Maldivi

U sred Indijskog okeana nalaze se magični Maldivi, ubedljivo jedna od najlepših tropskih turističkih destinacija na celom svetu.

Od belih, peščanih plaža na severnim atolima do ribarskih luka na južnim ostrvima, ova državica krije niz stvari koje će vas očarati. Većina posetilaca prvo stiže u prelepu prestonicu Male, koja se nalazi na sopstvenom ostrvu i poznata je po pijacama sa kojih se širi miris egzotičnih začina i velikim džamijama. Mnogi ne oklevaju, već odmah kreću u hotel u kom imaju rezervaciju.

Maldivi

Maldivi su dugo važili za romantičnu destinaciju, idealnu za medeni mesec, ali je u poslednjih nekoliko godina niklo dosta hotela drugačijeg tipa, tako da su Maldivi odlično mesto i za surfovanje, avanture, pa čak i nešto jeftiniji odmor – ovaj raj je sada otvoren za svakoga ko želi egzotično letovanje.

Slike ovih prelepih plaža su svima poznate, ali postoji još nekoliko činjenica o ovoj azijskoj državi koje vas mogu iznenaditi. Dobro je da se upoznate sa njima pre nego što krenete na putovanje na Maldive.

maldivi cenaMaldivi putovanje: Šta sve treba da znate pre nego što krenete

100% stanovništva je islamske veroispovesti

maldivi putovanjeJedina država na celom svetu, pored Saudijske Arabije, koja ima 100% muslimansko stanovništvo, su upravo Maldivi. Imajte ovo na umu kaa planirate putovanje, pošto tokom svetog meseca Ramazana vernici ne jedu i ne piju tokom dana, a mnoge prodavnice i uslužne radnje – uključujući i one na ostrvima sa hotelima – će biti zatvorene u određeno doba dana zbog molitve.

Neke stvari se ne smeju unositi u zemlju

putovanje na maldive

Opet, pošto su Maldivi muslimanska zemlja, neke stvari ne smete unositi u zemlju. Da biste izbegli neprijatnosti ili zabunu na aerodromu, nemojte sa sobom nositi svinjetinu i hranu koja je sadrži, alkohol (čak ni onaj iz fri šopa), duvanske proizvode na kojima nije odštampano upozorenje, kao ni religijske knjige (uključujući i Bibliju) osim ako možete da dokažete da je ta knjiga za vašu ličnu upotrebu.

Alkohol, kupaći kostimi i ljubljenje u javnosti su ilegalni…

maldivi sta videti

Kao i u mnogim drugim islamskim zemljama, na Maldivima postoji mnogo pravila za koja možda i nećete znati da postoje, ali je dobro da se o tome informišete na vreme. Na primer, alkohol nije dostupan – neki Muslimani idu toliko daleko da ni ne dodiruju ništa što sadrži alkohol. Dalje, homoseksualnost se smatra ilegalnom. Ženama je zabranjeno da nose kupaće kostime i odeću koja otkriva kožu (ne smeju se videti laktovi, ramena, kolena…). U radnjama nećete naći ništa što sadrži svinjsko meso, a iskazivanje naklonosti u javnosti, čak i brz poljubac sa voljenom osobom, je protivzakonito. Na aerodromu su propisi o odeći nešto blaži, ali je ipak najbolje da ne rizikujete.

…osim na ostrvima sa hotelima

maldivi klima

Međutim, nije sve tako crno. Navedena pravila ne važe na ostrvima koja su pretvorena u velika odmarališta. Jedini izuzetak je to da je nudizam u bilo kom obliku apsolutno zabranjen. Turisti u hotelima na ostrvima koja su praktično pretvorena u turističke komplekse mogu da piju alkohol, jedu svinjetinu, nose bikinije, kratke haljine, šortseve i majice bez rukava. Ipak, ako odlazite na neko ostrvo na kome živi lokalno stanovništvo, od vas se očekuje da poštujete pravila navedena u prethodnom odeljku.

