banja zdrelo hotel

Srbija je kao retko koja zemlja prebogata mineralnim izvorima i banjskim mestima nastalim oko njih.

Na popisu srpskih banja nalazi se preko četrdeset mesta koje je priroda naše lepe zemlje blagoslovila mineralnim izvorima različitih karakteristika. Dodamo li ovome i takozvane vazdušne banje reklo bi se da je prosečnom Srbinu potreban dobar deo života da upozna sve čari banjskog turizma u Srbiji. Neke banje su popularne i posećenije od drugih. Neke su podlegle zubu vremena, zapuštene i zaboravljene čekaju neka bolja vremena. Mi vas ovom prilikom vodimo u banju Ždrelo. Ako prvi put čujete za nju evo prilike da je upoznate.

banja zdrelo hotelGeografski položaj

Na stošesnaestom kilometru od Beograda nalazi se gradić Petrovac na Mlavi. Do njega se stiže putem E 75 koji vodi ka Malom Požarevcu i dalje na istok ka Požarevcu zatimna na jug ka Homoljskim planinama.

U okruženju netaknute prirode homolja na samom ulazu u Gornjačku klisuru na nepunih 10 km od Petrovca na Mlavi nalazi se banja Ždrelo.

Istorija

Ime je dobila po srednjevekovnom utvrđenju Ždrelo koje datira iz 13 veka. Pripadala je bugarskim velikašima koji su je koristili kao uporište za svoja osvajanja. Ostaci utvrđenja nalaze se i danas na ovom lokalitetu. Ako se odlučite za posetu ovoj banji imaćete prilike da se upoznate sa bogatim istorijskim nasleđem ovog kraja.

banja zdrelo akva parkGeotermalna voda

Geotermalni izvor banje Ždrelo otkriven je pre dvadesetak godina. U potrazi za novim nalazištem uglja kopane su bušotine. Iz jedne od njih je prvo pokuljala para koja je smrdela na pokvarena jaja  a nakon toga je potekla topla mineralna voda.Voda banje Ždrelo je sumporovita i u klasifikaciji mineralnih voda spada u grupu oligomiberalnih sulfidnihhomeotermi.Kažemo da je ovo mlada banja. Ipak kvalitet njene vode  u kombinaciji sa prirodnim okruženjem prelepih homoljskih planina koje su odolele zubu zagađenja je svrstavaju u red atraktivnih destinacija koje će se tek razvijati.

Banja Ždrelo ili Mlavske terme svojim izgledom zaista podseća na rimske terme. Nova arhitektura izvedena je u duhu srednjovekovnih dvoraca a oko bazena se nalaze stubovi kao iz rimskog doba. Ambijentom ovo mesto više piseća na zabavni akva park nego na banju. Banjski kompleks se sastoji od RUC Ždrelo, otvorenih i zatvorenih bazena. U bazenima je voda između 36 i 42 stepeni Celzijusa. Temperatura vode je konstantna i zimi i leti.

Indikacije  lečenje i preventiva

Termalna voda banje Ždrelo je bakteriološki ispravna. U terapijske svrhe pije se ohlađena kod problema digestivnog trakta posebno je blagotvorno deluje kod gastritisa. Oni koji pate od ekcema, psorijaze i sličnih kožnih oboljenja uživaće u toplim kupkama. Čari toplih bazena se preporučuju kao odlična terapija nakon povreda kostiju kao što su prelomi i uganuća kao i posle hirurških intervencija.

Zbog temperature vode kupanje se ne preporučuje kardiovaskularnim bolesnicima. Oni pak mogu uživati u ispijanju lekovite vode u relaksirajućem prirodnom ambijentu.

U okruženju banje Ždrelo

Pored bazena sa geotermalnom vodom, akvaparka i smeštajnih kapaciteta, Banja Ždrelo nudi još niz sadržaja koji će upotpuniti vaš boravak na ovom nesvakidašnjem mestu. Homoljske planine su raj za planinare . U blizini se nalaze i brojni kulturno-istorijski spomenici. Već smo spomenuli ostatke srednjovekovnog utvrđenja, zatim tu su manastiri Gornjak i Vitovnica. Ktitor manastira gornjak bio je knez Lazar.

banja zdrelo kod petrovcaTuristička ponuda

U ponudi banje je savremeni smeštaj, SPA&Wellness centar, kongresne sale, etno restoran, kamp uz mogućnost prenoćišta pod šatorom ili u ljubavnoj bačvi ako ste radi takvoj vrsti avanture.

Najzad, ukoliko do sada niste posetili banju Ždrelo, a možda niste ni čuli za nju, pravi je čas da upoznate ovaj dragulj srpskog banjskog turizma.
Autor: Mica Strainović

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here