Bergamo je najimpresivniji grad italijanske regije Lombardija, podeljen je na dava dela: gornji deo grada odiše istorijom i poznat je po spomenicima kulture i uskim ulicama, a donji deo grada je moderniji i dinamičniji…

STARI TRG
bergamo italija trg
Poznati renesansni trg u srcu starog Bergama (Piazza Vecchia), jedan je od najlepših u Evropi. Vekovima je bio sedište gradske vlade. Odmah ćete primetiti kulu sa zvonom koja se izdiže u nebo, mermernu fontanu, Palatu razuma (Palazzo della Ragione) iz XII veka ipredivnu belu zgradu stare gradske skupštine u kojoj je danas gradska biblioteka.

MUZEJ I POZORIŠTE GAETANA DONICETIJA

bergamo muzej
Čuveni italijanski kompozitor opere Gaetano Doniceti je rođen i umro u Bergamu. Kuća u kojoj je živeo pretvorena je u muzej, u kome se mogu videti njegov nameštaj, slike, knjige, notne sveske i drugi predmeti koji govore o životu ovog kompozitora. Posetite ipozorište Doniceti iz XVIII veka koje nosi njegovo ime.

KULA SA ZVONOM
bergamo kula
Kula sa zvonom ili gradski toranj je simbol starog dela grada i krasi razglednice Bergama. Potiče iz XIII veka. Popularan je i za posete, jer sa visine od 52 metra omogućava predivan pogled na ceo gornji i donji Bergamo. Do vrha tornja se dolazi staklenim liftom koji će vas prevesti od podnožja za samo pola minuta.

AKADEMIJA KARARA
Galerija moderne i savremene umetnosti Akademija Karara, jedna je od najvažnijih umetničkih galerija u Italiji. U njoj se može videti jedna od najbogatijih kolekcija, sa oko 2.000 slika, iz perioda od XV do XVIII veka. Slike su tematski podeljene u devet grupa, a neke od njih su: remek-dela, portreti, sveci, žene, pejzaži, ljubav…

LOKALNI SPECIJALITETI
Probajte “casonsei de bergamasca” (testeninu punjenu mešavinom mlevenog mesa, jaja, parmezana, kobasica, a može da se pravi i sa spanaćem ili u slatkoj varijanti). Sir formaggella bergamasca pravi se ručno i ima karakterističan miris zbog 24-vorosatnog procesa zrenja. Tipični kolač za ovaj kraj je polenta e osei od kukuruznog brsšna, fila od čokolade i lešnika.

FUDBAL I BICIKLIZAM
Fudbalski klub iz Bergama je Atalanta koji je osnovan 1907. godine i igra u prvoj italijanskoj ligi. U Bergamu se svakog maja održava biciklistička trka Felice Gi mondi International Gran Fondo. U njoj učestvuje nekoliko hiljada biciklista iz celog sveta koji mogu da biraju jednu od tri ponuđene rute kroz Bergamo pokrajinu.

VENECIJANSKI ZIDOVI I KAPIJE
bergamo kapije
Veličanstvene venecijanske zidine iz XVI veka, sagrađene su radi odbrane grada u to vreme, ali nikada nisu korišćene u vojne svrhe. Dugačke su šest kilometara, imaju 14 tvrđava i četiri prelepe kapije koje vode u grad. U XIX veku su napravljene staze za pešake i park, pa su stare zidne Bergama pretvorene u mesto za opuštanje.

IZLET DO RADNIČKOG SELA
Živopisno selo (Crespi d’Adda) su napravili vlasnici fabrike tekstila za porodice svojih radnika 1800-ih godina. U
njemu možete da vidite fabriku, kuće za radnike, bašte, crkvu, školu i sve ostalo što je potrebno za normalan porodičan život. Nalazi se oko 15 kilometara od Bergama i pod zaštitom je UNESCO.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here