Prestonica Danske je skupa za posetu, ali je svakako vredna svake pare. Naizgled Kopenhagen deluje previše dobro da bi bio istinit. Godinama je ovaj grad na dobrom glasu zbog odličnog urbanističkog plana, poznat je po tome što mnogo ulaže u održivi razvoj i kao prevozno sredstvo najčešće se koriste bicikli.Kopenhagen vole turisti koji obožavaju degustaciju pravih, tradicionalnih jela određene zemlje i pun je restorana, od kojih su neki proglašeni najboljim na svetu, i smatra se jednim od gradova u kojima su ljudi najsrećniji. Naravno, Kopenhagen ima i svoje mane – sve je preskupo i nema meksičkih restorana. Međutim, fantastična arhitektura, mnoštvo barova i klubova i ogromne zelene površine čine Kopenhagen vrlo bliskim utopističkom idealu savršenog grada.

sta videti u kopenhagenu

 

Šta posetiti u Kopenhagenu

Park Tivoli je jedna od najvećih znamenitosti. Ovaj zabavni park ima sve „stare“ vrste zabava (uključujući i vrtešku staru čitav vek) i nalazi se u sred mase cvetnih bašta i parkova i uličnih kafea u sred centra grada, što ga čini još privlačnijim. Mnogo modernijeg izgleda je Muzej primenjenih umetnosti, gde ćete se zaprepastiti koliko možete naučiti o običnoj stolici. Takođe, ako volite da razgledate zanimljiva arhitektonska rešenja, posetitite veličanstvenu Operu ili Crni dijamant, u kom je smeštena Danska carska biblioteka. U Nacionalnoj galeriji nalazi se sjajna kolekcija slika, od Rembranta do radova avangardnih slikara poput Asgera Jorna, ali ako ste ljubitelj savremene umetnosti, idite u Umetnički muzej Lujzijana, koji gleda na moreuz Ersund, i do njega se od Kopehagena stiže vozom za 35 minuta.

 

Ljubitelji uzbudljive političke TV serije „Borgen“ mogu videti gde izmišljeni lik iz serije, premijerka Brigita Niborg ide na posao svaki dan, u dvorac Kristiansborg, gde su zapravo smeštene najvažnije institucije za sve tri grane vlasti (zakonodavnu, izvršnu i sudsku), kao i neke carske dvorane za prijeme. Međutim, grad ima još jednu svetski poznatu žiteljku – Malu sirenu, koju nehotice možete zaobići. Ova statua u luci, sirena iz bajke Hansa Kristijana Andersena, bi mogla biti najveća gradska turistička atrakcija da nije toliko mala i sumnjive umetničke vrednosti.

Najbolji restorani i kafići u Kopenhagenu

Najbolje je početi od najboljeg. Noma je četiri puta proglašen najboljim restoranom na svetu zbog predivno dekorisanih, ukusnih „novih nordijskih“ specijaliteta koji se prave samo od namirnica koje su karakteristične za taj region. Jako je teško rezervisati sto za ručak ili večeru, ali srećom, mnogi kuvari koji su nekada radili u tom restoranu poslednjih godina otvaraju svoje restorane, pa se raspitajte gde biste mogli da odete. Šmorbrud je jedan od najpoznatijih sendvičara, gde ćete naći tradicionalnu dansku hranu i nalazi se u sklopu velikog restorana Šunemen.
Što se tiče kafića, ljubiteljima kafe preporučujemo nedavno renovirani Coffee Collective, a na čaj idite u Atilije September. U Mikleru ćete moći da popijete najbolje pivo u Evropi, koje se pravi po specifičnim danskim recepturama. Ako više volite vina, preporučujemo Ved Štradn, Den Vendrate i Saboturen. Grad ne oskudeva ni u barovima specijalizovanim za koktele, a najpoznatiji je Rubi.

kopenhagen putovanje

 

Šta raditi u Kopenhagenu

Veći deo Strogeta, najvećeg šetališta sa radnjama na svetu, prepun je brendiranih butika poput Zare, ali ono što zaista vredi videti i posetiti su zlatare u kojima se prodaje originalni danski nakit – bilo bižuterija, bilo od plemenitih metala i dragog kamenja. Takođe, idite i do Heja i Ilijum Bolighusa, radnji u kojima se prodaju predivno dizajnirane i kvalitetne kućne potrepštine i aparati. Pijaca Torvehalern je odlična za kupovinu namirnica, dok u manjim radnjama i na štandovima možete kupiti šta god poželite da jedete – od običnih kolača do sušija.

Krstarenje kanalom je jedna od najpopularnijih turističkih aktivnosti u Kopenhagenu. Tako možete videti ceo grad, a uopšte ne morate uzimati klasičan turistički aranžman – možete iznajmiti kajak i ploviti kuda želite.

putovanje u kopenhagen

 

U gradu čije su savršeno uređene ulice dugačke oko 390 kilometara, najbolji obilazak koji možete da priuštite sebi i vidite sve što Vas interesuje jeste vožnja biciklom. Iznajmite bicikl i krenite sa turom; to je najbolji način da vidite najzanimljivije delove grada: park Amager koji se nalazi na plaži na južnoj strani grada, park Direhev na severu, poznat po tome što u njemu možete videti jelene. Posetu restoranima i kafeima u Nihavnu (luci) možete i propustiti ako zalazite u ovaj deo gradam jer uglavnom po previsokim cenama služe prosečnu hranu i piće i tako izvlače novac pijanim turistima. Međutim, predivne, raznobojne kuće duž luke su kao slika sa razglednice, posebno tokom leta, kada su dani duži i kada je svetlije, pa se ovaj gotovo savršeni grad mnogo bolje vidi.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here