zagreb znamenitosti

Mada većina ljudi ide u Hrvatsku samo zbog dugačke, divne obale, i prestonica Hrvatske, Zagreb, ima mnoge znamenitosti da ponudi turistima. U Zagrebu živi četvrtina ukupnog stanovništva Hrvatske i ovo je politički i kulturni centar zemlje, u kom se nalazi mnoštvo muzeja, restorana i tržnih centara. Većina znamenitosti i atrakcija se nalazi u centru grada, koji je podeljen na dva dela: Gornji grad i Donji grad. Gornji grad se nalazi na visokom platou i tu se nalazi Katedrala i zgrada Parlamenta, dok je Donji grad nešto moderniji, u njemu se nalazi više muzeja i Hrvatsko narodno kazalište.

zagreb znamenitostiAko ste se odlučili za putovanje u Zagreb znajte da je najbolje mesto sa kog možete otpočeti istraživanje grada jeste Trg Bana Jelačića, glavni trg u gradu, na mestu gde se spajaju Gornji i Donji Grad.

Gornji grad i Crva sv. Marka

gornji gradFantastične kamenite ulice i krovovi od crvenog crepa na građevinama u Gornjem gradu čine ovo mesto najboljim za početak obilaska hrvatske prestonice. Gornji grad se “spojio” iz dva odvojena grada, Kapitola i Gradeca, a danas je dom najposećenijim turističkim atrakcijama u gradu – katedrali, zgradi Parlamenta i brojnim muzejima i crkvama koje treba obići u Zagrebu. Tu su i čuvena Kamena kapija, kroz koju se ulazilo u istočni deo Gradeca; trg Kapitol, poznat po mnogim zgradama iz ranog 17. veka i pijaca Dolac. Najpoznatija atrakcija u ovom delu grada je Crkva svetog Marka, koju ćete lako prepoznati po živopisnom krovu, na kom se nalaze grbovi Hrvatske, Dalmacije, Slavonije i grada Zagreba. Ova crkva potiče još iz 13. veka, i na njoj se nalaze divni romaneskni prozovi, gotski prolazi i mnoštvo statua dvanaest apostola, Isusa, Device Marije i Svetog Marka. Unutrašnjost crkve je ukrašena statuama Ivana Meštrovića i freskama Joza Kljakovića.Ovo je nezaobilazno mesto kad su u pitanju znamenitosti i Zagrebu.

Zagrebačka katedrala

znamenitosti u zagrebuKatedrala uznesenja blažene Device Marije, poznatija kao Zagrebačka katedrala, je podignuta na mestu stare crkve, koju su uništili Tatari početkom 13. veka. Poznata po dve lepo ukrašene kule. Sadašnja katedrala je podignuta u drugoj polovini trinaestog veka, mada je od tada nekoliko puta obnavljana i rekonstruisana, što joj je u velikoj meri promenilo izgled. Poslednje veće uništenje ove katedrale javilo se posle zemljotresa 1880. godine, koji je uništio zvonik i kupolu, mada je tada katedrala rekonstruisana tako da bude potpuno ista kao nekada.U svakom slučaju svako ko pita šta obići u Zagrebu dobiće preporuku i za ovo mesto.

 1. Muzej Mimara

sta videti u zagrebuMuzej Mimara je stvoren kao kolekcija koja je bila poklon privatnog kolekcionara, Anta Topića Mimare 1972. godine. Ova neorenesansna zgrada je namenski sagrađena za muzej, i u njemu se sada nalazi mnoštvo umetnina iz različitih istorijskih razdoblja, uključujući predivnu arheološku kolekciju, u kojoj ima vrednih eksponata iz drevnog Egipta, Mesopotamije, Persije, sa Srednjeg i Dalekog Istoka, kao i predmeti starih Inka i drevne Južne Amerike. Tu je i velika kolekcija staklenih predmeta iz Evrope i drugih Mediteranskih zemalja, kao i nameštaj iz Srednjeg veka i skulpture iz antičke Grčke. Ovde možete videti slike holandskih umetnika, Rembranta i Rojsdala, Italijana Rafaela i Veronezea, flamanskih slikara Rubensa i Van Dajka, kao i španskih umetnika Velaskeza i Goje. Francusku i Englesku predstavljaju Renoar, Dega i Delakroa, a tu su i skulpture Avgusta Rodina i Žana Antoana Udona.S obzirom na brojne umetnine i ovo je jedna od znamenitosti u Zagrebu koju vredi obići.

