Lisabon je najveći grad u Portugaliji i nalazi se na obali Atlantika, u sredini zemlje. Lisabon je grad opuštene atmosfere, pun prijateljski nastrojenih ljkudi koji će rado zastati i popričati sa vama.
Navodimo nekoliko najlepših mesta u Lisabonu, koja biste trebali da obiđete ako nekada odete tamo.

1. Kula Belem
putovanje u lisabon
Kula Belem je sagrađena tokom „doba otkrića“, kad je Lisabon trebalo sačuvati i kada je odbrana grada bila od ključne važnosti, a u čast zaštitnika grada, Svetog Vinsenta.

2. Jeronimski manastir
lisabon
Jeronimski manastir je jedna od zanimljivih atrakcija u lisabonu i nalazi se u delu grada Santa Marija de Belem. Sagrađen je u manuelinskom stilu (koji je bio značajan u Portugaliji tokom vladavine Manela I i karakterističan po kitnjastoj mešavini renesansnog i gotskog stila), sa mnoštvom simbola kraljevske moći: zgrada je okružena kanapima koji su vezani u elegantne čvorove; armilarne (obručaste) sfere; krstovi Vojnog Hristovog reda i naturalistički elementi poput nosoroga, prve kamene statue tog tipa u Evropi.

3. Muzej Kalusta Gulbenkijana
muzej lisabon
Jedna od značajnih stvari u Portugalskom arhitektonskom muzeju je sama zgrada muzeja unutar koje se nalaze dve bašte sa brojnim ogromnim prozorima koji omogućuju posetiocima da uživaju u prirodi i umetnosti.

4. Park nacija
park nacija lisabon
Ovaj park je svojevrsni spomenik savremene arhitekture, sa najdužim mostom u Evropi kao „krunom“ koji izlazi iz parka. Za one koji vole ptice, ovo je savršeno mesto za posmatranje ptica, jer se nalazi u zalivu Tagus, jednom od najvećih estaurskih zaliva u Evropi.

5. Muzej kolekcije Berardo
Muzej kolekcije Berardo je muzej moderne i savremene umetnosti i jedan od najvećih evropskih muzeja moderne umetnosti, gde se nalaze radovi Endija Vorhola, Pabla Pikasa i Salvadora Dalija (između ostalog). Ono što je najbolje od svega – ulaz je slobodan.

6. Lisabonski akvarijum (Okeanarijum)
Lisabonski Okeanarijum je drugi po veličini akva-park na svetu. U njemu se nalazi ogromna kolekcija raznih pomorskih vrsta.

Impresivna kombinacija kamena i stakla se nalazi u četiri akvarijuma i služi kao veštačka zamena za bujne ekosisteme Atlantskog, Tihog, Indijskog i Severnog ledenog okeana.

7. Nacionalni muzej antičke umetnosti
Živopisna Portugalija je povezana sa Afrikom, Indijom, Kinom i Japanom, što se vidi u ovom muzeju, jer kolekcije uključuju slike, skulpture, metalne figure, tkanine, nameštaj, crteže i sve druge umetničke forme od Srednjeg veka do ranog 19. veka. Sve kolekcije, pogotovo one iz 15. i 16. veka, su posebno važne za istoriju same portugalske umetnosti kad su u pitanju slikanje, vajarstvo i pravljenje metalnih figura.

8. Muzej dizajna i mode – MUDE
Izuzetan lisabonski Muzej dizajna je jedan od vodećih svetskih muzeja 20. veka kada je u pitanju dizajn i moda i većina kritičara smatra ovu kolekciju najboljom u evropi.
Smatra se da je koncept dizajna znatno varirao tokom 20. veka i ovde se vide te promenu u istorijskom kontekstu i drži se korak sa savremenim dizajnom, što lako pokazuje nove trendove i pravce u dizajnu i u 21. veku.

9. Tvrđava Svetog Đorđa
tvrdjava lisabon
Tvrđava Svetog Đorđa se može videti sa gotovo svakog mesta u gradu. Najstariji delovi ove tvrđave datiraju još iz 6. veka, kada su je gradili stari Rimljani, Vizigoti i verovatno Mauri.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here