Međutim, izabrati pravu destinaciju za letovanje u turskoj uopšte nije lako, jer je neophodno odlučiti da li će
ona biti na egejskoj ili sredozemnoj obali, a potom i hoće li to biti Kušadasi, Bodrum, Alanja, Marmaris…

Kušadasi

turska kusadasi
Kušadasi je smešten na egejskoj obali Turske, naspram grčkog ostrva Samos. Ovaj nekadašnji ribarski gradić u koji su veoma rado svraćali gusari, sada je poznat prvenstveno po prelepim peščanim plažama, od kojih su najpoznatije: Duga plaža, Kustur i Kadinlar Denizi (Ženska plaža). Mesto čije ime u prevodu glasi „Ostrvo ptica” preporučuje se onima koji žele da kombinuju posetu drevnom gradu Efesu sa doživljajem ruralnog dela Turske, a istovremeno se odmore i dobro provedu. Iako ne obiluje znamenitostima kao Bodrum i nije velik poput Marmarisa, Kušadasi spada među najpopularnija turska letovališta i omiljen je među turistima iz Velike Britanije, Irske i zemalja nekadašnje Jugoslavije. Jedna od retkih znamenitosti ovog mesta
jeste malena kamena tvrđava koja se nalazi na Golubijem ostrvu. Ulazak u tvrđavu nije dozvoljen, ali je zato moguće posetiti muzej koji se nalazi van zidina. Odlazak na Golubije ostrvo idealan je za one koji žele da protegnu noge na njemu, a pored parova i porodica u šetnji, na ostrvu se mogu sresti još ribari i mačke. Ljubitelji istorije i prirodnih lepota imaju priliku da odu na izlet do Kleopatrinog kupatila, Efesa ili Pamukalea (Pamučna palata),kompleksa mineralnih izvora koji su terasasto raspoređeni i, zahvaljujući taloženju minerala, veoma su interesantnog izgleda. Porodicama sa decom biće zanimljivo i to što se u blizini Kušadasija nalaze čak tri akva parka. Mlađi posetioci i ljubitelji dobre kapljice ne moraju ići daleko jer se čuvena Ulica barova, kao i nekoliko nadaleko poznatih noćnih klubova nalaze baš u Kušadasiju, pa je provod do ranih jutarnjih sati zagarantovan. Nakon provoda u ulici punoj barova i pabova sledi mamurluk, a u blizini baš te ulice nalazi se i idealno mesto za oporavak od noćnog provoda – šest vekova stari hamam Beledije, koji je restauriran i ponovo u upotrebi.

Bodrum

Najomiljenija letnja destinacija u Turskoj među srpskom elitom istovremeno je jedno od najekskluzivnijih letovališta na turskoj rivijeri i idealno odredište za one koji ne mogu da se odluče između letovanja na egejskoj i sredozemnoj obali, pošto se nalazi na samoj granici ova dva mora. Pored toga što je lep mediteranski grad u kom se oseća umetnički duh, Bodrum je ujedno i najstariji turistički centar Turske (ako se izuzme period kada je ovaj grad bio mesto na koje su upućivani disidenti). Naime, na teritoriji današnjeg Bodruma nalazio se antički grad Halikarnas, od kojeg su ostale samo ruševine i nekolicina skulptura, ali po kojem je ime dobila najpoznatija diskoteka na otvorenom na Mediteranu. Pored mnogobrojnih peskovitih i šljunkovitih plaža, među kojima se ističu Bitez plaža, Kamila i Gumbet, Bodrum turistima nudi mogućnost da uživaju u specijalitetima svetski poznatih ribljih restorana i u šopingu.

Ljubiteljima istorije i umetnosti sigurno će najinteresantnija biti tvrđava Sv. Petra koja se nalazi u sredini luke pune skupocenih jahti, a koja je glavni simbol grada. Ova tvrđava, izgrađena u XV veku, danas je muzej podvodne arheologije, a svojevremeno je služila kao zatvor u koji su smeštani politički nepodobni ljudi, poput pisca Dževata Sakira, koji je zavoleo Bodrum (tada ribarski gradić po kojem mu je bilo dozvoljeno kretanje) i pisao o njemu pod pseudonimom „Ribar iz Halikarnasa”. Sakirove priče privukle su u Bodrum intelektualce i umetnike, a karakteristične bele kuće sa plavim olucima i prozorskim okvirima počele su da rastu u svim pravcima, pa je danas u ovom mestu zakonom zabranjeno graditi građevine koje bi premašile propisanu visinu. Interesantno je da Bodrum, premda se na njegove plaže godišnje sjati preko milion turista, nikad ne gubi svoj duh. Karakteriše ga tajanstvena elegancija kojoj doprinosi sve, od gradskog dvorca i sjajne marine, do kafića punih cveća i već spomenutih kuća sa belim zidovima. Iako je nekadašnji Halikarnas u prošlom veku postao jedno od najpoznatijih letovališta u ovom delu sveta i mesto poznato po dnevnom i noćnom provodu, na njegovim ulicama još se mogu sresti starci koji se sećaju vremena kada mnoga šetališta i restorani nisu postojali i kada je ovaj grad bio samo skromno ribarsko mesto.

Marmaris

Iako ne poseduje prefinjeni duh Bodruma, Marmaris, koji se takođe nalazi na granici Egejskog i Sredozemnog mora, popularno je letovalište u Turskoj i jedna od najvećih i najsigurnijih marina na istočnom Mediteranu.

