Staza oko Bodenskog jezera

Gde se nalazi Bodensko jezero ?

Bodensko jezero se nalazi na severnoj ivici Alpa i najveće je jezero u Nemačkoj. Nalazi se na tromeđi Nemačke, Austrije i Švajcarske, i svi koji su ga ikada videli se slažu da je fantastično. Ovo jezero ima obalu dugačku oko 270 kilometara, a najveći deo nje se nalazi u Nemačkoj.

bodensko jezero mapa
Bodensko jezero mapa

Najveći i najdublji deo jezera, Oberze (Gornje jezero), proteže se od zaliva Bregenc do Konstanca i oivičen je brojnim priobalnim gradovima i lepim selima, iz kojih se pruža divan pogled na Švajcarske Alpe. Jezero je veoma popularno među ljubiteljima vodenih sportova, a ovaj deo Evrope je veoma bogat kulturom i istorijom. Tu se nalazi mnoštvo starih zamaka, tihih planinskih zaselaka i predivnih bašta, što privlači ljubitelje prirode iz celog sveta.

Bodensko jezero karta

Konstanc, katedrala i Stari grad

bodensko jezero slike
Bodensko jezero slike

Konstanc, na samoj granici sa Švajcarskom, je najveći grad na Bodenskom jezeru, i veoma je važan kulturni centar, poznat po pozorištu i muzici. U Konstancu se izdvaja velika Katedrala, sagrađena u 11. veku, i sa dodacima iz 15. i 17. veka. Glavni ulaz je napravljen u 15. veku, a tu je i veliki hor iz 1460. godine i freska Vaskresenja iz 13. veka. Obavezno se popnite na kulu, jer se odatle pruža neverovatan pogled na ceo Stari grad. Tu su i divne planinske kolibe, Gradska većnica i stara kuća gilci, u kojoj se danas nalazi muzej sa kolekcijom lokalnih i regionalnih artefakata.

>>> Austrijska jezera putovanje za uživanje u čarobnim pejzažima

Ostrvo cveća (Majnau)

bodensko jezero nemacka

Jedno od najvećih turističkih atrakcija na Bodenskom jezeru, i to sa razlogom, jeste spektakularno Ostrvo cveća, koje se prostire na nešto manje od pola kilometra kvadratnog. Samo sedam kilometara severno od Konstanca, na delu jezera koje se zove Ibelinger, nalazi se ovo ostrvce koje privlači mnoštvo posetilaca u svoje divne parkove i bašte, pune suptropske i tropske vegetacije. Na ostrvu se nalazi i spektakularna palata, Šlos, sagrađena 1746. godine za velikog vojvodu od Badena. Od prvobitnih šesnaest kula na zamku ostala je još jedna, i ona je danas jedna od najvećih atrakcija, kao i tzv. Beli hol i kapija. Do ostrva se stiže čamcem ili preko pešačkog mosta povezanog sa kopnom.

Prirodni rezervati

bodensko jezero u austriji

Duž obala Bodenskog jezera, posebno na mestima gde se u njega ulivaju velike reke, nalazi se nekoliko prirodnih rezervata, kako bi se ova ušća očuvala u netaknutom stanju. Najveći i najvažniji je ondaj gde se Rajna uliva u jezero. U rezervatima se nalazi mnoštvo biljaka i životinja, uključujući više od 600 vrsta paprati i cvetnica, kao i 290 vrsta ptica. Najbolje mesto od koga možete početi istraživanje ovih rezervata, kao i floru i faunu Bodenskog jezera je NABU centar, informacioni centar u kom možete pogledati i informativni materijal, ili krenuti u obilazak sa vodičem.

Lindau

bodensko jezero svajcarska

Čarobni Lindau je najveći grad na bavarskim obalama Bodenskg jezera, i nalazi se na ostrvu i na obali koje spaja most. Luka je zaista vredna divljenja, a poznata je po starom svetioniku iz 13. veka. Na kraju luke se nalaze zidine, koje su takođe jedna od znamenitosti Lindaua, Bavarski lav visok šest metara i 33 metra visok novi svetionik, a oba datiraju iz 1856. godine. Sa ovog svetionika puca neverovatan pogled na grad i na Alpe. Stari grad je danas uglavnom pretvoren u ogromnu pešačku zonu, i ima mnogo očuvanih gotskih, renesansnih i baroknih kuća. Posebno je lepa glavna ulica – Maksimilijanštrase – sa uređenim kućama, lukovima, fontanama i kafeima. Stara gredska većnica je sagrađena 1436. godine i ima zanimljivu fasadu, a od atrakcija je tu i Crkva svetog Petra, sagrađena krajem 10. veka. Oko ostrva je napravljena i prijatna staza za šetanje, a možete se popeti i na neku od dve stare kule i odatle gledati grad.