 1. Umjetnički paviljon i Atelje Meštrović

Zagrebački Umjetnički paviljon je sagrađen za internacionalnu izložbu u Budimpešti 1896. godine. Poznat po živopisnom žutom eksterijeru i sagrađen u ar nuvo stilu, Umjetnički paviljon se danas koristi kao mesto za izložbe savremene umetnosti, i u njemu se nalaze važni radovi čuvenog vajara Ivana Meštrovića. Ovo je najstarija zgrada za izložbe ovakvog tipa u Hrvatskoj, i nalazi se na Trgu kralja Tomislava, velikom javnom trgu na kom se nalazi statua prvog hrvatskog kralja. Mnogi posetioci odlaze i u Atelje Meštrović, koji se nalazi u kući iz 17. veka, u kojoj je Ivan Meštrović živeo i radio. Tu je izloženo oko 300 drvenih, kamenih i brozanih skulptura, kao i crteža, nameštaja i litografija, koji predstavljaju različite prizore, uključujući i biblijske slike i razne portrete. Najpoznatiji hrvatski umetnik bio je vajar Ivan Meštrović, koji se kasnije preselio u Pariz, gde je postao prijatelj sa Augustom Rodenom (jedan od njegovih najpoznatijih radova, Pieta Romana, nalazi se u Vatikanu).Ako volite vajarstvo i ovo je mesto u Zagrebu koje treba posetiti.

 1. Arheološki muzej i Etnografski muzej

zagreb atrakcijePosvećen hrvatskoj istoriji, zagrebački Arheološki muzej ima pet glavnih kolekcija koje sadrže oko 400.000 eksponata, a većina je iz Hrvatske i okoline. Poseban deo čine mumije (odeća sa “zagrebačke mumije” sadrži i tekst koji još uvek nije dešifrovan), grčke vaze i istorijsku sekciju, koja se odnosi na velike seobe naroda. Jedan od najvažnijih eksponata je Plautilina glava, kao i velika kolekcija novčića, u kojoj se nalaze stari grčki, keltski, rimski i vizantijski novčići. Interesan je i etnografski muzej, sa svojim velikim kolekcijama koje prikazuju kulturnu istoriju Hrvatske kroz izložbe keramike, nakita, zlata, muzičkih instrumenata, tkanina, alatki i oružja. Ovde obavezno treba videti i narodnu nošnju, koja odlično dočarava različitosti kulture u različitim krajevima Hrvatske.

 1. Hrvatsko narodno kazalište

Hrvatsko narodno kazališteJoš jedna od nezaobilaznih znamenitosti u Zagrebu koju obavezno treba videti.Hrvatsko narodno kazalište su sagradile bečke arhitekte Herman Helmer i Ferdinand Felner 1895. godine u severozapadnom kutku Zagreba, u Zelenoj potkovi. Zvanično ga je otvorio austrougarski car Franc Jozef Prvi. Ova impozantna zgrada nalazi se na Trgu maršala, i jedna je od glavnih znamenitosti Donjeg grada. Sagrađena u neobaroknom i rokoko stilu, sa dve male kupole napred i jednom velikom na zadnjem delu zdanja, ova građevina je poznata i po predivnom enterijeru ukrašenom umetničkim delima Vlaga Bukovca, kao i poznatnom skulpturom Zdenac života Ivana Meštrovića.

 1. Moderna galerija

Moderna galerija se nalazi u Donjem gradu, i u njoj su izložena brojna umetnička dela hrvatskih umetnika iz 19. i 20. veka. Moderna galerija je otvorena 1973. godine, mada ova institucija datira sa početka 20. veka, kada je počelo sakupljanje važnih umetničkih dela. Kolekcija je rasla s godinama, i u njoj se sada nalaze dela Ljuba Babića, Miljenka Stančića, Emanuela Vidovića, Ivana Meštrovića i još mnogih hrvatskih umetnika.Ako vas zanima moderna umetnost ovo je svakako atrakcija u Zagrebu koju bi trebalo da vidite.

