banja zvonce

Nekada jedno od najpoznatijih banjskih lečilišta u jugoistočnom delu Srbije, Zvonačka banja danas nema ni najmanje nekadašnjeg sjaja.

Jedini hotel koji je u njoj postojao i po kome je bila nadaleko poznata, zahvaljujući nemaru državnih organa i bahatosti jedne osobe, danas ne postoji, pa i sama Zvonačka banja iz godine u godinu sve više propada.

Istorijski podaci pokazuju da su se u njoj lečili još Stari Rimljani, a sama banja je smeštena na gotovo idealnoj nadmorskoj visini od 680 metara.

zvonacka banjaOno što mnoge oduševljava i danas je, sasvim sigurno njena okolina, a čini se da je greben Asanovo Kale jedan od simbola ovog kraja, ali ne treba zaboraviti ni reku Blatašnicu, kao ni selo Zvonce, koje je smešteno u neposrednoj blizini lečilišta.

Gde se nalazi Zvonačka banja ?

Na svega oko 100 kilometara udaljenosti od Niša je smešteno ovo lečilište. Čuvena banja Zvonce se, zapravo nalazi između teritorije čak tri opštine i to Pirot, Dimitrovgrad i Babušnica.

banja zvonceVrlo je jednostavan odgovor na pitanje gde se nalazi Zvonačka banja, ali se, ipak do nje ne stiže baš tako lako, jer ne postoje adekvatni putokazi. Zato ćemo pokušati što detaljnije da objasnimo…

Naime, putem koji vodi dalje prema obližnjoj Bugarskoj se ide do skretanja za selo Sukovo, a nakon toga sledi ne tako dobro uređen put, kojim treba ići sve dok se ne ukaže banja Zvonce.

Nešto manje od 350 kilometara puta deli ovu banju i glavni grad Republike Srbije, dok je od Dimitrovgrada banja Zvonce udaljena oko 30 kilometara, a od Pirota 40 – ak.

Selo Zvonce

Smatra se da je upravo selo Zvonce zaslužno za naziv ovog lečilišta, od koga je tek nešto više od dva kilometara udaljeno.

selo zvonceNekada je ovo selo živelo upravo zahvaljujući Zvonačkoj banji i turistima koji su je posećivali, a danas je neprepoznatljivo.

Stanovnici su vremenom polako napuštali selo Zvonce, pa sada u njemu živi prilično mali broj ljudi. Pored pošte i ambulante, u njemu postoji i nekoliko prodavnica, kao i osnovna škola, a Zvonačka reka, poznata i kao Blatašnica kroz njega protiče. Seoska slava je posvećena Svetom Iliji, kao i lokalna crkva, koja je jedan od simbola ovog sela.

Šta leči Zvonačka banja ?

Dok je postojao hotel “Mir”, možda je i imalo smisla pitati šta leči Zvonačka banja, ali danas kada ovo lečilište propada, čini se da više nije ni bitno koja lekovita svojstva ima banjska voda.

Ipak, reći ćemo da su se u prošlosti ovde vrlo uspešno oporavljali, na prvom mestu oboleli od reumatizma, ali i neuralgija i ostalih nervnih oboljenja. Takođe je boravak u ovoj banji pokazivao i izuzetno pozitivne rezultate u lečenju psihosomatskih oboljenja, ali i poremećaja periferne cirkulacije, te uopšteno kod oporavka organizma usled nagomilanog stresa.

Primećeno je i da su određene promene na očima, ali i visok krvni pritisak bivali izlečeni nakon posete Zvonačkoj banji.

Zvonačka banja smeštaj i cene

Od kada čuveni hotel, po kome je Zvonačka banja bila poznata ne postoji, čini se da uopšte više u njoj nema turista.

Iako lokalno stanovništvo i dalje nudi smeštaj, cene su toliko niske, da je to prosto sramotno. Kako navode, zainteresovani mogu sobu da iznajme za svega dva do tri evra u dinarskoj protivivrednosti, ali i pored tako niske cene, gostiju skoro uopšte nema.
Mora se priznati da to ni malo ne čudi, jer je već pomenuti hotel ipak bio glavni oslonac meštana, ali i razvoja turističkih kapaciteta ovog lečilišta.

Privatni smeštaj

Naravno da privatni smeštaj postoji u banji Zvonce, ali skoro da uopšte nema zainteresovanih da posete ovo, nekada izuzetno poznato lečilište.

Hotel Mir

Simbol Zvonačke banje u prošlosti, hotel “Mir” danas jasno pokazuje koliko društvo u celini, ali ni državne institucije nije briga što nekada čuvena banja Zvonce propada sve više i više.

U drugoj polovini 20 – og veka, tačnije 80 – ih godina je izgrađen ovaj hotel, a zvaničo je 1987. godine počeo sa radom.

Vrlo brzo je postao poznat u celoj zemlji, ali su ga rado posećivali i turisti iz okolnih zemalja. Prepoznatljiv po kaskadama, hotel “Mir” je imao sve što je gostima i pacijentima bilo potrebno da bi uživali u ovom lečilištu.

Pored jednog zatvorenog bazena, u njemu su se nalazila i 2 otvorena, a sva tri bazena su bila punjena isključivo lekovitom vodom.

Na samom početku našeg veka UTP “Srbija”, tačnije 2007. godine, kao zvaničan vlasnik ovog hotela ga izdaje izvesnom Radoslavu Zdravkoviću, koji je, čini se nastojao da što više ovaj objekat uništi. Kako navode meštani, ali i ljudi koji su sa celokupnim slučajem upoznati, on je sa hotela poskidao sve što se poskidati može, a sve pod izgovorm da ga rekonstruiše.

Naravno da nije naše da komentarišemo sve to, pošto nismo lično sa detaljima upoznati, jer bi trebalo dugogodišnji sudski proces da bude priveden kraju, te da se utvrdi da li je načinjen prekršaj ugovora o zaukupu ili ne, ali i da se utvrdi ko je tu oštećen, a ko je oštetio.

Bez obzira šta sud bude odlučo, činjenica je da Zvonačka banja i sam hotel “Mir” danas izgledaju, u najmanju ruku tužno. Kada se pogledaju dostupne fotografije ovog, nekada velelepnog hotela, ne može a da se ne pomisli da je taj kraj bombardovan, te da je tako do uništenja objekta došlo. Na našu veliku žalost, istina je potpuno drugačija, jer je taj hotel upravo uništila osoba koja je pomenuta i protiv koje se i dan danas zbog toga vodi sudski postupak.

Bilo kako bilo, on nije oštetio samo hotel, već i sve ljude koji su upravo zahvaljujući njemu i živeli, pa ne čudi što su skoro svi meštani zbog toga na njega kivni, a mnogi su u međuvremenu napustili svoja ognjišta u potrazi za boljim životom.

Bazeni

Pored dva spoljna bazena, hotel “Mir” u Zvonačkoj banji je posedovao i jedan unutrašnji, a oni su mahom korišćeni za lečenje različitih oboljenja, jer su bili napunjeni lekovitom vodom po kojoj je banja Zvonce poznata.

Danas, međutim bazeni više nemaju svoju funkciju, pošto je i hotel ruiniran.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here