10 atrakcija koje treba videti u Francuskoj
Francuska je san svakog turiste – zaslepljujuće lepote, prefinjene arhitekture, bogate kulturne istorije i neverovatno je romantična. Svaki kutak ove zemlje je vredan posete, bez obzira na godišnje doba, i odlučivanje koje od ovih zadivljujućih mesta posetiti može biti prilično teško.

Navodimo spisak 10 najpopularnijih mesta koje su odabrali turisti i komentarisali po društvenim mrežama i forumima kao najlepše atrakcije i destinacije koje treba videti u Parizu i Francuskoj. Ovo će Vas svakako još više uveriti da je ova zemlja jedinstvena, a i pomoći da isplanirate svoje putovanje u Pariz ili ćete možda obići Francusku i videti mnoge atrakcije. Pariz i Francuska nisu samo jedna od „preporučljivih“ turističkih destinacija koje treba posetiti, već svakako država koju svako ko voli putovanja bar jednom u životu treba videti.

1. Luvr

sta videti u parizu
Pošto je najposećeniji muzej na svetu, čak je i sam ulaz u Luvr sam po sebi umetničko delo. Međutim, nemojte se previše zadržavati diveći se staklenoj piramidi. U muzeju Vas čeka najveća kolekcija umetničkih dela na svetu koje treba videti, od egipatskih mumija i Hamurabijevog zakonika do Milonske Venere i Leonardove Mona Lize. Muzej je star vekovima i spontano se menjao kako su se u Francuskoj menjale političke i društvene prilike, ali je ipak uspeo da očuva svu lepotu i veličinu ljudske genijalnosti među svojim zidovima, čineći ih pristupačnim svakome i tako je postao jedan od najznačajnijih simbola stila i manira Francuza.

2. Ajfelova kula

sta treba videti u parizu
Sagrađena kako bi se obeležila stogodišnjica Francuske revolucije, važi za najposećeniji spomenik na svetu za koji se plaća ulaz. Kada je jutro oblačno, možda Vam ne deluje toliko zanimljivo – samo gomila metala. Ipak, kada stojite na vrhu tokom vedrog popodneva i gledate u beskrajnu panoramu, verovatno ćete promeniti mišljenje i reći da je fantastična. Još bolje – kada se noću nađete na Marsovim poljima i na kuli se upale hiljade raznobojnih svetiljki, odmah ćete shvatiti zašto je ovo jedna od najvećih turističkih atrakcija na planeti. Čak i nevezano za doba dana i vremenske prilike, Ajfelova kula je moćan simbol Francuske, a simboli ne moraju da budu lepi. Oni služe ujedinjenju, sećanju i podsticanju emocija. Ajfelov toranje je sve to i mnogo više od toga doći u Pariz a ne posetiti ovaj toranj bi stvarno bilo glupo.

3. Versaj

sta treba videti u parizu i francuskoj
Svakodnevno obilaziti muzeje i razgledati umetnička dela je svakako predivno, ali živeti u jednom umetničkom delu je sasvim druga stvar. Luj XIV je to svakako znao kada je rešio da preseli čitav dvor u Versajsku palatu 1682. godine. Danas pozlaćeni kraljevski apartmani, Dvorana ogledala koja oduzima dah, spavaće sobe i predivne ostale sobe – od kojih je svaka unikatno umetničko delo – kao i fantastično uređena bašta koja deluje kao ilustracija iz bajke čine Versaj ne samo simbolom apsolutne monarhije koji izaziva strahopoštovanje, ali i divljenje, već je jednom on najposećenijih turističkih atrakcija u Francuskoj zato ga obavezno treba videti. Za što bolji doživljaj, pitajte svog vodiča sve što Vas interesuje o samom dvorcu, kao i nekadašnjem životu u njemu.

4. Dolina Loare

sta videti u francuskoj
Krivudava reka Loara seče brda i planine i njena dolina je pravo prirodno čudo samo po sebi, a njena lepota je uvećana fantastičnom arhitekturom. Po ovom prelepom predelu punom vinograda i bašta prepunih cveća sa obe strane reke je „rasuto“ više od hiljadu dvoraca fascinantnog izgleda, duž 280 kilometara uz obalu, od Lorijena do Anžuja, tako da svakako morate priznati da je dolina Loare sasvim zasluženo dobila oznaku svetske kulturne baštine od UNESCO-a. Ovi zaslepljujući prizori su takođe bogati istorijskim znamenitostima i pričama.

