Ako za Soko Banju važi “dođeš star, odeš mlad”, za Sijarinsku banju bi moglo da se kaže “dođeš bolestan, vratiš se zdrav”. Bez obzira da li vas bole bubrezi, kosti ili mišići, imate probleme sa varenjem, vidom ili ste nervozni, Sijarinska Banja imaja sve uslove da izleči navedene bolesti i tegobe.

Malena Sijarinska banja proteže se na samo 800 kvadrata podno planine Goljak, ali ima 18 izvora termomineralnih voda različitog sastava i temperature. Majka priroda je bila velikodušna, pa joj je osim svega ovog dala i dva gejzera iz kojih neprekidno kulja topla voda.

Mladi je obilaze leti, a stariji i bolesni više vole da uživaju u blagodetima klime na 520 metara nadmorske visine u klisuri Banjske reke u drugim godišnjim dobima. Nema šanse da im se hladnoća “uvuče u kosti” kada temperatura termalnih voda za kupanje dostiže i do 68 stepeni Celzijusa. Mineralna lekovita voda za piće je idealnih 18 stepeni.

Ovde se leci bukvalno sve, pa je ova banja idealna i za bračne parove koji imaju različite tegobe.
Sijarinska banja je proteklih godina zahvaljujući ulaganjima u infrastrukturu promenila imidž. U toku leta je mondensko kupalište, jer su četiri bazena ispod gejzera uređena po svetskim standardima. U tri se za kupanje koristi termalna voda, dok su četvrti i obližnji olimpijski bazen, ispunjeni običnom vodom. Uređeni su tereni za mali fudbal i košarku, odbojku…

GAS I BLATO
U Sijarinskoj banji postoje i izvori gasa korisnog za inhalacije u slučaju respiratornih bolesti. Dodajmo i lekovito blato “peloid” koji se koristi da se obloži bolesno koštano mišićno tkivo.

U SIJARINSKOJ BANJI SE LEČE:

-oboljenja koštano-mišićnog sistema (razne vrste reumatizma, artroze, spondiloze, stanja posle povreda)
-išijas i lumbago
-stomačna oboljenja i bolesti creva (hronični gastriti i duodeniti, čirevi želuca i creva)
-bolesti bubrega i mokraćnih puteva (pesak u mokraćnim kanalima, stanja posle razbijanja ili hirurškog odstranjivanja kamena, upale mokraćnih puteva)
-bolesti jetre, žučnih puteva i pankreasa, rekovalenscencija posle preležane žutice
-ginekološka oboljenja (zapaljenski procesi i neki oblici steriliteta)
-plućne bolesti (bronhijalna astma, bronhiti, sinziti, laringiti)
-neuroze i psihička iscrpljenost
-šećerna bolest
-konjuktivitis

sijarinska banja

SIJARINSKA BANJA U LEPOM OKRUŽENJU

Gostima su na raspolaganju zatvoren bazen i sportski tereni. Okolina Banje je pogodna za lov, a na reci Jablanica postoje uslovi za sportski ribolov. U neposrednoj blizini Sijarinske Banje nalaze se ostaci Caričinog grada, odnosno carskog grada Justiniana Prima iz ranovizantijskog perioda.

Gosti dolaze i sa Kosova, iz Beograda, ali i iz Makedonije, BiH, Slovenije,Crne Gore, Kanade, Rusije, Australije. Čak su imali i goste iz daleke Etiopije.

Ako je 20. vek bio u znaku mora, 21. je “vek banja”. Banjski turizam postaje sve interesantniji, jer je prisutna svest o štetnom uticaju “ozonskih rupa”. Kilometrima oko Sijarinske banje nema nijednog industrijskog objekta koji bi zagađivao sredinu. Čak se i bolnica greje ekološki, koristeći toplotu prirodnih izvora.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here