Šta prvo obići u Budimpešti? Kako je ovaj grad sam po sebi jedna od najvećih evropskih atrakcija – ima najveći termalni cevovod na svetu, prva je u Evropi sagradila pozemnu železnicu, zgrada Parlamenta je treća po veličini na svetu, a u gradu se nalazi najveća sinagoga u Evropi – u Budimpešti Vam svakako neće biti dosadno jer je ovo grad u kome vredi videti mnogo mesta.

1. Brežuljak na kom se nalazi Budimski dvorac
Ova oblast je vidljiva iz svakog kraja Budimpešte. Lunjanje okolinom dvorca, istraživanje okolnih zdanja i kaldrmisanih ulica Vam može oduzeti ceo dan. Na brdu na kom se nalazi dvorac nalazi se Trg Trojstva, koji je jedno od najvećih okupljališta turista, jer se odatle brzo stiže do ostalih turističkih atrakcija – Matijasove Crkve, Ribarevog bedema i samog Budimskog Dvorca, kao i Mađarske nacionalne galerije.Ako se piatate šta prvo videti u budimpešti to je svakako ovo mesto, zbog svoje lokacije pre svega.

2. Budimska opera
Smatra se da je fantastična akustika unutar budimske Opere jedno od najboljih iskustava na svetu te vrste. Sagrađena krajem 19. veka, Mađarska opera u Budimpešti je jedna od najprestižnijih muzičkih institucija u Evropi. Ako ste ljubitelj opere, nkako nemojte propustiti bar jedno izvođenje nekog Verdijevog, Pučinijevog, Mocartovog ili Vagnerovog dela – samo nemojte predugo oklevati, jer se karte brzo rasprodaju.

sta posetiti u budimpesti

 

3. Lančani most
Lančani most ili Sečenjijev lančani most je prvi most koji povezuje dva dela grada – Budim i Peštu, odnosno istočni i zapadni deo grada. U vreme kada je sagrađen, ovaj most je smatran jednim od svetskih čuda. Prelazak mosta je relativno kratka šetnja i, bez obzira na to u kom pravcu idete, pogled je fenomenalan.Mesto je koje svakako morate videti.

budimpesta

 

4. Parlament
Zgrada Parlamenta je veličanstveni primer neogotičke arhitekture. Stara je tek nešto više od 100 godina. Ovo je treća po veličini zgrada parlamenta na svetu. Turistima je dozvoljen obilazak kada Nacionalna skupština ne zaseda.
5. Crkva Svetog Matijasa

Stara 700 godina, u Crkvi Sv. Matijasa je krunisano nekoliko kraljeva, uključujući i krunisanje Karla IV 1916. godine, poslednjeg habzburškog kralja. Na ovom mestu se dvaput venčao i mađarski kralj Matija, po čemu je crkva i dobila ime. Istočna vrata crkve su sagrađena u 13. veku. Danas je Crkva Sv. Matijasa jedno od najpoznatijih mesta u gradu.

6. Budimski dvorac
Nekada poznata srednjovekovna palata, građena od 13. do 16. veka, ima zanimljivu istoriju. Prvi dvorac je bio uništen tokom oslobađanja Budima od Turaka, a zatim je u 18. veku sagrađen novi, manji, u baroknom stilu. Danas se Budimskom dvorcu nalazi Mađarska nacionalna galerija, Budapeštanski istorijski muzej i Nacionalna biblioteka.

sta obici u budimpesti

 

7. Ribarev bedem
Sa Ribarevog bedema se pruža predivan pogled na Brdo i Budimski dvorac. Iako su ribari iz Vizivaroši (deo grada pored Dunava) srčano branili ovaj deo grada tokom srednjeg veka, Ribarev bedem je sagrađen tek devedesetih godina 19. veka i služi više kao ukras. Danas je turistička atrakcija sa koje se pruža fantastičan vidik na grad.Obavezno videti.

videti u budimpesti

 

8. Trg heroja
Trg heroja je najveći i najimpresivniji trg u gradu. Na sred trga se nalazi spomenik Milenijum, podignut 1896. godine kako bi se proslavilo 1000 godina života Mađara na tim prostorima. Muzej lepih umetnosti se nalazi na severnom delu trga. Umetnička dvorana, izložbeni prostor savremenih umetničkih dela, nalazi se na južnoj strani.

