Ukoliko želite letovanje na ostrvu koji će biti potpuno netipično i različito od letovanja na drugim ostrvima koja ste posećivali, Kanarska ostrva nude fantastične peščane plaže, zadivljujuć biljni i životinjski svet i prizore kao iz bajke i još mnogo toga. Kanarska ostrva su raj ako želite i opušteno letovanje i ukoliko ste raspoloženi za avanture.

Ova grupa od sedam ostrva se nalazi odmah pored obale severozapadne Afrike i tokom cele godine je klima povoljna, što znači da u bilo koje doba godine možete da se kupate. Tropska klima ih čini glavnom turističkom destinacijom tokom zime, ali iako je navala turista sve veća, još uvek je moguće naći netaknute delove prirode sa bogatom glorom i faunom, kao i divlje plaže, jedva pristupačne planine i nacionalne parkove.

Kanarska ostrva su arhipelag vulkanskog porekla. Na ovim ostrvima se nalaze četiri najviša planinska vrha koja pripadaju Španiji, i iako vidik sa njih može biti pomalo čudan, ipak je veoma živopisan – od plaža sa crnim peskom i visokim stenama, do hrapavih, crvenih predela – kao da su na Marsu. Širina i neobičnost ovih pejzaža podseća na mnoge druge regione na planeti – ponekad deluju i kao da su sa druge planete. Svako od ovih ostrva je poseban svet i avantura za sebe.

1. Ostrvo Lanzarote – šetnja po Mesecu

 

ostrvo lanzarote

Pripremite se na prizore kao sa druge planete na neobičnom ostrvu Lanzarote, na kom postoji oko 300 vulkana. Iako su sva ostrva vulkanskog porekla, Lanzarote je poslednje ostrvo na kom su se desile katastrofalne vulkanske erupcije u 18. i 19. veku, kada je oko 200 kvadratnih kilometara bukvalno spaljeno i pretvoreno u pepeo.

Deo gde se lava skamenila je pretvoren u Nacionalni park Timanfaja, zajedno sa Vatrenim planinama, sa kojih se pruža pogled na beživotnu, praistorijsku, reklo bi se apokaliptičnu zemlju, sa ogromnim kraterima usijano-crvene boje, koji se mogu videti iz autobusa ili ukoliko idete na jahanje kamilama. Jedinstvena atmosfera ovog ostrva ga je učinila rezervatom biosfere pod zaštitom UNESCO-a i predstavlja jedan od najimpresivnijih prirodnih parkova u celoj Španiji.

Pošto je ostrvo Lanzarote relativno malo, možete ga obići i pešice ili kolima. Idući ka severnom delu, proćićeteLa cueva de los verdes, ili „Pećinu zelenih“, nastalu pre oko 3000 godina kao pukotinu u lavi nakon vulkanske erupcije, kao i Jameos de agua, mrežu podzemnih pećina i jezera u kojima žive retke vrste slepih rakova. Na najsevernijoj tački ostrva Lanzarote nalazi se Mirador del rio, vidikovac u obliku pramca. Sa ovog vetrovitog mesta imate veličanstven pogled na okean i susedno ostrvce La Graciosa, na koje takođe možete otići trajektom.

Lanzarote nije samo mesto na kom se nalaze bizarni, ali ipak fantastični prizori, već i divne plaže koje mogu parirati najlepšim tropskim plažama na svetu. Najbolje se nalaze na južnom delu ostrva Lanzarote. Najpopularnija je plaža Bjanka, čistog peska i kristalno bistrevode, kao i susedna plaža Las Koloradas. Za one koji vole manju gužvu, tu je i plaža Papagajo, predivna uvala okružena liticama.

2. Fuerteventura – plaže sa peščanim dinama i kamilama

Najstarije ostrvo u kanarskom arhipelagu, poznato je po plažama dugačkim po nekoliko kilometara blještavo belog peska i plitke, kristalno čiste vode, savršene za skijanje na vodi, jedrenje i pecanje. Ima najdužu obalu od svih Kanarskih ostrva, oko 340 km, i lako je stići do njega – samo 40 minuta vožnje trajektom od Lanzarotea.
Fuenteventura je takođe poznata po suvoj klimi, ogromnim peščanim dinama i kamilama koje „prevoze“ turiste preko kamenitih delova do plaža. Ovo podseća turiste koliko su blizu Afrike, posebno kada se nađu u Nacionalnom parku peščanih dina, gde peščane dine izgledaju kao Sahara u malom.