Svako odmaralište ima svoje ostrvo

maldivi cene

Ovo će mnoge iznenaditi, ali gotovo svaki hotelski kompleks ima svoje ostrvo. To, u suštini, znači da će vam se ovde mogu ostvariti sve fantazije vezane za boravak na pustom ostrvu u sred nedođije. Većina tih ostrva je veoma mala, tako da to znači da ćete ovde vreme provoditi sa jednim te istim ljudima, i ako ne odete na neki dnevni izlet, čitav odmor ćete provesti na veoma ograničenom prostoru. Na ostrvima nema prodavnica, tržnih centara, bioskopa, hrane, pića i opcija za zabavu van hotela, pa se zato dobro informišite šta vam je sve dostupno pre nego što se opredelite za određeni hotel.

Vile na vodi su precenjene

maldivi turizam

Maldive često poistovećujemo sa „vilama“ na vodi – znate one male, romantične kolibe smeštene iznad površine mora?

Izgledaju božanstveno i prestavljaju sinonim za opuštanje. Međutim, one nisu baš za svakoga. Mada ćete ovde imati jedinstven pogled i sopstveni komadić okeana, obično su dosta udaljene od svih važnijih stvari u hotelskom kompleksu i potrebno je dosta pešačenja da stignete do njih kada završite sa večerom ili zabavom.

Neke od njih ne pružaju dovoljno privatnosti, a kupatila umeju da predstavljaju problem, kao i loše osvetljenje. Ipak, jedinstveno je iskustvo boraviti u ovakvoj vili, pogotovo ako volite mir i tišinu i želite plažu samo za sebe.

Voda je drugačija

maldivi vodaOvo je prilično velika stvar o kojoj većina ljudi ne razmišlja. Ako odete na Maldive, voda koju ćete tamo piti je reciklirana i proizvodi se desalinizacijom i reverznom osmozom. Čitav proces je dobar i voda je bezbedna za piće, ali se retko gde remineralizuje.

Fascinantno, zar ne?

Najbolje mesto na svetu da vidite retke vrste koje naseljavaju okean

maldivi ronjenje

Maldivi su svakako najbolje mesto na svetu ako želite da se upoznate sa podvodnim životom. Atol Južni Ari je poznat po velikom broju kit-ajkula koje tamo žive, i ovo je sigurno najbolje mesto na kom ih možete videti. Takođe, ovde možete videti i delfine. Oko atola Severni Male živi dosta raža – ponekad se mogu videti i iz vazduha. U blizini atola Rasdu nalazi se jedno od retkih mesta na svetu gde možete roniti sa čekić ajkulama. Pored toga, tu su i „uobičajene“ morske atrakcije – morske kornjače, ribe svih duginih boja i grebenske ajkule.

Maldivi cene

maldivi cene letovanja

Cene letovanja na Maldivima se kreću od 1000 pa do 5000 evra po osobi.Kako se hoteli nalaze na mini ostrvima najbolje uplatiti all inclusive.Vrlo pristojni hoteli sa svim uključenim taksama i avio prevozom se mogu naći po ceni od 1200 evra po osobi za 7 dana.Na cene najviše utiče daljina samih maldiva i prevoz do samog ostrva na kome se nalzi smeštaj.Iskustva su fantastična a utisci koji se ponesu sa ovakvog letovanja nezaboravni.

Najveće turističke atrakcije na Maldivima

Male

male maldivi

Grad pun skutera i indijskih bazara pretrpanih kokosima i začinima, Male je prestonica Maldivske republike i u njemu ćete imati osećaj da je grad naguran u mesto koje je naprosto premalo za njega. Zapravo, i jeste tako.

Mada turisti obično zaobilaze ovaj grad, jer ih na aerodromu obično čekaju hidroavioni koji ih voze direktno do odmarališta, ovaj grad je prilično zanimljiv. Smešten je na istoimenom atolu. Ipak, u gradu možete videti i nekoliko lepih zgrada – džamiju iz 17. veka i Islamski centar. Ako rešite da obiđete i Male, nikako ne propustite odlazak na pijacu.