9. Centralni tržni centar
Ogromni Centralni tržni centar je mesto na kom ćete naći gotovo sve što se proizvodi u mađarskoj. Takođe, možete sesti u neki restoran i pojesti neko tradicionalno mađarsko jelo ako pravite pauzu dok šetate gradom. Ovde možete kupiti prave mađarske kobasice, meso, sireve, voće, povrće i slatkiše. Takođe možete naći originalne boce Tokajca, zatim razne specijalitete od paprike, kao i različite rukotvorine.Ako planirate šoping ovo je mesto koje morate posetiti.

10. Brdo Gelert (Gelertheđ)
Brdo Gelert je jedno od najboljih mesta za panoramsko razgledanje Budimpešte. Ime je dobilo po italijanskom biskupu Gerardu/Gelertu, koga su pagani ubili na ovom brdu tokom bitke protiv Hrišćana 1046. godine. Na vrhu brda je Citadela i budimpeštanska Statua slobode; odavde možete videti svaki deo grada. Statua predstavlja ženu koja drži list palme.

11. Velika sinagoga
Velika sinagoga se nalazi u ulici Donahi i najveća je sinagoga u Evropi i druga najveća u svetu. U nju može da stane oko 3000 ljudi. Sagrađena je u neopseudomaurskom stilu, između 1854. i 1859. godine. Tokom II svetskog rata korišćena je kao nemački štab i radio-centar. Danas je glavni centar jevrejske zajednice.

12. Bulevar Ondraši
Ovaj predivni bulevar, koji je zaveden kao svetska baština UNESCO-a, se obično naziva „Jelisejskim poljima Budimpešte“. Nazivaju ga i „bulevarom kulture“, jer se tamo nalaze Opera, najbolja peštanska pozorišta, Muzička akademija i mnogobrojni muzeji.

13. Bazilika Svetog Ištvana
Trebalo je više od 50 godina da se sagradi ova crkva, najveća u Budimpešti. Izgradnja je počela 1851. godine, a svečano je otvorena tek 1906. godine. Posvećena je Sv. Ištvanu, prvom kralju Mađarske. Ako je posetite, obavezno se popnite na toranj – odande se pruža predivan panoramski pogled na celu Budimpeštu.

14. Muzička akademija
Franc List, poznati mađarski kompozitor, osnovao je Muzičku akademiju 1875. godine i ona je ubrzo postala jedna od najprestižnijih muzičkih akademija u čitavoj Evropi. Moderan arhitektonski stil u kom je izgrađen čini ovu instituciju još poznatijom.

15. Gradski park
Gradski park je najbolje mesto za beg od gradske gužve. Od 1896. godine novogodišnje proslave se održavaju ovde i veoma su popularne. Zamak Vajdahunjad je sagrađen kako bi se prikazali različiti arhitektonski stilovi Mađarske i sadrži elemente romanskog, togskog, renesansnog i baroktnog stila. Tik uz zamak nalazi se jezero za plovidbu čamcem, koje se pretvara u klizalište kada se zimi zaledi.

16. Trg Vorošmarti
Trg Vorošmarti se nalazi u srcu Budimpešte i uvek je prepun ljudi. Tamo se nalazi čuveni Kafe Gerbeaud, kao i početna stanica podzemne železnice. Odavde takođe počinje ulica Voci.

17. Dunavsko šetalište
Da prođete Dunavskim šetalištem treba Vam oko 15 minuta. Proteže se od mosta Eržebet do Lančanog mosta i odande se pruža fantastičan vidik na Budimski dvorac. Ovde se nalaze koncertna hala Vigado, tri luksuzna hotela i nekoliko dobrih restorana.

18. Podzemna železnica
Prva podzemna železnica u Evropi, Milenijum u Budimpešti, otvorena je 1896. godine. Ovaj metro je još uvek u funkciji i ide ispod Bulevara Ondraši. Godine 2002. uvrštena je u svetsku kulturnu baštinu.

19. Cipele na obali Dunava
U Pešti, između Ruzveltovog i Košutovog trga, Cipele na obali dunava su memorijalni spomenik žrttvama holokausta. 60 pari gvozdenih cipela poređani su u red pored reke u znak sećanja na ljude koji su tokom II svetskog rata streljani tako da padnu u Dunav.

20. Rimski Akvinkum
Od 1. veka pre nove ere do 5. veka nove ere, zapadni deo današnje Mađarske je bio deo Rimskog carstva. Najveći grad je bio Akvinkum, na teritoriji današnjeg Starog Budima. Ostaci amfiteatara, mozaici na podovima, nadgrobne ploče i restaurirani vodovodni sistemi su veoma atraktivne za turiste.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here