Klagenfurt izlet

Glavni grad Koruške, Klagenfurt, se nalazi u južnoj Austriji, u blizini granice sa Slovenijom, i nalazi se u Koruškoj kotlini okružen Alpima. Osnovan 1161. godine kao trgovački grad,Klagenfurt je poznat po veoma lepoj staroj gradskoj četvrti, sa živopisnim ulicama, istorijskim zdanjima i mnoštvom istorijskih dvorišta u kojima se danas nalaze butici, galerije i kafei. Tu se nalaze i stari šanac i kanal, koji su prokopani u periodu 1527-1558. godine, i još uvek spajaju Klagenfurt sa Vrpskim jezerom, najvećim jezerom u ovom delu Austrije. Veoma su lepe i gradske zidine, poznate po kružnom spletu ulica po imenu Prsten, koje se prostiru po celom Starom gradu

Klagenfurt Minimundus

Zapadno od Klagenfurta nalazi se čudesni park Minimundus, minijaturni grad napravljen od maketa nekih od najpoznatijih građevina iz celog stveta.

austrija klagenfurt minimundusMinimundus je osnovan 1958. godine i danas se u njemu nalazi više od 150 maketa različitih građevina u razmeri 1:25. Tu su Kip slobode, londonski Tauer, Ajfelova kula, Tadž Mahal, model piste sa koje NASA lansira svoje letelice u svemir i mnoštvo malih vozića oko čitavog grada. Ovde možete i sami praviti modele. Tu je i nekoliko restorana, a sav profit iz parka Minimundus ide u dobrotvorne svrhe. U blizini se nalazi i reptilski zoo vrt, koji će se sigurno dopasti vašim najmlađima.Kada su u pitanju znamenitosti u Klagenfurtu koje treba obići Minimundus se ne propušta.

Klagenfurt jezero Verterze i vodeni sportovi

klagenfurt jezeroAko provedete dan na jezeru Verterze (Vrpsko jezero), dvadeset kilometara dugačkom jezeru koje spaja Klagenfurt sa Veldenom, taj dan sigurno neće biti uludo protraćen. Okruženo strmim padinama Alpa obraslim drvećem, sa predivnim pogledom na udaljene planinske vrhove, ovo Klagenfurt jezero je poznato po toploj i kristalno čistoj vodi (leti su temperature vode oko 25°C). Vrpsko jezero je popularno među ljubiteljima vodenih sportova i ribarima, a tu su i škole golfa i jahanja. Zimi se Klagenfurt jezero zaledi i tada nastaje raj na zemlji za ljubitelje klizanja. Ako želite da pogledate čitavo jezero i okolinu odjednom, popnite se na Piramidenkogel, najvišu drvenu kulu na svetu. Ova kula se nalazi na nadmorskoj visini od 920 metara, a visoka je 51 metar.

Vidikovac Zamak Hohostervic

Klagenfurt vidikovacJedan od najimpresivnijih austrijskih dvoraca, Hohostervic, nalazi se oko 21 kilometar severoistočno od Klagenfurta i visok je 160 metara.Ovaj vidikovac prvi put se pominje 860. godine nove ere, i vekovina je bio granično mesto između Otomanskog carstva i Evrope, ali nikada nije osvojen. Ovaj zamak sada odličan vidikovac je poznat i po strmom putu koji vodi do njega, dugačkom 620 metara, zatim po 14 kapija (od kojih svaka ima ime), i predivnom nadsvođenom dvorištu. U krugu zamka se nalazi čudesna kapela, sa oslikanim zidovima i tavanicom iz 1570. godine, kao i crkva na jugozapadnom delu imanja, sagrađena 1729. godine. Ovaj zamak je danas muzej, i možete ga obići i videti brojne slike i istorijski nameštaj koji se nalazi u njemu.Pošto je odličan vidikovac možete uživati u pogledu na Klagenfurt i okolinu.

Crkva Svete Gospe

Klagenfurt slike
Klagenfurt slike

Crkva Svete Gospe se nalazi visoko na brdu, desetak kilometara severno od Klagenfurta, i jedna je od najvećih crkava u celoj Koruškoj. Sveti Modest, tadašnji biskup, je ovde 750. godine sagradio crkvu posvećenu Devici Mariji, i u njoj je i kršteno stanovništvo iz okoline. Crkva ima dve kule sagrađene u gotskom stilu u prvoj polovini 15. veka, a tokom renesansnog i baroknog perioda crkva je nekoliko puta renovirana. Tu je mnoštvo starih nadgrobnih spomenika, slika iz 16. veka koje predstavlja Krunisanje naše Gospe, stara kula u gotskom stilu i velika grobnica u romanesnom stilu, okružena freskama iz ranog 16. veka. Tu je i velika freska iz 1490. godine, koja predstavlja Isusovo porodično stablo. Obavezno posetite i Kneževski tron, dupli tron na kome su nekada sedeli koruški vladari.

