Poseta nekom od dvoraca nemačke je kao da ste se našli u bajci – dvorci se obično nalaze na vrhovima visokih planina, njihove kule i tornjevi kao da dodiruju nebo. Nemačka je poznata po svojim zamkovima, od kojih svaki ima svoju „priču“ koja uključuje vitezove, vladare, ali i ratove. Ovi zamkovi, prebogati istoriju, su restaurirani i povratili su svoj prijašnji sjaj i, u nekim slučajevima, u njima žive potomci nekadašnjih vlasnika. U svakom od njih nalazi se pravo blago starih artefakata, slika, nameštaja i oružja.

1. Dvorac Rajhsburg u Kohemu

dvorci nemacke
Zamak Rajsburg u Kohemu je sagradio tadašnji vladajući grof oko 1000. godine, ali je kasnije promenio vlasnika, kad ga je car prodao kako bi platio njegovu sahranu. Gotovo je potpuno uništen u 17. veku kada je francuski kralj Luj XIV napao ovaj region.Ovaj nemački dvorac je restauriran u neogotičkom stilu. Nalazi se na brdu koja gleda na reku Mozel i unutar zamka se nalazi fascinantna kolekcija renesansnog i baroknog nameštaja.

2. Zamak Mespelbrun

dvorci nemačke
Zamak Mespelbrun je nekada bio obična kuća koju je neki vitez sagradio na vodi u 15. veku. Nalazi se u šumi Špesart, između Frankfurta i Vircburga.Ovaj nemački zamak možda ne poseduje izgled iz bajke poput ostalih poznatih nemačkih dvoraca, ali njegova lepota leži upravo u jednostavnosti i čini ga jednim od najposećenijim zamkovima na vodi u Nemačkoj. Naravno, opisuju ga i kao jedan od najlepših dvoraca Evrope. Ovaj dvorac u severnoj Bavarskoj je privatno vlasništvo, ali vlasnici dozvoljavaju ulaz turistima tokom cele godine. Šetnja kroz sam zamak i njegovu okolinu je nezaboravno iskustvo, čak i za one koji ga ne posećuju prvi put.

3. Dvorac Vartburg

dvorac wartburg
Dvorac Vartburg je sagrađen u 11. veku, ali postao je poznat tek nekoliko vekova kasnije. Smešten u Ajzenahu, Martin Luter se krio u njemu dok je prevodio Bibliju početkom 16. veka. U 20. veku, Adolf Hitler je insistirao da se sa zamka skine krst i stavi kukasti krst. Kako je ovo jedan od najočuvanijih srednjovekovnih zamaka u nemačkoj, posetioci mogu da se popnu na brdo pešice ili da dođu kombijem.

4. Lihtenštajnski dvorac

dvorci u nemačkoj
Lihtenštajnski dvorac je jedan od „novijih“ dvoraca u Nemačkoj, sagrađen tek u 19. veku u čast srednjovekovnih vitezova Lihtenštajna. Zamak se nalazi na mestu na kom je se nalazila slična građevina u 12. veku, ali je srušena dok se sadašnji dvorac gradio. Ponosito stoji na vrhu planine i do njega se može doći samo kamenim mostom koji spaja ovu sa drugom planinom. Smešten u nemačkim Alpima, u blizini Honaua, ovaj zamak sagrađen u neogotskom stilu je poznat po čuvenoj kolekciji starog oružja i pancira.

5. Šverinski zamak

nemacki dvorci
Šverinski zamak se nalazi na ostrvu u najvećem jezeru u Šverinu, gde je navodno sagrađen još u 10. veku. Vekovima je ovaj zamak bio dom mnogih vladara iz dinastije Meklenburg. U 20. veku je bio fakultet za vaspitače i muzej. Danas je ostao muzej, a dvorac služi i kao skupština savezne države Meklenburg-Zapadna Pomeranija. Posetioci koji se interesuju za paranormalno će svakako poželeti da potraže Petermännchena, duha koji navodno živi tu i pojavljuje se obučen u odeću kakva se nosila u 17. veku. Zamak, sa svojim mnogobrojnim kulama i kupolama, se smatra jednim od najboljih primera stare nemačke arhitekture.

