Ako planirate vikend u Pragu, sigurno nećete imati vremena da obićete sva mesta po kojima je poznat, jer u njemu postoji praktično na stotine atrakcija, ponešto za svačiji ukus. U ovom članku ćemo izložiti neke od najpoznatijih, kako bi Vam boravak u Pragu ostao u lepom sećanju. Što više vremena imate za obilazak – to bolje jer ćete videti više stvari.Ako više volite da idete sa organizovanim grupama, odmah po dolasku se raspitajte o nekoj turi, jer je ponuda zaista ogromna, a verovatno ćete uhvatiti i neki popust i videti većinu stvari koje treba obići u Pragu.

1. Starometske namjestii Astronomski sat – trg u kvartu Stari grad u Pragu. Trg je jedno od glavnih stecišta turista u Pragu. Ovim trgom dominira Astronomski sat (Orloj), koji je posebno zanimljiv jer svaki sat obeležava „ples apostola“ i na njemu su nacrtani dvanaest zodijačkih znakova. Možete se popeti čiji vrh sata i sve to posmatrati odozgo. Sat je zamalo uništen tokom II svetskog rata, ali ipak ne potpuno i kasnije je potpuno restauriran.

SONY DSC

2. Karlov most – gradnju ovog mosta započeo je kralj Karlo IV 1357. godine. Danas je ovo najlepši most u Pragu, na reci Vltavi, ima 16 lukova i ukrašen je sa 30 statua u baroknom stilu. Most je dugačak 520 metara i kaldimisan i, pošto je jedna od najvećih praških atrakcija, pretvoren je u pešačku zonu. Ovam most je stecište turista, kao i slikara i uličnih prodavaca. Ako se tamo zaputite u zoru, izbećićete gužvu i moći da vidite zadivljujuć izlazak sunca nad Vltavom.

sta obici u pragu

 

3. Crkva Svetog Nikole – ovo je najpoznatija građevina u baroknom stilu u pragu i nalazi se u kvartu Mala Strana. Mocart je u ovoj crkvi svirao orgulje tokom svog boravka u Pragu. Da bi se ova crkva sagradila, porušeno je 12 kuća, jedna stara škola i dva groblja u blizini kako bi se napravilo mesta za izgradnju hrama. Gradnja je započeta 1673. godine i trajala je skoro stotinu godina. Bakarna kupola nad oltarom je treća po visini u Evropi, a samo oslikavanje kupole freskama je trajalo oko godinu dana.

4. Crkva Svete Marije – ova crkva je poznata po tzv. praškom detetu Isusu. Niko ne zna ko je napravio ovu voštanu figuru, ali se zna da je doneta iz Španije, kao svadbeni poklon vojvotkinje Marije Marike de Lare. Statuu je nasledila njena ćerka koja se kasnije udala za čoveka iz ugladne porodice i kada je ostala udovica, poklonila je statutu jednom karmelićanskom redu koji je bio vezan za ovu crkvu. Za ovu figuru se veruje da ima čudesna isceliteljska svojstva i takva verovanja nisu samo relikt prošlosti, već postoje i danas; još u 19. veku poštovanje i verovanje se proširilo u mnoge udaljene zemlje. Statuu možete videti u Crkvi Svete Marije, koja se nalazi na pet minuta hoda od Malostranske četvrti. Ulaz je besplatan, samo se čuvajte džeparoša koji vrebaju u okolini.

sta posetiti u pragu

 

5. Praški dvorac (Praški hrad) – Carska palata je jedna od najstarijih zdanja u ovom kompleksu i nalazi se tik uz Crkvu Svih Svetih. Prvobitno je sagrađena u kasnom 9. veku, i nakon nekoliko izmena i dogradnji, u 14. veku car Karlo Veliki preradio ju je tako da je oslikavala gotički stil. U 15. veku car Vladislav se preselio u ovu palatu i proglasio ju je svoju sedištem. Kasnije je sagrađen i čuveni Vladislavov hol, znatno oštećen tokom požara 1541. godine. U okviru kompleksa se nalazi i čuvena Katedrala Svetog Vita. Zamak je više puta rekonstruisan. Nakon Prvog svetskog rata i stvaranja Čehoslovačke kao države, kao i tokom komunističkog perioda, ovaj zamak je postao sedište vlasti. I nakon raspada Čehoslovačke, dvor je postao sedište predsednika Češke republike, što je i danas, i služi kao ekonomski, politički i kulturni centar kako Praga tako i cele države. Naselje u kom se nalazi Praški dvorac zove se Hradčani.

6. Zlatna ulica – ulica u kojoj su živeli „mali ljudi“, sluge, vojnici, kovača, jedno vreme pisac Franc Kafka, kao i nobelovac Jaroslav Sajfert. Navodno je ulica dobila ime po tome što je u njoj u 16. veku živelo dosta alhemičara, koji su pokušavali da od raznih metala naprave zlato. Poseta ovoj maloj, kaldrmisanoj ulici, punoj niskih kućica sa šarenim fasadama, se naplaćuje.

7. Nacionalna galerija – stalna izložba od preko 4000 slika nalazi se u Praškom zamku. Najstarije slike datiraju iz doba vladavine cara Rudolfa II, ali među slikama se nalaze i Ticijanove, fon Ahenove i Rubensove slike. Iako je mnogo slika tokom vekova oštećeno zbog nemara, ratova i požara, većina slika je očuvana ili restaurirana i ova kolekcija je definitivno jedna od najvećih i najznačajnijih evropskoh umetničkih kolekcija.

8. Kula na Petrinovom brdu – Kula na petrinovom brdu je visoka 63,5 metara i često se naziva „mala Ajfelova kula“, iako su dizajn i veličina potpuno različiti od pariskog „imenjaka“. Nastala je tako što je 1889. godine grupa čeških turista otišla u Pariz i vratila se u Prag sa idejom da naprave nešto slično u njemu. Skupili su novac za projekat i kula je napravljena 1891. godine. Sa vrha se pruža predivan pogled i ovo je jedna od najpopularnijih turističkih atrakcija praga. Od kule možete za dvadesetak minuta stići i do manastira i biblioteke Strahov. Da biste se popeli na vrh kule potrebno je da pređete 299 stepenika.

9. Jevrejska četvrt – smatra se da je nastala krajem 11. veka, kada su praški Jevreji bili primorani da se isele iz svojih domova i odu u strogo ograničen kvart, koji je kasnije postao poznat kao Praški Jevrejski geto. U njemu se nalazi šest sinagoga, uključjujući i Špansku sinagogu, kao i Jevrejsku gradsku većnicu i Staro jevrejsko groblje, koje se smatra jednim od najpoznatijim u Evropi. Kako su Jevreji živeli na veoma malom prostoru, oivičenom visokim zidinama do kasnog 16. veka, bili su primorani da sahranjuju svoje mrtve jedne preko drugih. Smatra se da na groblju počiva oko 100.000 ljudi, poređanih u 12 „slojeva“.

10. Lenonov zid – ime je dobio po Džonu Lenonu i nalazi se u centru grada, na Maloj strani. Postao je simbol hipi generacije nakon Lenonove smrti. Iako je komunistički režim pokušavao da suzbije ovaj pokret iznova krečeći zid, godinama su se na ovom zidu ispisivale pesme i grafiti u Lenonovu čast, kao neka vrsta spomenika Lenonu i slobodnom načinu života. Danas je Lenonov zid jedan od simbola praške hipi-zajednice i velika turistička atrakcija.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here