Na istočnoj obali se nalaze strme litice i uvale idealne za ronjenje zahvaljujući mnoštvu podvodnih pećina i neobičnih stena. U južnom delu, gde se nalaze plaže, nalazi se jedan od najlepših „divljih“ prirodnih predela na ovom Kanarskom ostrvu. U ovom delu se nalaze i nudističke plaže. Ovo je izvrsna prilika da iskusite netaknutu prirodu bez turističke gužve, mada je teško probijati se kroz divljinu samo utabanim stazicama. Takođe, možete trajektom otići na ostrvce Lobos, rezervat u kom žive mnogobrojne vrste ptica i biljaka.

3. Gran Kanarija – mini-kontinent

 

kanarska ostrva gran kanarija

Ostrvo Gran Kanarija nosi nadimak „mini-kontinent“ jer je raznovrsnost pejzaža i klimatskih uslova zaista bez premca na tako maloj teritoriji. Možete ići u obilazak kolima i tako lako videti pustinjske oblasti, područja sa gustom tropskom vegetacijom, snežne planinske vrhove i ogromne litice koje se spuštaju i polako pretvaraju u predivne peščane plaže – sve u krugu od nekoliko kilometara.

Najinteresantnije mesto na ostrvu Gran Kanarija su jaruge u granitnim stenama, koje se vrtoglavo spuštaju sa visine od skoro 2000 metara do same obale. Sa gotovo svakog mesta na ostrvu možete se diviti neverovatnim silama i čudima prirode na ovom Kanarskom ostrvu. Ovakva vegetacija se može naći na udaljenim mestima po Americi, Evropi i Africi. Na ostrvu takođe postoji mnoštvo malih sela nastanjenh ribarima, koja svakako vredi posetiti i osetiti atmosferu malih gradića, kao i diviti se pogledu na more sa planine. U drevnom gradu Arukasu postoje velike plantaže banana, stenovitih uvala i vulkanskih kratera.

Ne zaboravite i na beskrajne peščane plaže i tirkiznu vodu u kojima možete uživati tokom svog letovanja na kanarskim ostrvima.

4. Tenerife–visoke planine i večito proleće

 

kanarska ostrva letovanje

Poput Grand Kanarije, Tenerife, najveće ostrvo u kanarskom arhipelagu, može da se podiči mnoštvom planina, šuma i prelepih plaža, kao i toplom klimom. Na ovom ostrvu se nalazi veličanstveni vulkan Teide, visok 3.718 metara koji predstavlja najviši vrh u Španiji i treći po visini vulkan na svetu.

Teide i ostali obližnji vulkanski krateri i vrhovi Las Kanjade čine veliki nacionalni park pod zaštitom UNESCO-a. Na vrh se možete popeti žičarom, ili, ako baš želite, planinarite do vrha – postoji mnogo staza koje vode do tamo i usput možete uživati u pogledu na pejzaž koji kao da nije sa ove planete. U svakom slučaju, dobro dišite jer je na većoj nadmorskoj visini vazduh ređi.

Ove visoke planine dele ovo Kanarsko ostrvo na dve klimatske zone. Sever je „zeleniji“ i mnogo vlažniji, dok je na jugu toplije i suvlje. Ako volite vino, svakako ćete poželeti da odete na sever u Tarakonte, grad poznat po crvenim vinima, gde plodni vinogradi čine fantastičan kontrast sa ogoljenim liticama na obali. Takođe postoji mnogo starih, lepih kolonijalnih gradova koje treba posetiti, uključujući Garačiko na zapadu, u kom se nalaze plaže sa crnim peskom i bazenima koji su nastali spontano, kao i La Lagunu na severu, istorijski grad koji se smatra kulturnom prestonicom Kanarskih ostrva.