 1. Maksimir

zagreb maksimirKad su u pitanju najvažnije znamenitosti Zagreba tu je i Maksimir.Ovaj park je osmišljen u stilu engleskih bašti, i reč je o parku koji se prostire na 316 hektara.   U ovom parku se nalaze fantastične stazice, veštačka jezera, pošumljeni delovi i cvetne bašte, tako da je ovo sjajno mesto za piknik i opuštajuću šetnju. Ako ste u posetu Zagrebu došli sa decom, odvedite ih u zoološki vrt, koji se nalazi u ovom parku. Lokalno stanovništvo ga smatra “živućim spomenikom”, a ime je dobio po biskupu Maksimilijanu Vrhovcu. U blizini parka se nalazi fudbalski stadion Maksimir, stadion fudbalskog kluba Dinamo.

 1. Crkva svete Katarine

zagreb putovanjeJezuitska crkva svete Katarine je sagrađena u prvoj polovini 17. veka i smatra se jednom od znamenitosti grada i najlepših zagrebačkih crkava. Poznata je po svojoj predivnoj unutrašnjosti, koja je pravi primer barokne umetnosti, kao i gipsanim reljefima italijanskog umetnika Antonija Kvadrija. Na plafonu se nalazi mnoštvo slika koji predstavljaju život svete Katarine, a naslikao ih je Đulijo Kvalja.

 1. Kula Lotrščak

Sagrađena kao štit na južnoj kapiji gradskih zidina, kula Lotrščak datira iz 13. veka i odavno je poznata kao jedna od najvećih znamenitosti Zagreba. Po legendi, na ovoj ogromnoj kuli nekada se nalazilo zvono, i zvonilo je pred zatvaranje gradskih zidina, što je bio znak za povratak u grad (svako ko se našao van zidina grada, morao je da prenoći napolju). U devetnaestom veku, na kulu su dodati još jedan sprat i prozori, a na krov je postavljen tok, koji od tada puca svakog dana u podne.Vredi je obići zbog pogleda na Zagreb. Posetioci se mogu popeti na vrh kule i diviti se pogledu na grad, kao i posetiti galeriju u koli. Još jedna impozantna srednjovekovna struktura jesu Kamenita vrata, poslednja od pet originalnih gradskih kapija. Sagrađena u 13. veku, ova građevina je uspela da preživi i požar 1731. godine. Taj požar je “preživela” i slika Marije i Isusa. Da bi se ova relikvija sačuvala, sagrađena je i kapela, koju i danas posećuju vernici, i ova slika se može videti u kapeli.

 1. Gradski muzej

zagreb muzejiMuzej grada Zabreba se nalazi u Gornjem gradu, i unutar njega se nalazi Manastir svete Klare, kula iz 12. veka i ambar iz 17. veka. Sagrađen duz istočnih gradskih zidina, ovaj muzej postoji od 1907. godine i u njemu se nalazi dvanaest različitih kolekcija koje sadrže gotovo 75.000 eksponata. Sve ove kolekcije opisuju istoriju zagreba kroz dokumente, mape, umetnine, predmete koje su našli arheolozi i ostale istorijske predmete, uključujući i maketu starog grada Gradeca.

 1. Štrosmajerova galerija starih majstora

sta posjetiti u zagrebuOva galerija se nalazi na drugom spratu hrvatske Akademije nauka i umetnosti. Ova zgrada je sagrađena u neorenesansnom stilu i podignuta je po nalogu biskupa Josipa Juraja Štrosmajera tokom sedamdesetih godina devetnaestog veka. Danas se u njoj nalazi i Akademija i Galerija starih majstora, u kojoj se nalazi kolekcija od 600 umetničkih dela, koja je Galeriji poklonio ovaj biskup. Tu možete videti radove Belinija, Veronezea, Tjepola, Bartolomea Kaporalija, Van Dajka i još mnogih, kao i hrvatskih umetnika Medulića, Benkovića, i naravno, Ivana Meštrovića. U Zagrebu se nalazi i Muzej za umjetnost i obrt, sa kolekcijom od više od 160.000 eksponata iz Hrvatske i drugih evropskih zemalja. Ovde možete videti čuvene vezove iz Varaždina, tapiserije iz Turnea, Antverpena i Brisela, kao i redak nakit, muzičke instrumente i gotske i barokne skulpture, slike i keramiku.

