Sirakuza Sicilija

Sirakuza je istorijski grad na Siciliji, glavni grad provincije Sirakuza. Ovaj prelepi antički grad je poznat po svojoj bogatoj grčkoj istoriji, kulturi, amfiteatrima, arhitekturi. Sirakuza je takođe poznata i kao rodno mesto istaknutog matematičara i inženjera Arhimeda. Ovaj 2.700 godina star grad je odigrao ključnu ulogu u drevnim vremenima, kada je bio jedna od velikih sila u mediteranskom svetu. Sirakuza se nalazi u jugoistočnom uglu ostrva Sicilije, odmah pored zaliva Sirakuza i izlazi na Jonsko more.

Grad je osnovan od strane starogrčkih Korinćana i postao veoma moćan grad-država. Podignut je na ostacima antičke grčke naseobine, koja je postojala od 734.godine p.n.e. Sirakuza je bila u savezu sa Spartom i Korintom i vršila uticaj tokom celog trajanja Magna Graecia ili Velike Grčke, od kojih je bila najvažniji grad. Ciceron je opisao Sirakuzu kao “najveći grčki grad i najlepši od svih njih”. Kasnije je postao deo Rimske republike i Vizantijskog carstva. Nakon toga, Palermo je preuzeo primat, kao glavni grad Kraljevine Sicilije. Na kraju, carstvo će biti ujedinjeno sa Kraljevinom Napulj da se formiraju dve Sicilije do ujedinjenja Italije 1860. godine.

Sirakuza Sicilija

U modernom vremenu, ovaj grad je naveden od strane UNESCO-a kao svetska baština zajedno sa ”Necropolis of Pantalica”. U centralnom delu, sam grad ima oko 125.000 stanovnika.

Sirakuza Italija

Sirakuza za letovanje

Zašto baš Sirakuza za letovanje? Sirakuzu danas opisuju kao ”prozor u antičko doba Mediterana i Evrope”. Ukoliko ste ljubitelj antike, ovde možete uživati u brojnim arheološkim nalazištima, hramovima, amfiteatrima i antičkim zamkovima. Više od bilo kog drugog grada, Sirakuza sažima  neprolaznu lepotu Sicilije. Ruševine antičke Grčke se izdižu iznad voćnjaka limuna, kafe-stolovi su rasuti po sjajnim baroknim trgovima, a srednjovekovne staze će vas dovesti do blistavog plavog mora. To je teško sada zamisliti, ali na svom vrhuncu Sirakuza je bila najveći grad u antičkom svetu, veći čak i od Atine i Korinta.

sirakuza letovanje

Istorijsko područje grada je odvojeno od modernog grada i nalazi se na ostrvu Ortigia što na grčkom znači ” prepelica “, zbog obilja ptica na ovom ostrvu u davna vremena.

Čuveno ostrvo Ortigia, koje je karakteristično po prelepim antičkim i srednjovekovnim uličicama, pravi je mamac za turiste, i za uživanje i za kupovinu. Ovo je bio centar grčke, vizantijske i jevrejske civilizacije – a dokazi prisustva ove tri civilizacije se mogu videti i danas. Ostrvo Ortigia je naročito interesantno onima koje interesuje istorija, mitologija, rano Hrišćanstvo i srednjovekovni Judaizam.

Plaže

Obalni pojas Sirakuze ima neke od najlepših plaža koje se mogu naći na ostrvu, u pitanju su duge plaže sa belim peskom okružene neverovatnim prirodnim pejzažima.

Od Brucoli do Isola delle Correntithere su 100 kilometara obale, sa nekim delovima rustičnih i divljih plaža, dok su druge animirane i bezbedne, ali uvek uzbudljive. Calamosche, Fontane Bianche, Vendicari and Marine Reserve Plemmirio su samo neka od mesta kojima se možete diviti, među toplim zracima sunca koji se ogledaju u kristalno čistoj vodi za kupanje duž cele obale. Zahvaljujući postepenom razvoju turizma, sada se u ovom raju može uživati u svim objektima i sadržajima koje odmor zahteva, u skladu sa okolinom.

