putovanje u kan

Okupan suncem Rivijere, grad Kan se izdvaja na francuskoj obali sa svojim glamurom i ekskluzivnošću. Ovaj čuveni priobalni grad ima sav sjaj i zavodljivost Azurne obale: privatne plaže, marine načičkane lukuznim jahvama, elegantne hotele, moderne restorane i uređene bulevare.

Kan se nalazi u Primorskim Alpima i ovde vlada divna mediteranska klima. Vreme je blago tokom cele godine i savršeno je za izležavanje na plaži od maja do oktobra. Bujne palme krase ulice Kana, a suptropsko cveće cveta po celom gradu, ostavljajući utisak da se nalazite u raju. Prestižni filmski festival u Kanu daje ovom gradu velik značaj otkako je počeo da se održava 1946. godine. Pošto privlači najveće filmske zvezde iz celog sveta, ovaj festival je Kanu doneo još bolju reputaciju.

Ako planirate putovanje u Kan sledeće znametisto bi svakako trebalo obići…

Bulevar de la Kruazet

grad kanOvo je jedna od najlepših ulica na čitavoj Rivijeri. Ovaj elegantni bulevar oivičen palmama je centar svih turiskičkih aktivnosti u Kanu. U bulevaru de la Kruazet nalaze se elegantni hoteli u stilu bel epok (zlatno doba), poput Karlstona, koji je izvrstan primer secesionističkog perioda u francuskoj arhitekturi i sagradio ga je Šarl Dalma. Posetioce obično oduševe fantastične vile i butici. Bulevar se pruža od Pale de Festival (palate festivala) sve do divnih peščanih plaža. Sa promenade se pruža divan pogled na zaliv i ostrva Lerans, koja se nalaze u blizini, u Sredozemnom moru. Bulevar de la Kruazet se završava u luci sa jahtama, gde je ukotvljen i piratski brod Neptun. Ovaj impresivni brod je sagrađen za potrebe jednog filma. U istočnom delu bulevara nalazi se simpatičan Park de la Rozari i idilična luka Pjer Kanto sa nizom luksuznih jahti. U blizini se nalazi i druga luka, Port de la Point Kruazet, odakle kreću regate koje organizuje jahting klub u Kanu. Ljubitelje vodenih sportova će privući obližnja luka Palm Bič, gde postoji škola jedrenja.

Le Suke (Stari grad)

Francuska KanSmešten na padinama planine Ševalije iznad mora, četvrt Le Suke predstavlja nekadašnje ribarsko selo. U piktoresknom okruženju na brdu, iz ovog dela grada pruža se očaravajuć pogled na ostatak grada i obalu, a mesto, pogađate, odiše starovremenskim šarmom. Le Suke je zadržao ambijent proteklih vekova. Turisti uvek uživaju šetajući ovom četvrti gde nema saobraćaja, punoj uskih, starih stepenica, lepo uređenih bašti i istorijskih spomenika kao što su gradske zidine ovo je mesto koje obavezno treba posetiti. U srcu Le Sukea nalaze se stara crkva, Egliz du Suke, i osmatračnica iz 11. veka, Tur du Mon Ševalije, koja dominira ovim krajem. Sa vrha kule pruža se neverovatan panoramski pogled na plažu i zaliv sve do ostrva Lerans. Sigurno ćete uživati u poseti ovoj gradskoj četvrti i šetnji kroz drevne ulice.Ako je cilj vašeg putovanja i šoping jedna od glavnih ulica za šoping u starom delu grada je Ru Menadije. Ova pešačka zona u kojoj uvek vlada gužva je obnovljena i „specijalnost“ ove ulice su butici. Još jedna važna trgovačka ulica se nalazi nekoliko ulica dalje, na ivici Le Sukea i ta ulica se zove Ru d’Antib. Ovo je jedno od najboljih mesta za šoping na celoj Rivijeri, jer ćete ovde naći radnje sa odećom gotovo svih poznatih svetskih kreatora.

Filmski festival u Kanu

kan filmski festivalJedan od najglamuroznijih događaja na Rivijeri odigrava se u maju mesecu zato je dobro da za taj period planirate putovanje u Kan. To je filmski festival u Kanu, koji ovde dovodi super-zvezde iz celog sveta. Ovaj događaj je jedan od najznačajnijih u Kanu i privlači desetine hiljada turista iz celog sveta. Ovaj festival je nastao kao „rival“ filmskom festivalu u Veneciji. Filmski festival u kanu odavno ima internacionalnu reputaciju za otkrivanje i promociju odličnih filmova.

Pale dez Festival

grad kan francuskaOvo zdanje je verovatno najglamuroznije mesto na Rivijeri, jer se u njemu održava pomenuti filmski festival. Ovu zgradu su projektovali Benet i Drue, a zgrada je sagrađena 1982. godine i u njoj se tokom cele godine održavaju prijemi, konferencije i festivali. Osim filmskog vestivala, u ovoj zgradi se održavaju samiti G20 grupe, kao i internacionalni muzički i televizijski festivali. Ova palata ima 25.000 kvadratnih metara predviđenih za izložbe i prijeme, kao i brojne druge prostorije opremljene najboljom zvučnom i video opremom. U ovom zadivljujućem kompleksu zgrada nalazi se najbolja umetnička oprema, uključujući i zvučne studije, opremu za simultano prevođenje, audio-vizuelnu opremu i velike projektore. Ovde se nalazi i poznat restoran. Ova zgrada se od 2009. godine neprestano obnavlja, jedna od znamenitosti koju obavezno treba posetiti.

