Dominikanska republika punta cana

Dominikanska republika je obnovljena zemlja sa mnoštvom hotela na plažama i uvek puna turista.Kod naših turista je za letovanje u Dominikanskoj republici posebno popularna Punta Cana.Međutim, ova zemlja je i neverovatan spoj kulture, istorije i zadivljujućih prirodnih lepota. Glavne turističke atrakcije u Puerto Palata, Punta Kana, La Romana i Samana. Kulturološki dragulj ove zemlje je njena prestonica, Santo Domingo, koji je pod zaštitom UNESCO-a.

Ovde ćete osim vrhunskih hotela i igrališta za golf videti i nepregledne koralne grebene, vodopade, džunglu, zabačena ostrva, borove šume i najviše planine na Karibima.

Zahvaljujući raznovrsnom ekosistemu, ne manjka opcija za aktivnosti. Ljubitelji avantura će se sigurno oduševiti raftingom na belim vodama Rio Jake del Norte. Grube stene će sigurno privući planinare i bicikliste sa mnoštvom planinskih staža. Duž obale ljubitelji mora mogu roniti, voziti kajak, jedriti i surfovati. Kako je ova zemlja obdarena tolikim atrakcijama, nije ni čudo što ovde dolazi toliko turista sa svih meridijana.

1. Santo Domingo

dominikanska republikaSanto Domingo, najstariji grad u Novom Svetu, je pravi istorijski i kulturološki dragulj. Na vrhu liste blaga ovog grada je istorijski Kolonijalni grad, koji se nalazi pod zaštitom UNESCO-a, sa kaldrmisanim ulicama, zaslepljujuće lepom španskom kolonijalnom arhitekturom i mnoštvom finih restorana. Možda i najznačajnije mesto ovde je Prva američka katedrala, najstarija katedrala u celoj Americi. Svakako vredi posetiti i Kraljevski muzej, kao i Alcazar De Colón, rezidenciju iz 16. veka koju je sagradio sin Kristofera Kolumba. Glavni muzej je Plaza de la Cultura. Ovde posetioci mogu otići u Palatu lepih umetnosti, Muzej moderne umetnosti i Nacionalni muzej. U gradu možete posetiti Kolumbovu palatu, Ozamovu tvrđavu, Nacionalnu botaničku baštu i Malekon, živopisni kej uz more.

2. Istočni nacionalni park

dominikanska republika putovanjeJoš jedno mesto po zaštitom UNESCO-a, Istočni naciolani park, je rezervat za stotine biljnih i životinjskih vrsta, uključujući 112 vrsta ptica. Ovaj rezervat je jedan od najvećih karipskih morskih parkova, sa ogromnim koralnim grebenima. U ovim tropskim vodama živi četiri retke vrste morskih kornjača, kao i lamantini (morske krave), flašonosi delfini i mnogobrojne vrste ribe. Pored ovog bogatog biodiverziteta, ovaj park je prirodno stanište retkih, beloglavih golubova i nosoroge iguane. Osim u nezaboravnom ronjenju, posetioci mogu uživati i u prekolumbijskoj umetnosti u velikoj mreži pećina, ili se samo izleđavati na nekoj od usamljenih plaža. Peščane plaže ostrva Saona su vrlo popularne među turistima, posebno iz ovog regiona.

3. Punta Kana

Dominikanska republika punta canaPunta Kana, na istočnom kraju Dominikanske republike, je jedno od najpopularnijih turističkih područja na ostrvu. Prepun hotela, ovaj grad je poznat po svojim neverovatnim plažama (najpoznatija je Bavaro, oivičena palmama) i najboljim kursevima golfa na svetu. Ovde možete ići na zip lajning, voziti motor ili posetiti lagunu Hojo Azul. Oni koji više vole mir mogu otići na sever, do lepog ribarskog seoceta El Makao. Javna plaža Punta Cana je vrlo popularna za surfovanje. U Punta Kani nalazi se i aerodrom.

4. Plaža Dorada

dominikanska republika letovanjeSamo par minuta od centra Puerta Plate nalazi se plaža Dorada, jedna od najpoznatijih plaža na severu Dominikanske republike. Masivni hotelski kompleks nalazi se na živopisnom keju ove obnovljene plaže koju krase kokosove palme. Poznat kao prvo turističko mesto u državi, ovaj deo je prepun svih stvari koje mogu biti potrebne jednom turisti – desetinama restorana, tu je i šoping centar i golf kurs Roberta Trenta Džonsa.