Ostrvo je takođe poznato po plažama sa gustim, crnim peskom, kao i nudističkim plažama.

Povezano>>> Tenerife letovanje

5. Gomera – planinsko ostrvo

 

kanarska ostrva

Ovo malo ostrvo sačinjavaju velike planine prekrivene šumama i nalazi se u centralnom delu područja Alto de Garahonaj, nacionalnog parka pod zaštitom UNESCO-a. Strma obala se naglo spušta u more i nalazi se na nadmorskoj visini od 1487 metara. Jedna od zanimljivosti o La Gomeri jeste da je to poslednja luka odakle se Kolumbo javio pre nego što je krenuo u „novi svet“.

U ovom planinskom predelu još uvek vlada drevna tradicija, metod komunikacije zviždanjem koji koriste meštani kako bi „prosledili“ poruke jedni drugima sa jedne planine na drugu. Očuvanje ovakvih tradicija je jedan od razloga zašto turisti vole ovakve lokacije – iskustva su svakako jedinstvena i nezaboravna.
Pošto je obala uglavnom okružena strmim stenama, većina plaža na ostrvu jesu male uvale. Ipak, postoji nekoliko lepih plaža sa bistrom vodom i zlatnim, čistim peskom.

6. La Palma – ekološki dragulj

 

letovanje kanarska ostrva

La Palma je poznata i kao „lepo ostrvo“ zbog svoje bujne vegetacije, blavog neba i obale formirane od vulkanske lave. Ovo Kanarsko ostrvo je proglašeno rezervatom biosfere jer je prava riznica ekoloških područja. Ovde se mogu videti prirodni izvori, vulkani, lisice, lovorove šume i još mnogo toga.

Najspektakularnija atrakcija je Nacionalni park La Caldera de Turbiente, ogroman krater formiran erozijom jednog vulkana. Ovaj krater je najveći na svetu, obima 9 kilometara i dubine 770 metara. Pokriven je gustim šumama, kao i stotinama različitih vrsta biljaka. U pogledu na njega se može uživati i sa vrhova okolnih planina.
U obilazak ostrva možete ići automobilom. Na najjužnijem delu ostrva nalazi se grad Fuenkaliente, pun borova, vinograda i vulkanskih kratera. Na zapadnoj obali, gradovi poput Tazakortea i Puerto de Naosa imaju živopisne luke i predivne plaže. La Palma ima jedan od najboljih teleskopa na svetu u Internacionalnoj astrofizičkoj opervatoriji koja se nalazi u blizini najviše planine na ostrvu.

7. Jero – malo nepoznato ostrvo

 

kanarska ostrva spanija

Najmanje po veličini i broju stanovnika ostrvo u kanarskom arhipelagu, kao i najmanje posećeno, je zapravo savršeno mesto za one koji žele miran odmor, bez gužve i potpuno uživanje u čarima prirode. Čiste plaže i planinski pejzaži nude opušteno letovanje, bez gužve i mnogobrojnih turista.

Planine i visoravni čine centralni deo ostrva, gde se nalazi najviši vih. Odatle možete uživati u pogledu na zaliv, šume, vulkanske kratere i čitavo ostrvo. I sa obale se pruža fascinantan i neobičan vidik na litice koje kao da su iznikle iz vode i liče na malecka ostrva. El Golfo je mesto gde se nalazi najviše ovakvih litica, kao i najviši vrh na ostrvu.

Ostale atrakcije Jera uključuju bazene punjene morskom vodom u Tamadustu i Monakalu. U La Fronteri, koja je od ostatka ostrva odvojena planinama, možete uživati u ukusnim plodovima i proizvodima ove plodne zemlje – vinu, dimljenom siru i tortiljama. Još jedno zanimljivo mesto na ostrvu je Sabinar, gde raste drveće sabine (iz roda čempresa), drveće koje potiče sa ovog ostrva. Ovo drveće se veoma razlikuje od ostalih, sa izvijenim stablima i granama koje su posledica jakog vetra u ovom regionu.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here