6. Hajdelberški dvorac

nemački dvorci
Hajdelberški dvorac se nalazi na visini od 80 metara na severnoj strani brda i dominira slikom starog centra nemačkog grada Hajdelberga. Ostaci ovog zamka su jedna od najznačajnijih renesansnih građevina u severnim Alpima. Zamak ima dugačku i interesantnu istoriju, još otkad je prvi put sagrađen u 13. veku. Pošto je potpuno uništen tokom Tridesetogodišnjeg rata, a zatim su ga napali i Francuzi u 17. veku, ovaj dvorac je pogodio jak grom 1764. godine i tada su čak i cigle raznošene kako bi se u Hajdelbergu sagradile nove kuće. Sva kasnija restauriranja su dovela do mešanja arhitektonskih stilova, što samo doprinosi šarmu ovog dvorca.

7. Zamak Hoenšvangau

zamkovi nemacke
Maksimilijan II, otac Ludviga II, otkrio je zamak Hoenšvangau doj je još uvek bio princ prestolonaslednik. Okolina zamka ga je odmah zadivila. Uprkos tome što je tada zamak bio ruševina, kupio ga je i renovirao. Kada je renovacija završena, Maksimilijan II ga je koristio kao zamak za lov i letnju palatu. Ludvig II, koji je nasledio Maksimilijanovu krunu nakon njegove smrti 1864. godine se nikada nije ženio, tako da je njegova majka preuzela zamak i živela u njemu do kraja života. Zamak se nalazi u blizini nemačkog sela Hoenšvangau, u blizini grada Fisena.

8. Zamak Elc

zamkovi nemačke
Zamak Burg Elc se nalazi u blizini reke Mozel, između Koblenca i Trira. Ovaj dvorac su nasleđivale porodice Rubenah, Rodendorf i Kempenih još otkad je sagrađen u 12. veku. U dvorcu se još uvek nalaze neki komadi nameštaja iz doba kada je dvorac sagrađen. Nalazi se na ogromnoj steni u sred šume. Njegov srednjovekovni izgled je unikatan; ovome doprinosi i činjenica da ga nijedan rat nije pogodio. Svi panciri i oklopi u zamku, punom zlatnih i srebrnih artefakata, kao i porcelana i nakita, se smatraju jednom od najboljih kolekcije u Evropi. Spoljašnjost ovog zamka se vidi u filmu „Deveta konfiguracija“ (The ninth configuration) iz 1979. godine.

9. Dvorac Hohenzolern

dvorac
Na vrhu planine nemačke Hohenzolern nalazi se istoimeni dvorac, koji potiče još iz 11. veka. Prvobitni zamak je uništen tokom vekova i ostala je samo stara kapela. Sadašnji dvorac je sagrađio kralj Frederik Vilijam IV Pruski sredinom 19. veka. Smešten 50 km južno od Štutgarta, ovaj zamak je vekovima bio dom dinastije Hohenzolern, odakle su potekli mnogi kraljevi i carevi.Ovaj nemački dvorac je sada pretvoren u muzej koji ne liči ni na jedan drugi klasičan muzej. Pun je blaga, uključujući i krunu koju su nosili pruski kraljevi i uniformu koju je nosio Frederik Veliki. Iako je u privatnom vlasništvu, ipak je jedan od naposećenijih dvoraca u Nemačkoj.

10. Zamak Nojšvanštajn

dvorac Neuschwanstein nemacka
Najfotografisanija građevina u Nemačkoj, dvorac Nojšvanštajn je takođe jedna od evropskih najpopularnijih turističkih destinacija. Smešten u neopisivo lepim pejzažima bavarskih Alpa u blizini Fisena, ovaj zamak, kao iz bajke, je poslužio kao inspiracija za Diznijev zamak za bajku „Uspavana lepotica“. Sagrađen krajem 19. veka, Nojšvanštajn nije sagrađen kao utvrđenje za odbranu poput mnogih ostalih zamaka. Umesto toga, ovaj zamak je maštovito osmišljen za povlačenje Ludviga II Bavarskog. Blistavi lusteri i predivne slike krase svaku sobu, dok je treći sprat bio posvećen Ludvigovoj strasti prema scenama sa labudovima iz Vagnerovih opera, kojima se Ludvig iskreno divio.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here