baden

Banja Baden je jedan od izleta u ponudi skoro svih turističkih agencija koje organizju putovanja u Beč.Da li vredi izdvojiti vreme za posetu ovoj banji dok ste u Beču ili Austriji saznajte u nastavku teksta…

Srednja Evropa je puna takvih gradova – sa mnoštvom neoklasičnih građevina sa kolonadama, romantičnim parkovima, zamkovima u grčko-rimskom stilu i podužim spiskom književnika, kompoziora i kraljeva koji su voleli da dolaze u taj grad.

Jedna takva banja je Baden u Austriji, na samo 20 minuta od Beča…

Banja Baden

Baden, što u doslovnom prevodu znači „kupka“, je veoma poznata banja zbog termalnih izvora sa sumporom i tako je još od doba Rimljana. Međutim, danas ovaj gradić u Austriji mnogo više izgleda kao klasičan aristokratski grad za bečku elitu iz 19. veka, sa klasičnim stubovima na starim zgradama.

Na prvi pogled, Baden banja deluje kompaktno i mirno. Dvospratnice okružuju mirne ulice na kojima se i dalje nalaze tramvajske šine. Vazduh je čist i ovde nema buke i gradskog smoga, a u dolini stalno duva lagan povetarac. U daljini možete videti ruševine zamaka, kao i padine prošarane vinogradima.

Baden u austriji

Banja Baden deluje sasvim bajkovito – vetar nosi miris borova, kao i cveća. Tu je Rozarijum, park u kome tokom juna cveta 30.000 ruža, a tu je i arhitektura koja podseća na knjige Stevana Cvajga. Ovaj pisac je voleo da provodi leta u Badenu i opisuje plavo nebo i šetnje kroz grad, kada ga je tu zatekla vest o atentatu na Franca Ferdinanda.

baden

baden banja

Međutim, Banja Baden je imala i poznatije posetioce. Dok šetate kaldrmisanim ulicama i zavojitim putanjama po Kurparku, primetićete da je ovde Betoven prisutan na svakom koraku. Od Betovenove ulice, koja vodi do Kurparka, preko kolonada Betovenove palate, pa do muzeja posvećenog Betovenu, ovaj kompozitor je praktično „ugrađen“ u svaku ulicu i kuću u ovoj banji. Betoven je voleo banju Baden i često je dolazio ovde – čak je u Badenu komponovao i neke delove svoje veličanstvene Devete simfonije.

Povezano>>> 13 stvari koje treba da znate pre nego što krenete na putovanje u Beč

U maloj kući u srcu Badena se nalazi i muzej posvećen ovom kompozitoru, sa artefaktima i muzičkom laboratorijom, gde ćete čuti objačnjenje kako je Betoven uspevao da komponuje muziku čak i kada je ostao gluv. Međutim, glavni fokus je svakako na njegovom boravku u Badenu. Zbog zdravlja koje se iz dana u dan pogoršavalo, kompozitor je često dolazio u ovu banju samo da uzme vodu (kočijom se putovalo oko tri sata iz Beča).

Voda iz Badena se koristi još od doba Rimljana, a sumporna voda koja na izvoru ima 36°C se smatra lekovitom.

bec banja baden

Mnoga stara kupatila su pretvorena u turističke centre ili vinske barove, a nekoliko, poput Romertermea su modernizovana. Romerterme ima ogroman stakleni krov na staroj zgradi u bidermajer stilu i leti se ovde, na obali reke, otvara mala plaža. Mada deluje kao da je ova „banjska kultura“ nestala tokom prošlog veka, miris sumporne vode koji se širi vazduhom će vas brzo podsetiti zašto ste tu.


Planirate putovanje u Beč? Evo šta treba da posetite


banja baden bec

Bez obzira na to da li pijete kafu u nekom elegantnom kafiću u centru ili šetate kroz gradski park, videćete da je ovaj grad stvoren za opuštanje i oporavak. Park je uređen kao velika, lepa bašta, a tu su i spomenici Betovenu i Mocartu, okruženi cvećem, kestenovima i aromatičnim borovima. Iz Betovenovog zamka se pruža predivan pogled na grad – tu su crkve, pozorišta sagrađena u art nuvo stilu, prelepe kuće, a iza svega toga nizovi vinograda.


Povezano>>>  Šta videti i posetiti u Beču


baden bec

Baden nije grad u koji se dolazi da biste u žurbi obišli desetine turističkih atrakcija i muzeja, kao što je slučaj sa Bečom. Reč je o mirnoj luci nadomak velikog grada gde ćete provesti sate u bazenu sa lekovitom vodom ili lutajući kroz gradski park.

bec austrija baden

Mnogi posetioci dolaze i da bi se kockali u elegantnom kazinu. Rozarijum je u junu pravo čudo – tada cveta 30.000 ruža; kada nije sezona ruža, vazduh je pun mirisa borova. U banji Baden ćete se opustiti, uživati u mirisu borova i cveća i pesmi ptica i, naravno, u lekovitoj vodi.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here