Ostrvo Hulhumale

Hulhumale ostrvoPreko puta atola Male nalazi se ostrvo Hulhumale, koje se neprestano širi kako bi se ispunila potreba za nekretninama. Na ovom ostrvu se nalazi i internacionalni aerodrom Velana. Ipak, Hulhumale je veoma šarmantno mesto. Na ostrvu se nalazi jedna veštačka, ali predivna plaža. Tu je i mnoštvo lepo uređenih stambenih četvrti, velika džamija sa staklenim krovom i predivna promenada iznad okeana.


Utimu

maldivi ostrva

U najdaljem delu atola Ha Alif nalazi se ostrvo Utimu, najsevernije od svih Maldivskih ostrva. Ovo ostrvo je veoma važno za istoriju ove države. Utimu je nekada bio dom sultana Mohameda Takurufanua, lidera koji je uspeo da otera Portugalce koji su krajem 16. veka pokušali da okupiraju ova ostrva.

Pred uobičajenih očaravajućih plaža sa belim peskom koje su karkteristične kad su u pitanju Maldivi, tu je i nekoliko istorijskih atrakcija. Među njima se ističe Utimu ganduvaru, prelepa palata od drveta u kojoj je ovaj sultan nekada živeo.


Ostrvo Veligandu

maldivi plaze

Romantični zalasci sunca koji bacaju sve moguće nijanse crvene i žute boje na mreškavu vodu Indijskog okeana, kokteli u luksuzno opremljenom baru, čamci na tirkiznoj vodi i kristalno čisti talasi koji zapljuskuju lagunu. Dobrodošli na rajsko ostrvo Veligandu, koje se smatra najromantičnijom destinacijom u Indijskom okeanu. Ostrvo se nalazi na zapadnoj ivici atola Severni Ari i u potpunosti je uređeno za ljubavne parove.

Pravo ostrvo za medeni mesec na Maldivima


Ostrvo Tulusdu

plaze na maldivima

Ovo predivno ostrvo u Maldivskom arhipelagu više liči na neko karipsko ostrvo. U poređenju sa ostalim ostrvima na Maldivima, Tulusdu je dosta neistraženo i okruženo velikim peščanim prostranstvima na kojima lelujaju stotine i stotine kokosovih palmi. Podrazumeva se da su plaže fantastične, a lokalno stanovništvo voli da organizuje roštilje (s tim što se ovde peku riba i plodovi mora). Ovo ostrvo je savršeno i za surfovanje.


Fuvamula

gde se nalaze maldivi

Fuvamula je donekle različito u odnosu na ostale maldivske atole. Za početak, ovo parče kopna u Indijskom okeanu uopšte nema bližih suseda. Takođe, u sred ostrva se nalazi nekoliko malih jezera, što je prava retkost u ovoj ostrvskoj državi. Peščane obale zapljuskuju jači talasi, što je takođe velik kontrast u odnosu na mirne lagune na drugim ostrvima, a s obzirom na blizinu Ekvatora, tokom cele godine, ovde je veoma sparno i vreme može biti dosta promenljivo.


Ostrvo Kunfunadu

 

maldivi letovanje

Ako želite da odete na odmor iz snova sa voljenom osobom i opredelili ste se za Maldive, hotelski kompleks na ostrvu Kunfunadu vas neće razočarati. Posetioci ulaze na ostrvo kroz velik „hodnik“ pokriven slamom koji se nalazi između velikih zasada kokosovih palmi. Odatle se ide u restoran i bar smešten na platformi iznad džungl, ili direktno na plažu, na kojima sveće podrhtavaju na laganom morskom povetarcu.

Tu je i mnoštvo bazena, barova u koje možete i doplivati iz mora, kao i privatni delovi plaže za večeravanje, na kojima će vam društvo praviti samo talasi – jasno je zašto je upravo ovo odmaralište jedno od najpopularnijih na Maldivima.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here