Ova destinacija je najpopularnija među turistima iz Velike Britanije, Skandinavije i Rusije, a većina Turaka koji se ovde mogu sresti ne spada u lokalne žitelje. Marmaris obiluje prelepim plažama i mnogobrojnim ugostiteljskim objektima, a zbog veoma burnog noćnog života mnogi ga nazivaju „Kušadasijem na steroidima”. Iako u Marmarisu nema mnogo znamenitosti koje bi se mogle obići (izuzetak je dvorac iz perioda Sulejmana Veličanstvenog i muzej), ono što ovo mesto čini posebnim je blizina dva poluostrva – Bozburun i Datča (koja nisu mnogo posećena) i mogućnost odlazaka na izlete do Efesa, Mileta, Pamukalea… Marmaris je, takođe, odlična destinacija za ljubitelje ronjenja, dobra polazna tačka za krstarenja guletom i naročito popularno mesto za one koji odmor vide kao višednevnu žurku.

Antalija

turska letovanje
Mada je svojevremeno služila samo kao prolaz ka turskoj rivijeri, Antalija je postala krajnje odredište mnogihturista. Smeštena u Antalijskom zalivu, ona je najveći turski grad na zapadnoj obali Sredozemnog mora. Ovaj grad je najsličniji onom što bi se moglo nazvati „2 u 1”, jer predstavlja spoj klasično lepog i modernog. U srcu Antalije smeštena je stara četvrt Kaleiči (Kaleiči bukvalno znači „unutar dvorca”) u kojoj se može osetiti duh starih vremena i pogledati mnoštvo restauriranih kuća u otomanskom stilu. Stari grad obavija luku nastalu u doba Rimljana, iz koje se vide plavičaste siluete planina, a tik izvan centra grada smešten je jedan od najboljih muzeja u Turskoj. Na području Antalije tokom vremena smenjivale su se mnoge civilizacije, pa je grad bio pod vlašću Rima, Vizantije i Seldžuka, pre nego što je ušao u sastav Otomanskog carstva. O rimskom periodu svedoči i Hadrijanova kapija (u narodu poznata pod nazivom „Tri kapije”) podignuta 130. godine nove ere, povodom vladareve posete Antaliji. Jedna od znamenitosti grada je i trideset sedam metara visok minaret iz 13. veka koji, iako je tokom godina ostao bez džamije kojoj je pripadao, dominira okolinom. Nasuprot starom stoji novi, moderan deo grada koji po arhitekturi podseća na neke od zapadnoevropskih prestonica. Ovaj deo Antalije karakterišu moderne građevine, mnoštvo prodavnica i hotela. U Antaliji se nalaze i dve veoma poznate plaže – Lara i Konjalti, od kojih ova druga važi za jednu od najboljih plaža u Turskoj. Konjalti plaža duga je oko sedam kilometara, a prekrivena je belim peskom i šljunkom. Do nje se stiže dolmušom (minibus), a budući da je ulaz besplatan i da korišćenje ležaljki nije obavezno, sunčanje i kupanje na ovom mestu dostupni su i onima sa plićim džepom.

Alanja

Ovaj turistički grad koji se nalazi u vilajetu Antalija u sredozemnom delu Turske udaljen je 166 kilometara od Antalije, a za samo nekoliko decenija je od gradića sa lepim peščanim plažama prerastao u gusto naseljeno letovalište koje naročito vole Holanđani i Skandinavci. Alanja je grad suprotnosti, u kom se susreću peščane plaže i hladne planinske reke, ruševine iz rimskog doba i luksuzni ugostiteljski objekti. Podeljena je na istočni i zapadni deo – u istočnom se nalaze plaža Keikubat, luka i centar grada, dok su u zapadnom plaže Delmeš i Kleopatrina plaža.
Ova potonja dobila je ime po egipatskoj kraljici koja je Alanju dobila kao svadbeni poklon od svoje velike ljubavi Marka Antonija i najlepša je plaža u ovom mestu. Pored plaža, glavne gradske atrakcije su pećine Damlatas koje
su, osim po prelepim ukrasima, poznate po velikom procentu kiseonika i po tvrđavama sa ostacima dvorca iz doba vladavine Seldžuka. U unutrašnjoj tvrđavi (Ič Kale) nalaze se ruševine šest cisterni i ostaci crkve iz vizantijskog
perioda. Tvrđava je smeštena visoko iznad modernog centra grada i kao da se nadnosi nad gradski „grozd” prodavnica svega i svačega, salona za tetoviranje, barova i klubova. Brojna mesta za noćni provod zaslužna su za to što je Alanja postala poznata kao „Vegas pokraj mora”, pa ljubitelji žurki neće ostati uskraćeni, jer se u ovom gradu nalaze i poznati klubovi „Robin Hud” i „Kvins Garden”.

Side

Side je gradić nedaleko od Antalije, smešten na poluostrvu okruženom peščanim plažama. U antičko vreme ovo mesto je bilo omiljeno među trgovcima robljem, jer su duge peščane plaže pružale skrovište piratima i trgovcima. Međutim, ta skrovita mesta nisu koristili samo oni koji su bili skloni obavljanju mutnih poslova već i ljubavnici, pa su se na plažama Sidea tajno sastajali i Antonije i Kleopatra. Iz rimskog perioda potiče i jedna od glavnih atrakcija – amfiteatar u kojem su organizovane borbe gladijatora i koji je kasnije pretvoren u crkvu. Preko puta ovog amfiteatra nalazi se muzej Side koji bi svakako trebalo posetiti. Ono što bi tokom boravka u Sideu još trebalo obići jesu ostaci vizantijske bazilike, ruševine hrama Apolona i Atine, fontana i nekropola. One koji nisu zainteresovani za prošlost ovog mesta na kom se nalazila luka (čije ime u prevodu znači „nar”), imaju priliku da se i uveče, kad gradić postaje pešačka zona, prepuste šopingu ili odu u neki od mnogobrojnih restorana i uživaju u specijalitetima najpoznatijih svetskih kuhinja.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here