Ataturk je jednom opisao Antaliju kao „najlepše mesto na svetu“.
Iako je ovo verovatno prilično pristrasna izjava, Antalija je nesumnjivo predeo zadivljujuće lepote. Obala okružena upečatljivim liticama i drevnim gradskim zidinama, plaža iza koje se prostire planinski lanac Tavor i prelep stari grad Kaleiči čine Antaliju mestom iz snova za svakog ljubitelja fotografije.

Najbolja mesta za obilazak

Najlepši deo Antalije je luka Kaleči i najbolji način da provedete dan je da odatle odete na vožnju brodićem. Videćete celu antalijsku luku, možete plivati u predivnim uvalama i jesti sveže upecanu i pripremljenu ribu.
Ako ste zainteresovani da obiđete i neka istorijska mesta, preporučujemo antalijski Arheološki muzej, gde je izloženo mnoštvo drevnih eksponata još iz doba vladavine starih Grka i Rimljana.

Mesta u okolini Antalije

putovanje u antaliju
Najzanimljivije mesto za obilazak jeste stari grad Kaleiči. Okružen je drevnim kamenim zidinama, u kojima se nalaze toranj sa satom i rimska kapija sa lukova poznatija kao Hadrijanova kapija.

Gotovo je sigurno da ćete se izgubiti u vijugavim kaldrmisanim ulicama, ali ne brinite – biće Vam veoma zabavno, a meštani će Vas rado uputiti u željenom pravcu ako se izgubite.

Kaleiči nije jedini deo grada gde možete videti otomanski stil arhitekture; i Lara i Konjalti su karakteristični po modernim stambenim zgradama u otomanskom stilu.

Restorani u Antaliji

Ako niste odseli u hotelu u kom se hranite i krenete u obilazak turskih restorana, videćete da su ponuda i cene manje-više svuda isti. Izbor uglavnom uključuje ćufte, giros, piletinu, šiš i kebabe. Sve ovo možete naći i po restoranima u Kaleičiju, mada su cene nešto više.

Klasičan turski ručak obuhvata supu, salatu, meso pripremljeno u rerni, piletinu ili povrće i pilav.
Tradicionalna turska kuhinja je poznata po tome da se obrok počinje mezetom odnosno predjelom i sveže prženim hlebom pre nego što počnete da jedete bilo šta drugo.Još neka jela karakteristična za ovo podneblje su kilmali pide (turska pica sa mesom) i ali nazik, marinirana jagnjetina sa plavim patlidžanom prelivena sosom od jogurta.Širom cele luke možete naći riblje restorane.

Mesta za izlazak u Antaliji

Kaleiči je prepun barova odnosno mehana, mesta gde uz piće možete naručiti meze ili neki manji obrok. Tokom sezone svi restorani u blizini obale se noću pretvaraju u klubove i diskoteke.Ukoliko idete van sezone, noćni život nije toliko popularan, ali zato možete uživati u operi ili baletu.

Šoping u Antaliji

Ako idete u Tursku, nikako nemojte propustiti odlazak na pijacu. Širom Antalije različite pijace su otvorene različitim danima, zato se raspitajte u hotelu kada i gde da odete. Ovo se posebno odnosi na kupovinu u Kaleičiju, gde možete kupiti raznovrsne suvenire, ćilime ili začine.

Glavni događaji i festivali

antalija putovanje
U novembru i decembru aktuelan je Međunarodni klavirski festival, kada ovde dolaze najbolji svetski pijanisti. Filmski festival „Zlatna pomorandža“ se održava u oktobru, najveći je filmski festival u zemlji i tada se prikazuju nezavisni filmovi iz svih krajeva sveta. Džez i bluz festival u Efesu se održava u julu.

Prevoz

Što se tiče javnog prevoza u Antaliji najviše ima autobusa i dolmuša odnosno mini-buseva, ali možete sačekati i tramvaj – oni su komforniji i brži. Ako ste odseli u centru, imate direktne tramvajske linije do Muzeja i plaže u Konjalti.

Najbolje vreme za odlazak u Antaliju?

Najbolji period da posetite Antaliju je Oktobar.Letnja žega je prošla, turista gotovo da nema, a Sredozemno more je idealne temperature ukoliko želite da se kupate.Sa druge strane, pozorište, opera i balet počinju sa predstavama – tokom leta nema predstava.

Savet posetiocima

Zaobiđite standardne turističke atrakcije poput Akvaparka i sl. Umesto toga, odvezite se van grada i gledajte žene kako kuvaju na starinski način, na kamenim šporetima dok muškarci čuvaju koze. To je jedini način da vidite Antaliju onakvom kakva je bila pre nekoliko decenija i kako se generalno i danas živi u ruralnim delovima Turske.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here