Algoj – zaleđe Bodenskog jezera

bodensko jezero se nalazi

Algoj je planinski region u južnoj Bavariji, između Bodenskog jezera i doline Leh, i prostire se na severozapad do Virtemberga. Ispresecan mrežom puteva, ovaj predeo je divan i možete ga istražiti i vožnjom, ali i peške. Ovde se nalaze Algojski Alpi, deo Severnih Alpa koji deli Bavariju od austrijskih provincija Tirola i Forarlberga. Pogled je predivan – strme litice, čarobna jezera, tihi ribnjaci, ogromne šume, zelene livade i uređena sela u podnožju planina. Algoj je poznat po mnoštvu banja i termalnih izvora.

Luka Konstanc

Luka Konstanc

Konstanc ima mnogo atrakcija, ali je luka svakako najveća. Ovde se nalazi svojevrsna robna kuća iz 1388. godine, kao i staro skladište, sagrađeno posebno za trgovinu sa Italijom, u kom su se sastali kardinali koji su izabrali papu Martina V 1417. godine. Ulaz u luku je označen statuom po imenu Imperija, u znak sećanja na ovaj čuveni događaj. Mada je podignuta tek 1993. godine, ova zadivljujuća statua ima devet metara i danas je jedna od najvećih turističkih atrakcija u Konstancu.

Rajhnau – najveće ostrvo u Bodenskom jezeru

ostrvo u Bodenskom jezeru

U blizini Konstanca se nalazi najveće od mnogih ostrva u Bodenskom jezeru – Rajhnau – i prostire se na nešto više od četiri kvadratna kilometra. Ovo ostrvo je odavno naseljeno, a najstarije građevine na ostrvu su tri crkve, koje pripadaju čuvenom manastiru Rajhnau – crkva sv. Đorđa, sa divnim freskama iz otonijansko perioda, crkva Device Marije i cv. Marka, kao i crkva Svetog Petra i Pavla. Ove crkve su sagrađene u 8. veku i smatraju se najlepšim primerima rane romanske arhitekture u Nemačkoj, kako zbog samog arhitektonskog stila, tako i zbog veličanstvenih murala. Na severozapadnom delu ostrva nalazi se i zamak Vindeg iz 14. veka.

Staza oko Bodenskog jezera

Staza oko Bodenskog jezera

Ljubitelji šetnje i biciklizma će svakako uživati na ovoj stazi, koja okružuje čitavo jezero i dugačka je 272 kilometra. Na samoj stazi se nalaze prirodni rezervat Volmatinger Rid, kao i mnoštvo sela duž obale, istorijski gradovi Lindau i Konstanc i ostrva Rajhnau i Majnau. Na put možete krenuti i sami, a tu su i organizovane ture oko jezera, koje traju od jednog dana, pa do cele nedelje ili i duže.

Muzej sojenica

Muzej sojenica

Ako nekada dođete na Bodensko jezero, nikako ne propustite da obiđete čarobni Muzej sojenica, veliki muzej na otvorenom u kom se nalaze rekonstrukcije kuća iz kamenog i bronzanog doba. Ovaj muzej je otvoren 1922. godine i predivan je način da sami vidite u kakvim su uslovima živeli praljudi na ovim prostorima, čak pre 6.000 godina. Možete otići do glavne atrakcije, kuće na vodi, sa koje se pruža divan pogled na čitavo jezero.

Vožnja čamcem po Bodenskom jezeru

Vožnja čamcem po Bodenskom jezeru

Bodensko jezero lako možete obići čamcem. Turistički brodići voze od sredine aprila pa do sredine oktobra, i klasične rute obično podrazumevaju svraćanje u Konstanc, Iberlingen, Krojclingen i Lindau, sa još mnogo usputnih stanica u manjim mestima. Trajektom možete prevesti i kola. Postoji i mnogo manjih trajekata, koji voze do ostrva Rajhnau i preko Rajne do Konstanca. Tokom leta možete ići na mnogobrojne ekskurzije, i kraće i duže, svratiti na ručak u različite gradove i sve ih obići za par dana.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here