Novi trg i Zmajeva fontana

Klagenfurt izletGlavna atrakcija u novom delu Klagenfurta je prostrani Novi trg, na kom se nalazi verovatno najpoznatija znamenitost ovog grada – velika Zmajeva fontana. Ovo je zaštitni znak Klagenfurta. Legenda kaže da je grad nastao na močvari u kojoj su nekada živeli zmajevi, i ovu ogromnu skulpturu je napravio Ulrih Vogelsang 1590. godine od samo jednog zelenog škriljca, koji daje statui unikatnu boju. Herkulova figura je dodata 1636. godine. Zanimljiv je i Stub svetog Trojstva, napravljen 1689. godine.

Letnjikovac i Hol grbova

Klagenfurt AustrijaNajimpozantnije sekularno zdanje u Klagenfurtu je verovatno Letnjikovac (Landhaus). Sagrađen krajem 16. veka na mestu starog zamka, ovaj zamak je poznat po dve impresivne kupole i po divnom dvorištu. Tu je i čuveni Veliki hol grbova, sagrađen 1740. godine i u njemu se nalazi 665 grbova koji su pripadali članovima znamenitih plemićkih porodica u Koruškoj. Na jednom plafonu nalazi se freska koja predstavlja plemstvo koje plaća pored caru Karlu VI, i naslikana je 1728. godine, a u Malom holu grbova se nalazi još 298 grbova. Obavezno posetite i baštu i pogledajte stare rimske nadgrobne spomenike. U severnom krilu dvorca možete videti zbirku oružja.

Klagenfurtska katedrala

Klagenfurt znamenitostiGrađena u periodu između 1578 i 1591. godine, klagenfurtska katedrala je 1787. godine postala Katedrala princa biskupa Gurka, koji je živeo u Klagenfurtu. U katedrali se nalaze tri velike, bogato dekorisane galerije, a zidovi i plafoni su oslikani u 18. veku. Tu je i impresivna predikaonica iz 1726. godine, slika Danijela Grana iz 18. veka na oltaru, a kapele su poznate po mermeru. U blizini se nalazi Episkopski muzej, u kom se mogu videti svešteničke odežde, slike sa religijskim motivima i vitraži, uključujući vitraž Marije Magdalene iz 1170. godine, koji se smatra najstarijim u Austriji.

Stari trg i Gradska većnica

klagenfurt zanimljiva mjestaSrce najstarijeg dela Klagenfurta poznato je i kao Stari trg, mada je reč o jednoj od najdužih ulica u gradu. Danas je ova ulica uređena kao pešačka zona, i okružena je mnogobrojnim kućama u baroknom stilu, a među njima se ističe stara Gradska većnica, poznata po svojim uređenim baštama. Tu je i čuvena kuća po imenu Zlatna guska, predivna građevina iz 16. veka. Na severnom kraju ulice se nalazi stara crkva svetog Egida, predivna crvka iz 17. veka poznata po drevnim nadgrobnim spomenicima i spektakularnim freskama na plafonu koje predstavljaju slike iz života ovog sveca, i na kraju, kula visoka 91 metar, odakle se pruža vidik na ceo grad. Na zapadnoj strani Novog trga nalazi se nekadašnja palata Rosenberg, sagrađena 1580. godine i nekoliko puta restaurirana u 17. veku. Ova građevina je danas nova Gradska većnica.

Regionalni muzej Koruške

što posjetitiRegionalni muzej Koruške je osnovan 1844. godine kako bi se u njega smestila bogata gradska kolekcija eksponata vezana za istoriju, umetnost i život u Koruškoj. Tu je i predivan model Klagenfurta, koji prikazuje grad sredinom 19. veka, kao i velika srednjovekovna kolekcija, u kojoj se nalazi i Knežev kamen, na kom su krunisani koruški vladari, i ceremonijalni mač Vitezova sv. Đorđa iz 1499 godine. Od prirodnjačkih eksponata možete videti lobanju nosoroga iz Ledenog doba, koja je poslužila kao model zagradsku fontanu, a tu su i makete obližnjih planina – Grosgloknera, Alpa i Karavankea. U muzejskom parku se nalaze rimski nadgrobni spomenici.

Opatija Viktring

austrija klagenfurt opatijaNa jugozapadnom obodu Klagenfurta nalazi se cistercitska opatija. Sagrađena je 1142. godine i ovo je najveća i najvažnija opatija u Koruškoj. Posebno je poznata po svoja dva divno uređena dvorišta. Tu je i crkva iz perioda rane godite, a glavna atrakcija u crkvi je deo za hor, sa vitražima sa početka 15. veka, koji predstavljaju dvanaest apostola.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here