5. La Romana

letovanje dominkanska republikaU La Romana, koja se nalazi na najjužnijoj obali Dominikane, nalazi se šarmentni Altos de Chavon, verna replika mediteranskog sela iz 16. veka i jedno od najboljih mesta na ostrvu kad su u pitanju zanatstvo i suveniri. Ovde se nalazi i luksuzani kompleks Kasa de kampo, sa nekoliko hotela, baštama iz snova, školom jahanja, polo igralištem i teniskim terenima. Dominikanski dizajner Oskar de la Renta je pomogao u dekoraciji soba. U Kasi de Kampo možete ići na jedan od najboljih golf kurseva na Karibima, koji privlači ljubitelje golfa iz celog sveta, jer se sa terena pruža očaravajuć pogled na okean. Luka Isla Katalina, južno od La Romane, svakodnevno privlači hiljade turista.

6. Samana (poluostrvo i zaliv)

putovanje dominikanska republikaOivičen ostrvcima i obalom palmi, zaliv Samana je raj za morski život. Jedna od najvećih atrakcija su grbavi kitovi, koji se ovde razmnožavaju u januaru i februaru. Na ovom poluostrvu bujnog zelenila se nalazi i čuveni Nacionalni haitski park, ekološka zemlja čuda kad su u pitanju ostrva pod džunglama, blistava voda i guste šume. U parku možete videti i jedinstvene stene kako se pomaljaju iz mora, pećine nastanjene pricama kao što je Kueva del Anhel, i prekolumbijske slike. Svakako treba posetiti i vodopad Salto el Limon, kao i plažu Rinkon koja izgleda kao sa razglednice – jednu od najživopisnijih plaža u Dominikanskoj Republici. Jahanje, planinarenje i biciklizam su najpopularniji sportovi u ovom regionu.

7. Harabakoa

dominikanska republika cenaSve popularnija ekološka destinacija, Harabakoa se nalazi na spektakularnim Centralnim planinama, predivnom pejzažu punom gustih borovih šuma, reka, vodopada i najviših vrhova Kariba. U Dominikanskoj republici se nalazi jedina brza reka na Karibima, Rio Janke del Norte, gde možete ići na rafting. Turisti ovde uživaju u blagoj alpskoj klimi i stenovitom terenu, sa mnogo staza, koje je izvrsno za planinarenje, vožnju bicikla i penjanje po stenama.

8. Baja de Las Agilas i nacionalni park Haragua

dominikanska republika plazeLetovanje u Dominikanskoj Republici će biti nezaboravno ako posetitie neku od mnogobrojnih prirodnih lepota a među njima posebno se ističu plaže.Na jugozapadnoj obali Dominikane nalazi se skrovita Baja de Las Agilas, jedna od najveličanstvenijih plaža u celoj zemlji. Ovaj gotovo 10 kilometara dugačak pojas najfinijeg peska nalazi se u zaštićenom nacionalnom parku Haragua i ndo njega se stiže čamcem iz seoceta La Kueva. Plitka, tirkizna voda je bogata morskim životom i u ovom zalivu živi mnogo vrsta retkih ptica. Zbog svoje zaklonjenosti u ovom parku, plaža je sasvim nerazvijena, ali i netaknuta.

9. Jezero Enrikilo

dominikanaDominikanska republika iako ostrvska zemlja ima i jezero idealno za mini putovanje tokom letovanja.Jezero Enrikilo je najniža tačka i najveće slano jezero na Antilima. Ovde živi mnogo flamingosa i iguana, a na ostrvu u jezeru, Nacionalnom parku Isla Kabritos, nalazi se najveći rezervat američkih krokodila. U parku živi preko 106 vrsta biljaka i 62 vrste ptica.

10. Bazilika Naše Gospe

dominikana letovanjeModerna Bazilika Naše Gospe je jedna od najlepših primera moderne religijske arhitekture u Latinskoj Americi i jedna od najvećih crkvi u Latinskoj americi. Svake godine 21. januara se stanovništvo iz cele zemlje ovde skuplja na veliku misu.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here