdvojena plaža na istočnoj strani Samosa. Okružena mnogim zelenilom, ova mala uvala je idealna za opuštanje.

Posidonio se nalazi 13 km jugoistočno od glavnog grada Vati. Ova mala plaža se nalazi na jugoistočnom delu ostrva. Mala i osamljena, odlično je mesto za opuštanje.

Heraion se nalazi 17 km jugo-zapadno od glavnog grada Vati. Heraion je divna ribarska luka na južnoj strani ostrva. Nazvana je po čuvenom hramu Hera koji se nalazi u bliskoj udaljenosti od plaže.

Kokari se nalazi 10 km severozapadno glavnog grada Vati. Divna plaža Kokari ima male kamenčiće i čistu vodu. Ponekad ovde može biti vetrovito, ali generalno je to divno mesto za opuštanje.

Samos noćni život

Kako je ovo turističko ostrvo koje prima hiljade posetilaca svakog leta, postoji mnogo mesta za izlazak širom Samosa. Većina restorana i taverni se nalaze u turističkim mestima, uključujući Kokari, Pitagorion, Karlovasi, Vati i druga. Mnoge taverne se mogu naći na strani organizovanih plaža i trgovima planinskih sela. Samos nije ostrvo poznato po noćnom životu. Naravno, postoje mnogi kafići i klubovi na ostrvu, ali generalno nije mesto koje će zadovoljiti standarde ljubitelja ludog i nezaboravnog noćnog života. Većina kafića, barova i klubova na Samosu se nalazi u Vati, Karlovasiju i Kokari.

nocni zivot

Najpoznatija mesta za noćni život na ostrvu samos:

Pythari noćni klub

Pop Corn Club & Avantaz Bar

LA NUIT MUSIC CLUB

BOCA BOCA CLUB

Club ΜΠΛΕ

Sante Music Cafe

MYTHOS CLUB

Utisci i iskustva sa letovanja

Iako se smeštaj na Samos ostrvu prostire u različitim mestima na ostrvu, mnogi prostori su koncentrisani u primorskim selima Kokari, Pitagorion, Karlovasi, Vati i Maratokampos. Smeštaj u ovim oblastima varira, od kamenih izgrađenih hotela, tradicionalnih studija i samo-ugostiteljskih stanova do velikih centara sa bazenima i spa terapijom. Mnogi smeštaj pored mora se može naći duž plaže, samo nekoliko koraka od mora.

na samosu

Kada je u pitanju ostrvo Samos, utisci i iskustva sa letovanja su zaista pozitivni! Samos se opisuje kao prelepo, čarobno i slikovito ostrvo koje prosto morate posetiti. Mnogi ga opisuju i kao jedno od najlepših grčkih ostrva.

Bilo da letujete sa porodicom, partnerom ili sa prijateljima – ostrvo Samos za svakoga ima ponešto! Možda uzbudljiv noćni život baš ne odlikuje ovo prelepo ostrvo, ali svakako prelepe plaže i bujna priroda pružaju mir i vrhunsko opuštanje tokom odmora na Samosu.

Povezano
No Comments Yet

Leave a Reply

Ostavite komentar, podelite iskustva sa svima

Your email address will not be published.

Objavi klikom na Submit comment

FB STRANICA