putovanje egipat

Zemlja faraona Egipat je izvanredno odredište za svakoga ko želi sjajno letovanje ili putovanje za pamćenje. Desetine hiljada turista svake godine dolaze u „kolevku civilizacije“ Egipat da bi posetili nezaboravna turistička mesta, zbog lepog vremena tokom godine u različitim regionima Egipta, prelepih pejzaža i sjajne istorije.

Postoje brojna turistička mesta i istorijski spomenici još iz ere faraona, koji su i zaslužni što su nam ostavili tako očaravajuću civilizaciju i dugovečna istorijska odredišta. Zbog toga ćemo najpre reći nešto o egipatskoj klimi i najboljem vremenu za posetu ovoj zemlji.

Mnogi turisti se pre nego rezervišu letovanje ili putovanje prvo raspitaju kakva je klima u Egiptu, i kakve su temperature.Da li su Jun, Jul i August najbolji meseci za letovanje…

Očekivane temperature u Egiptu.

putovanje egipat

Ako se pitate koje je najbolje vreme za putovanje u Egipat, onda je idealno da put planirate od oktobra do aprila. Od vrućina u julu i avgustu morate da pobegnete tako što ćete putovati na plaže Crvenog mora. U nastavku članka možete da pročitate više o godišnjim dobima, praznicima i saznate kada je najbolje vreme za putovanje u Egipat.

Prolećno putovanje u Egipat – od 20. marta do 20. juna

Ovo je najbolje vreme i za turiste i za lokalno stanovništvo, jer su tokom ovog godišnjeg doba temperature umerene, ali moraćete da izbegavate hamsin – vruć i suv jugoistočni i južni pustinjski vetar, koji u Egiptu sa prekidima duva oko 50 dana u martu i aprilu, pošto će vazduh biti pun prašine i peska. Tu je i zanimljiv prolećni praznik – Šam el Nesim, kojim se obeležava početak proleća. Ovaj egipatski nacionalni praznik pada uvek jedan dan nakon pravoslavnog Uskrsa. Mada je u pitanju praznik Koptske pravoslavne crkve*, nema religiozni karakter i slave ga svi Egipćani.

Ova proslava je jako zanimljiva, jer ljudi čitav dan provode organizujući piknike gde god da ima zelenila – u javnim parkovima, na Nilu, pa i u zoološkom vrtu, jedući fesik (jelo koje se sprema samo za ovaj praznik od usoljene ili sušene ribe), zelenu salatu i mladi luk, i farbana barena jaja. Pogledajte egipatske uskršnje ture i, ako želite, rezervišite aranžman iz snova u Egiptu.

(*Kopti su narod hrišćanske vere koji naseljava dolinu reke Nil. Sačinjavaju oko 10% populacije Egipta. Naziv Kopt se odnosi i na pripadnika naroda i na pripadnika vere. Imaju svoj koptski jezik, koji se sada koristi samo u bogosluženju i pripadaju grupi najstarijih hrišćana.

Verovatno najpoznatiji Kopt je oskarovac Rami Malek (Oskar za ulogu Fredija Merkjurija u filmu Boemska rapsodija), američki glumac egipatskog porekla.)

Letovanje u Egiptu – od 20. juna do 22. septembra

letovanje egipat

Leto u Egiptu je ponekad vrelo, posebno u Gornjem Egiptu. Tokom leta postoje brojne zanimljive aktivnosti, kao što su posete sjajnim turističkim odredištima, koja svedoče o slavnom životu drevnih Egipćana. Možete da uživate na egipatskim plažama, u odmaralištima i pravite izlete do različitih plaža, kao što su Hurgada i Šarm el Šeik. Ako ste avanturistički nastrojeni, možete da probate safari na kvadu i otkrijete zlatni pesak Egipta u različitim regionima, a sve ove aktivnosti su uvrštene i u odmore na Crvenom moru.

Jesenje putovanje u Egipat – od 22. septembra do 21. decembra

Jesen u Egiptu je lepo godišnje doba, kao i proleće, kada možete lepo da se provedete po pristupačnijim cenama. Krstarenja Nilom su fenomenalna u ovo doba godine, a to je i prilika da obiđete nezaboravne turističke lokacije u Egiptu. Ukrcaćete se na kruzer sa 5 zvezdica i u najboljim aranžmanima ploviti očaravajućim Nilom, a uz to ćete uživati u turama sa stručnim vodičima do veličanstvenih mesta na obalama reke Nil, kao što su hramovi Karnak i Hatšepsut, Dolina kraljeva, Izidin hram na ostrvu File, Asuanska visoka brana, kao i hramovi u Edfuu i u Kom Ombu i još mnogo toga.