5. Rimski amfiteatar u Nimu

sta treba videti u francuskoj
Do sad najočuvaniji amfiteatar na svetu iz doba Rimskog carstva, ovaj amfiteatar dominira gradom već oko 2000 godina i svedočanstvo je genijalnosti rimskih inžinjera. Sagrađen je bukvalno bez ijedne greške, tako da danas posetioci mogu da uživaju u mnogim događajima koji se održavaju od njemu, od borbi bikova (održavaju se dvaput godišnje) preko naučnih skupova do koncerta velikih zvezda u ovom drevnom, prelepom zdanju. Takođe, amfiteatar se nalazi blizu akvadukta Pon de Gar, koji su takođe sagradili stari Rimljani – pravi antički „festival“!

6. Katedrala Notr Dam

Roman Viktora Igoa i dirljiv lik grbavog Kvazimoda su svakako doprineli popularnosti ove katedrale, ali dodatna reklama joj nije ni bila potrebna. Nije se štedelo kada je katedrala građena, jer je trebala da bude prestižni objekat u prestonici i rezultat svakako nije izostao. Visoki lukovi, ružičasti prozori od vitraža, kitnjaste kule, izrezbareni svodovi i unikatni ukrasi grotesknih likova čine ovu katedralu jednim od najboljih primera gotskog stila. Svetok mnogih istorijskih događaja, inspiracija za umenike i zaštitni znak Pariza, Notr Dam je svakako nezaobilazna atrakcija ukoliko ste došli u Pariz.

7. Trijumfalna kapija

sta posetiti pariz francuska
Očigledno očaran drevnom rimskom arhitekturom, Napoleon je dao posao Žanu Šalgrinu da projektuje trijumfalni luk kao znak slave njegove carske vojske. Najveći svetski spomenik ove vrste, danas spaja stari i novi deo Pariza. Impresivne skulpture na stubovima su odličan predstavnik francuskog stila, a imena 558 generala, kao i velikih bitaka ugraviranih u luk simbolišu ponos svih Francuza u kontekstu njihove vojne istorije. Ispod luka se nalazi Grobnica neznanog junaka, a sa panoramske terase na vrhu se pruža fantastičan pogled na ceo Pariz to se nemože opisati jednostavno to trba videti. Trijumfalna kapija je svakako jedan od najposećenijih turističkih atrakcija u Francuskoj.

8. Mulen ruž

pariz mulen ruz
Tuluz Lotrek je obožavao Mulen ruž i svakako je imao dobre razloge za to. Nalazi se u blizini Monmartra u Pariskoj četvrti „crvenih fenjera“, Pigalu, ovaj kabare je sinonim za razuzdanu zabavu, a okretne, dugonoge plesačice su svakako imale veliki uticaj na ovog velikog slikara. Danas hiljade turista dolaze da se slikaju ispod replike nekadašnje crvene vetrenjače, ali prava atrakcija su noćne zabave, posebno kada se igra kan-kan. Živahan i zavoljiv, ovaj ples je spektakl lepršavih kostima, zanosnih nogu plesačica, seksi veša i fantastičnog plesa. Ako želite da vidite ovaj šou, moraćete da platite verovatno više nego što ste mislili, ali ipak ne previše za „povratak kroz vreme“ za jedan vek i razuzdani francuski flert koji se oseća i kroz oblake duvanskog dima.

9. Pariski Diznilend

Raj za decu i prilika za odrasle da se vrate u detinjstvo, pariski Diznilend je drugi koji postoji na svetu van Amerike. Kada uđene u „Najsrećnije mesto na svetu“, odmah ćete biti omađijani i srećni kakvi već godinama niste bili. Vrištite, pevajte omiljene pesme iz Diznijevih crtaća i jurcajte od Broda kapetana Kuke do Zamka Uspavane lepotice. Dva tematska parka, deo za prodaju suvenira, restorani i odvojeni delovi za igru, kao i sedam Diznijevih hotela pružaju toliko zabave da će se i najnamrgoćeniji ljudi rastopiti i odlično zabaviti.

10. Plaže Sen Tropea

Poznata po Brižit Bardo i trapavom žandaru, ovaj biser Azurne obale će očarati svakog, od ljubitelja istorijskih znamenitosti do ljubitelja filmova. Međutim, zaljubljenici u plaže, uključujući i svetske zvezde, će se provesti kao nikad u životu u Sen Tropeu. Postoji mnoštvo različitih plaža i može se pronaći ponešto za svakog – tihe plaže, idealne za odmor sa porodicom, zabačene i manje poznate plaže, ali i plaže „rezervisane“ samo za poznate ličnosti i nudističke plaže – svako će naći nešto po svom ukusu na blistavoj, sunčanoj obali zaliva Sen Trope.
Povezano>>> 12 stvari koje morate znati pre putovanja u Pariz

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here