Najlepše plaže Sirakuze:

Spiaggia Fontane Bianche di Siracusa se nalazi na 15 km od grada, u pitanju je prelepa plaža sa sjajnim belim peskom, a voda je ovde relativno plitka, pa u njoj mogu uživati i nešto neiskusniji plivači. Ova prelepa plaža je dobila ime po mnogobrojnim termalnim izvorima koji se nalaze u okolini.

sirakuza plaze

Spiaggia Punta Asparano di Siracusa je smeštena na isturenom rtu, u blizini plaže koju smo prethodno naveli. Odlikuje se veoma čistom vodom i prelepom prirodom.

Penisola della Maddalena di Siracusa je na samo nekoliko kilometara južno od grada, a odlikuje se čudesnim pejzažem i strmim liticama koje se pod pravim uglom spuštaju u more.

Šta videti ?

Spisak znamenitosti Sirakuze koje prosto morate obići je zaista dugačak, a mi ćemo ovde navesti najznačajnije i najpopularnije.

Centralni trg u Sirakuzi prosto morate obići i uživati u njegovim lepotama. Ovo je najveći trg u istorijskom delu grada Sirakuze. Ovaj trg prosto pleni prostorom, dok je okruženim veoma bitnim građevinama: od Katedrale, muzeja, pa sve do filmskog lokala gde su snimani kadrovi kultnog filma “Malena” sa Monikom Beluči.

Gradsku katedralu u Sirakuzi treba obavezno obići, budući da je veoma impozantna. Piaca Duomo, koja se nalazi ispred, puna je različitih i zanimljivih sadržaja. Preko puta je čuveni kafe gde su snimane scene filma “Malena” sa Monikom Beluči. Katedrala se nalazi na ostrvcu Ortigia, podignuta je u 7. veku na temeljima grčkog Hrama boginje Atine. Glavna atrakcija unutar ove crkve je srebrna statua Sv. Lucija, izvajana od strane umetnika pod imenom Pietro Rizzo 1599. godine.

Antičko nalazište – Grčki teatar je veoma atraktivan antički lokalitet koji oslikava bogatu istoriju Sirakuze. Tribine su u dosta očuvanom stanju.

Rimski amfiteatar je u neposrednoj blizini Grčkog pozorišta, tek je nedavno otkriven, a sagrađen je za vreme vladavine Oktavijana Avgusta. Ovo je treći po veličini amfiteatar u Italiji, nakon Rima i Verone. Isto kao i Grčko pozorište, skoro ceo je uklesan u steni. Ovde su se nekada održavale borbe gladijatora i simulacije pomorskih bitaka.

Fountain of Diana je veoma lepa fontana koja dominira u centru starog dela Sirakuze. Ovo je idealno mesto za odmor i lep pogled.

putovanje sirakuza

Castello Maniace je tvrđava koju je podigao Frederik II od Švabije. Ovo je danas jedan od simbola grada Sirakuze. Ova prelepa građevina se nalazi na isturenom rtu ostrva Ortigia, a svoje ime duguje vizantijskom generalu koji je oko 1.000. godine osvojio Sirakuzu.

sirakuza znamenitosti

Castello di Eurialo je tvrđava na platou Elisoli, koju je podigao Donis Stariji oko 400. godine stare ere kako bi odbranio grad od napada Kartagine. Ovde nikao nemojte propustiti fantastične katakombe i splet podzemnih prolaza koji su bili deo vojnih manevara za vreme napada.

sirakuza sta videti

Orecchio di Dioniso (Dionisovo uvo) je veoma duboka špilja, poznata po akustici koja je impozantna zahvaljujući tavanici koja je postavljena pod oštrim uglom, sličnom onome koji ima ušna školjka. Akustika je u ovoj pećini toliko jaka da se zvuk pojačava i do 16 puta. Ova pećina je duboka 65 m i široka 11 m, dok je tavanica visoka oko 10 m.

sicilija sirakuza

Grotta dei Cordari (Pećina užara) je još jedna špilja, koja je poznata po proizvođačima konopaca koji su u njenoj vlažnoj atmosferi vekovima imali idealne uslove za uvezivanje užadi. Pećina je veoma prijatna za oko i ponegde prekrivena papratima.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here