Zimsko putovanje u Egipat – od 21. decembra do 21. marta

Zima je vrhunac turističke sezone u Egiptu. Egipatski Kopti slave koptski Božić 7. januara, a takvu proslavu ne bi trebalo da propustite. Tog dana većina hrišćana odlazi u Koptsku pravoslavnu crkvu i pridržava se svojih jedinstvenih običaja. Nakon božićne proslave, hrišćani se vraćaju kućama na praznični ručak i slavlje sa porodicom. To je najbolje vreme za odlazak u Egipat, jer možete da učestvujete u proslavi na ulicama, kafićima i restoranima, uz jelku i kostim Deda Mraza. Pogledajte  božićne egipatske ture, koje uključuju i zadivljujuću raznovrsnu ponudu za vas i vašu porodicu.

Najbolje aktivnosti u skladu sa godišnjim dobima u Egiptu

Od februara do aprila i od oktobra do novembra, možete najviše da uživate u krstarenju Nilom i dugom pešačenju po Sinajskoj gori. Možete da obiđete i najpopularnije egipatske turističke atrakcije, kao što je kompleks piramida u Gizi, Luksor i Asuan i nezaboravni Egipatski muzej u Kairu.

Period od oktobra do aprila je najbolje vreme da probate maštovita krstarenja po Nilu. Takođe možete da posetite i čuvenu Dolinu kraljeva i hramove u Karnaku i Luksoru.

Od juna do septembra je vrhunac sezone u odmaralištima Crevnog mora. Imaćete priliku da se opustite i uživate u lepom vremenu dok sedite na plaži i družite se ili igrate sa porodicom i prijateljima. Progledajte egipatske porodične paket aranžmane, jer su to čudesni itinerari prilagođeni interesovanjima svake porodice.

Ako želite da posetite Zapadnu pustinju, izbegavajte letnju sezonu, jer tokom nje ona postaje vrela. Od februara do aprila i od septembra do novembra je možda najbolja prilika da se oprobate u pustinjskom safariju i vidite zadivljujuću lepotu Egipta.

Obala Crvenog mora u Egiptu

Hurgada

hurgada egipatNajveći turistički centar na egipatskoj obali Crvenog mora je Hurgada. Kako su van Sueckog zaliva, korali dobro napreduju i privlače čudesan morski život. Ovo je egipatski centar zabave, pa povremeno morate da se podsetite da se nalazite u muslimanskoj zemlji.

Razvoj ovog grada u poslednje dve decenije je neverovatan, a kao da se ne nazire kraj njegovom širenju i na sever i na jug. Hurgadu sada možemo da posmatramo kao tri odvojena predgrađa – stari centar grada (poznat kao El Dahar), novi centar grada (koji se sada zove Sakala) i niz odmarališta koji se proteže 20km na jug, poznat kao Nova Hurgada.

El Gouna

el guona egipatJedno od najdramatičnijih i najprijatnijih odmarališta u regiji je ogromni El Gouna projekat, na nekih 20km severno od Hurgade, koji je sada jedno od glavnih odredišta na Crvenom moru. To je vizija jednog egipatskog preduzetnika, planirana kao samostalna zajednica sa svojom malom pistom, gde će se sve odvijati laganim tempom, ali sa visokim standardom.

Niz prirodnih i veštačkih laguna razbijaju obalu u mala ostrva i poluostrva, a u jalovom pustinjskom pesku bujaju vrtovi i teren za golf sa 18 rupa koji su veoma vešto osmišljeni. Bogati Egipćani, Arapi i Evropljani kupili su skupocene vile na obali mora, a turisti mogu da odsednu u nekom od brojnih atraktivnih hotela sa 3 – 5 zvezdica.

Marsa Alam

Marsa Alam EgipatNajjužniji deo obale Crvenog mora tek počinje da se otkriva. Središte ovog razvoja je novi Marsa Alam međunarodni aerodrom, otvoren 2006. godine, koji je zapravo 30km severno od grada, a većina letova dolazi iz Italije. Ovde na dalekom jugu čitava obala ima koralne grebene udaljene samo nekoliko metara od plaže, pa je ovde mnogo popularnije obalsko ronjenje, nego ronilački brodovi. Ovo odbija nek evropske ronioce, ali brojna mesta na obali podjednako su dobra kao i ona do kojih bi morali da dođete skupim brodovima.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here