 1. Muzej naivne umjetnosti i Muzej prekinutih veza

Pored mnogih umetničkih i istorijskih institucija, u Zagrebu se nalazi mnoštvo jedinstvenih i zanimljivih muzeja koje svakako valja posetiti. Jedan od najpopularnijih je Hrvatski muzej naivne umjetnosti, u kom se nalaze radovi naivnih slikara – Ivana Generalića, Mraza, Mirka Virijusa i Smaljića. Tu je izloženo i mnoštvo radova svetskih naivnih umetnika. Drugi zanimljiv muzej u Zagrebu je Muzej prekinutih veza, sa sjajnom kolekcijom ličnih stvari starih ljubavnika i partnera, od kojih svaki ima svoju priču zbog čega je ta ljubavna veza propala.

 1. Zagrebački Botanički vrt

sta posetiti u zagrebuBotanički vrt je sagrađen pri Zagrebačkom univerzitetu. Prostire se na oko 50.000 kvadratnih metara i deo je mnoštva parkova koji formiraju tzv. Zelenu potkovu u Donjem gradu. Tu se nalazi jedan arboretum, dva jezerceta sa brojnim vodenim biljkama, most i preko 10.000 različitih biljnih vrsta, te je ovo sjajno mesto za beg od gradske gužve i ugodnu šetnju. Ako vam je preostalo energije i vremena da posetite još jedan muzej, nemojte zaobići Hrvatski prirodoslovni muzej. Ovaj muzej se nalazi u istorijskoj plemićkoj palati, sagrađenoj na početku 18. veka, i u njemu se nalazi oko dva i po miliona eksponata, uključujući minerale iz celog sveta, veliku zoološku zbirku koja prikazuje biljke i životinje iz svih delova Hrvatske, i otkrića sa lokalnih arheoloških nalazišta.Svakako ako vaše putovanje traje duže vredi ga posetiti.

Noćni život u Zagrebu

Mnogi turisti koji kreću na putovanje u Zagreb nisu zainteresovani samo za znamenitosti i atrakcije već i za noćni život.

Močvara

U ovom legendarnom klubu nastupalo je bezbroj svetskih zvezda – The Buzzcocks, Džonatan Ričman, Einstürzende Neubauten, Mogwai  i još mnogi, kao i niz hrvatskih muzičara. Ovo je mesto okupljanja alternativnih muzičara i ovde ćete se sigurno uvek dobro provesti ako volite živu svirku. Močvara se nalazi na obalama Save, u napuštenoj fabrici, i divno je oslikana muralima. Ljubitelji panka, metala i etno muzike bi svakako morali da posete ovo mesto.

KSET

Još jedno okupljalište mladih i alternativnih muzičara zanimljivo za sve koji žele da osete noćni život u Zagrebu., otvoreno je tri ili četiri večeri u nedelji, i ovde ćete često naići na relativno mlade i nepoznate underground muzičare koji sviraju post-rok, džez, pank, rep i još mnoštvo međustilova. U klub staje oko 400 ljudi, tako da je atmosfera intimna i prijatna.

SPUNK

Otvoren pre desetak godina, SPUNK je najbolje mesto u gradu ako volite muziku uživo. Svake večeri se svira drugi žanr – pa ako vaše putovanje traje dovoljno dugo možete ga posetiti kada vam odgovara utorkom indie, a zatim džez, klasični rok, dens i tako dalje. Klub je prostran i ima dovoljno stolova i separea, a sa druge strane ima i dovoljno prostora za igranje. Ulaz je ponekad slobodan, a ponekad se plaća, u zavisnosti od toga ko nastupa.

Aquarius

Ovaj klub se nalazi u blizini jezera Jarun i otvoren je tokom čitave godine. Sa radom je započeo davne 1992. godine i još uvek je veoma popularan. U klub staje oko 2.000 ljudi i prilično je prostran, a popularan je i po živoj muzici. Ovde dolazi mnoštvo di-džejeva iz čitavog sveta, a često se svira i rok.Još jedno mesto koje vredi posetiti ako vas zanima noćni život u Zagrebu.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here