Specijalna bolnica za rehabilitaciju Vranjska Banja

Pored čuvene kraljeve kade, po kojoj je Vranjska Banja poznata, kralj Petar Prvi Karađorđević je “odgovoran” i za to što je ona jedna od članica Asocijacije kraljevskih banja Evrope, odnosno Udruženja kraljevskih banja Srbije.

A ono po čemu je ovo lečilište primarno poznato, sasvim sigurno je temperatura lekovite vode, koja je prilično visoka, ali se naravno prilikom korišćenja meša sa hladnom vodom, zarad postizanja adekvatnog efekta.

vranjska banja smestajGde se tačno nalazi Vranjska banja ?

Na svega desetak kilometara udaljenosti od grada Vranja, u južnom delu Srbije je smeštena Vranjska banja.

Kako se do nje relativno lako dolazi auto – putem iz pravca Beograda ili Skoplja, odnosno Soluna, onda je i odgovor na pitanje gde se tačno nalazi Vranjska banja vrlo jednostavan.
Nadomak ovog lečilišta se nalazi i Veliki Pešter, kao i čuvena planina ovog dela Srbije – Besna kobila.

Šta leči Vranjska banja

vranjska banja ceneNajčešće se navodi da je lekovita voda Vranjske Banje izuzetna za lečenje različitih neuroloških oboljenja, te za apsolutno sve oblike reumatizma.

Kupanje u lekovitoj vodi pomaže i kod oboljenja, kože kao i organa za varenje, a smatra se da ima uspeha i kod lečenja ginekoloških oboljenja.

Pored toga što ima lekovita svojstva, temperatura vode je nešto po čemu je ova banja poznata. Zapravo se radi o prilično visokoj temperaturi vode, a u njenom sastavu se nalaze mnogi elementi koji pomažu i kod svih prethodno pomenutih bolesti, ali i za lečenje brojnih oboljenja disajnih puteva.

A uz kupanje, primenjuje se i inhaliranje, kao i lečenje lekovitim blatom, u kome je prisutan visok sadržaj sumpora, te se lekovita voda, naravno može koristiti i za piće.

Specijalna bolnica za rehabilitaciju Vranjska Banja

Specijalna bolnica za rehabilitaciju Vranjska BanjaNajpoznatiji objekat, svakako je Specijalna bolnica za rehabilitaciju Vranjska banja, u okviru koje se nalazi 120 kreveta, a sobe su jednokrevetne ili dvokrevetne. U svakoj od njih postoji i kupatilo, kao i televizijski prijemnik, a tu je i restoran, u kome se uglavnom služe jela nacionalne kuhinje.

Ukoliko nekoga interesuje kontakt ove bolnice, broj telefona je 017 546 428

Vranjska banja – Kraljeva kada

Jedna od znamenitosti kojima se može pohvaliti Vranjska banja, Kraljeva kada je poznata još od početka 20 – og veka. Naime, srpski kralj Petar Prvi Karađorđević je svoje bolesne kosti lečio toplom vodom ove banje, a to je činio u specijalnoj kadi, koja i danas privlači pažnju posetilaca.

Poznato je da je ovde, pored ostalih boravila i kraljica Draga Mašin, ali da su Vranjsku Banju posećivali i mnogi ljudi iz inostranstva, a posebno stanovnici obližnje Grčke.

Vranjska banja bazeni

Iako je temperatura vode prilično visoka, to ne ometa da u njoj uživaju gosti, budući da bazeni koriste isključivo donekle rashlađenu vodu.

Njena temperatura se kreće od 61 stepen Celzijusove skale, pa do čak 110 stepeni, koliko je izmereno na samom glavnom izvorom.

Svakako, u bazenima se koristi voda sa više izvora, a u ponudi su i spa tretmani, koji uključuju različite vrste masaža i takozvane peloidne terapije, kada se primenjuju maske od blata u kome se nalazi veći procenat sumpora.

Vranjska banja lečenje

Potrebno je naglasiti da, kada je u pitanju Vranjska Banja, lečenje se isključivo mora sprovoditi pod nadzorom stručnjaka koji su zaposleni u Specijalnoj bolnici za rehabilitaciju Vranjska banja.

Primarno je razlog za to vezan za visoku temperaturu, kojom se odlikuju lekovite vode, pa je potrebno primeniti tačno određenu terapiju u konkretnom slučaju.

Vranjska banja hotel

Iako je tokom 20 – og veka u ovom lečilištu postojalo više hotela, danas je svakako najpoznatiji hotel Železničar. U njemu postoji pedesetak smeštajnih jedinica, sa ukupno 120 kreveta, a pored apartmana, tu su dvokrevetne i sobe sa francuskim ležajem. U samom hotelu se nalaze i đakuzi kade, kao i termalna kupatila, te gosti mogu da koriste i usluge restorana, ali i parking i mnogobrojne dodatne pogodnosti.

Važno je da svako ko odluči da poseti Vranjsku banju, te boravi u ovom hotelu zna da on ima saradnju sa Specijalnom bolnicom za rehabilitaciju Vranjska banja, tako da je definisana posebna cena korišćenja usluga te zdravstvene institucije za goste hotela.

Vranjska banja privatni smeštaj

Mada se često mora čekati na smeštaj u okviru Specijalne bolnice, ipak se mora priznati da je problem koji ima Vranjska Banja, privatni smeštaj, to jest njegov nedostatak.
Naravno, to ne umanjuje kvalitet ovog lečilišta, ali je činjenica da je primetan manji broj smeštajnih kapaciteta nego što je interesovanje posetilaca.

Cene

U okviru Specijalne bolnice za rehabilitaciju Vranjska banja se cene smeštaja kreću od 2 100 do 3 000 dinara, dok je za sobu u privatnom smeštaju potrebno izdvojiti između 15 i 20 evra, a u dinarskoj protivvrednosti.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here