Notr Dam de l’Esperanz

kan putovanjeNajpoznatija crkva u Kanu, Notr Dam de l’Esperanz je sagrađena u 16. veku i na visokom oltaru nalazi se velika statua Madone iz 17. veka. Ovde se nalazi i poznata drvena statua svete Ane, napravljena tokom 16. veka. Kada uđete u crkvu, bićete zadivljeni mirnoćom i lepim enterijerom, kao i izuzetnim gotskim svodovima. Crkva je mešavina arhitektonskih stilova i uključuje renesansni trem. U porti se nalazi i staro groblje, koje datira još iz 16. veka. Tokom Drugog svetskog rata ova crkva je privremeno pretvorena u bolnicu. Danas je ova crvka religiozno mesto i ovde se u julu održava popularni muzički festival Suke.

Muze de la Kastre

Na brdu koje gleda na Kanski zaliv nalazi se stari manastir iz srednjeg veka, koji se danas smatra istorijskim spomenikom. Okruženo mediteranskom baštom, ovo mesto nudi nezaboravan pogled na obalu i more. Muzej Kastre ima odličnu kolekciju mediteranskih antikviteta, prekolumbijanske primitivne umetnosti i mnoštvo pejzaža inspirisanih Provansom iz 19. veka. U nekoliko manjih prostorija nalaze se egzotična umetnička dela iz Okeanije i sa Himalaja. Tu je i velika kolekcija muzičkih instrumenata iz svih delova sveta. Posetioci se mogu popeti na vrh zdanja, u kulu iz 12. veka, i uživati u pogledu od 360 stepeni na ceo Kan i okolinu. U unutrašnjoj bašti muzeja ćete uživati u miru i prirodnom okruženju.Još jedna atrakcija koju vredi posetiti.

Javne plaže

Kan plazaGrad Kan je nadaleko poznat po plažama sa finim peskom i divnim pogledom na mirne vode Sredozemnog mora, koje su idealne za kupanje. Uključujući obližnja ostrva Leran, u Kanu postoji nekoliko kilometara plaža. Sa toliko opcija, naći će se ponešto za svakoga. Iako su mnoge plaže u Kanu privatne i vlasništvo hotela, nekoliko plaža je otvoreno za javnost. Tu su plaže Mase i Zamenhof, do kojih se dolazi bulevarom de la Kruaze. Za korišćenje ležaljki i suncobrana na ovim plažama plaća se relativno malo (4-7 eura). Plaže su otvorene od 8:30 do 18:30 tokom sezone. Još jedna javna plaža, na kojoj se ne plaža ulaz, je Plaž de la Kazino, koja se pruža paralelno sa bulevarom de la Kruaze. U blizini ribarske luke nalaze se plaža La Boka, divna plaža sa zlatnim peskom, i plaža Mure Ruž.Ako planirate puovanje u Kan za vreme sezone kupanja obavezno posetite neku od plaža.

Privatne plaže

kan francuska rivijeraKao ekskluzivno letovalište, grad Kan je poznat po mnoštvu privatnih plaža na kojima ulaz košta 12-18 eura. Najpoznatija je Midi Plaž, predivna privatna plaža sa gurmanskim restoranom uz obalu. U ovom restoranu se služe regionalni specijaliteti, a ako se nađete uvde obavezno probajte grilovanu ribu. Midi plaž je peščana plaža gde dobijate ležaljke i suncobrane. Druge poznatije plaže u Kanu su Bel Plaž i Rojal Plaž.

Stara luka

putovanje u kanDragulj na panorami Kana je sigurno stara luka, koja se nalazi ispod istorijske četvrti Le Suke. Stara luka se nalazi u blizini železničke stanice Maritim, sagrađene 1957. godine. Osim što se koristi kao luka za jahte i druge brodove, iz stare luke kreće Kraljevska regata. Severno od luke nalaze se živopisne Ale de la Liberte, uske, stare ulice obrubljene drvećem ogromnih krošnji. Ovde se svakog jutra održava cvetna pijaca, još jedna atrakcija koju vredi videti.

La Kaliforni

Ova predivna četvrt u Kanu je najbolji primer izgleda Francuske rivijere. Predivne vile za odmor su okružene bujnim zelenilom i palmama. Ovaj deo grada je savršen za opuštajuće popodnevne šetnje. Privučen ovdašnjom lepotom, Pikaso je ovde živeo jedno vreme. Nije teško shvatiti zašto ovakva okolina i pejzaž inspirišu umetnike. U ovom kraju obavezno traba posetiti i rusku crkvu na bulevaru Aleksandar.

Kapela Belini

Kapelu Belini sagradio je grof Vitali 1894. godfine. Ova kapela je nekad bila deo vile u firentinskom stilu i smeštena je u divnom parku. Prepoznatljiva po grbu, ova kapela je potpuno u stilu italijanskog baroka i ima zanimljivu kulu i drveno stepenište. Ovu kapelu je kupio umetnik Emanuel Beliini 1953. godine i koristio je kao svoj atelje. Danas je kapela Belini muzej posvećen radu ovog umetnika.

Muzej Le Malmezon

kanSmešten u Gran hotelu sagrađenom 1863. godine, Le Malmezon je pretvoren u muzej 1970. godine. U ovom malom muzeju ćete otkriti sjajna dela savremene umetnosti. Izložbe se često menjaju i svake godine se priređuju velike izložbe. Ovde možete videti i razna dela Pikasa, Cezara i Miroa.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here