alonisos plaza
Agios Dimitrios

Živopisno ostrvo Alonisos leži u centru Pomorskog parka Alonisos. Reč je o predivnom mestu koje podjednako privlači i ljubitelje prirode i turiste koji bi samo da uživaju na plaži.

Alonisos je jedino naseljeno ostrvo na teritoriji ovog pomorskog parka. Tragovi prvih naselja na ovom mestu datiraju još iz kamenog doba.

Alonisos

Turisti koji su zainteresovani i za istoriju ostrva i žele da posete arheološka nalazišta obično idu u Kokino Kastro. Naučnici su ovde otkrili mnoštvo predmeta koji su pripadali prvim stanovnicima ostrva, kao i ostatke nekih praistorijskih životinja. Ovo prelepo ostrvo je interesantno najviše zbog svojih brojnih prirodnih atrakcija.

Još jedno nezaobilazno mesto za turiste je planina Kunuli, najviša planina na ostrvu. Visoka je 476 metara i nije neophodno da budete u top formi da biste se tamo popeli. Ako se zaputite na vrh, bićete nagrađeni za svoj trud najlepšom panoramom koju ste ikada videli. Ljubitelji prirode često idu i na planinu Vuono ili planinu Geladias, drugu po visini na ostrvu.

Letovanje na Alonisosu – skroviti zalivi, najbolje plaže i smeštaj

alonisos ostrvo

Na Alonisosu se nalazi nekoliko desetina plaža. Uprkos činjenici da je turizam postao jedna od glavnih privrednih grana na ostrvu još pre nekoliko decenija, mnoge plaže su i dalje „divlje“ ili tek delimično uređene.

Oni koji žele miran odmor u netaknutoj prirodi će ovde sigurno uživati.

grcka ostrvo alonisos

Ovo ostrvo je puno predivnih plaža i ako jednom odete na Alonisos, sigurno ćete poželeti da se tamo vraćate svake godine. Pomorski park deluje kao magnet na ljubitelje ronjenja, a čak i ako ranije niste ronili – sada ćete verovano početi.

Same obale rezervata su bogate retkim biljnim i životinjskim vrstama. Svakog dana možete otići na turu sa iskusnim vodičima. Čak i dugogodišnji ronioci, koji su imali prilike da vide različite podvodne lepote, će biti zadivljeni ovim prirodnim staništem retkih delfina i foka.

Oni koji žele da se opuste u mirnom ambijentu i samo uživaju u suncu i plivanju treba da se zapute na plažu Kokinoastro.

Kokinokastro

Ova velika peščana plaža je smeštena u severoistočnom delu Patitirija. Ovo lokalno ime u slobodnijem prevodu znači „crveni dvorac“. Istoričari smatraju da je prvo naselje ovde osnovano pre nekoliko hiljada godina i arheolozi su na obali pronašli neprocenjive artefakte.

Ova plaža je odlično opremljena: tu je nekoliko taverni i možete iznajmiti ležaljke i suncobrane. Voda je neobične, smaragdne boje. U blizini se nalazi bujna borova šuma. Ljubitelji ronjenja će sigurno uživati, jer se u blizini obale nalazi ne samo bogat podvodni svet, već i ostaci Ikosa, drevne prestonice ostrva.

Još jedna lepa peščana plaža je Agios Dimitros. Ova plaža svake godine dobija brojne nagrade za uređenost i čistoću.

alonisos plaza
Agios Dimitrios

Ovo je jedna od najpopularnijih plaža na ostrvu i tu je uglavnom i najveća gužva u sezoni. Porodice sa decom, ali i ljubitelji žurki na plaži, obično dolaze ovde. U blizini se nalazi luka, tako da u svako doba možete iznajmiti čamac i krenuti u avanturu. U blizini se nalazi i dosta vila i hotela.

Plaža Alonisis je takođe veoma uređena.

plaze alonisosNa plaži možete naći sve što vam može zatrebati, a tu je i nekoliko taverni. Oduševiće vas jedinstvena priroda u okolini plaže, zlatni pesak i voda tirkizne boje. Na udaljenim krajevima plaže se nalaze i kampovi, tako da možete odsesti i tu.

Ljubiteljima manjih i mirnijih plaža preporučujemo plažu Leptos-Jalos u zalivu nadomak Patitirija.

alonisos letovanjeOno što ovu mirnu plažu čini jedinstvenom jeste beli pesak, zbog koga je voda  providna. Ovde možete uživati u suncu i romantičnom pikniku, a ni ronioci sigurno neće biti razočarani.

Ako želite da uživate u romantičnoj atmosferi, zaputite se na Leptos-Jalos. Ova plaža je smeštena u istoimenom zalivu. Plaža je prekrivena belim peskom i zaista je očaravajuća. Do plaže se može stići samo čamcem, tako da ovde nema mnogo posetilaca.

Naravno, tu je i velika plaža Krisi Milija.

Ako krećete na odmor sa porodicom, zaljubićete se u plažu Krisi Milija. Plaža je peščana, a njeno ime u doslovnom prevodu znači „Zlatna jabuka“. Dno je ravno i voda je dosta plitka, a talasi su prava retkost.

alonisos plaza krisi miliaReč je o jednoj od najvećih peščanih plaža na ostrvu. Ona je savršena za porodice sa decom i odlično je opremljena. Na plaži se nalazi nekoliko igrališta za decu, sjajna taverna sa velikim izborom jela od ribe i mesto na kom možete iznajmiti ležaljke i suncobran, tako da ovde imate sve što vam može zatrebati na plaži.

Megalos Muritas ostaje jedna od najpopularnijih i najrazvijenijih plaža na ostrvu.

alonisos iskustvaNedaleko od nje se nalazi taverna i nekoliko uličnih tezgi na kojima možete kupiti sok. Voda je prilično plitka, tako da je prikladna za neplivače i porodice sa decom.

Ljubitelji vodenih sportova obično idu na plažu Steni Vala

Ovo je sjajno mesto za vožnju čamcem ili za ronjenje. I na kraju, za one koji žele samo da se zavale u udobnu ležaljku i uživaju u letnjem danu, najbolja je plaža Kokinokastro.

Najveće naselje na ostrvu je ujedno i glavni grad – Patitiri.

patitiri alonissos grcka

Ovaj grad je kao stvoren za ljubitelje šetnje. Ovde možete provesti sate diveći se njegovim ulicama. Stare crkve su jedno od glavnih obeležja grada, a tu su i stare stambene zgrade i kuće, koje gradu i daju šarm koji ima. Bele kuće i kolibe rasute po planinama izgledaju zaista neverovatno. Patitiri je lučki grad, tako da ima i predivnu marinu.

alonisos grckaU patitiriju je očuvan i takozvani Istorijski distrikt, koji je 1965. godine gotovo sasvim uništen u zemljotresu. Međutim, lokalno stanovništvo se dalo na posao i gotovo sve važnije zgrade su restaurirane i sada se ovaj deo smatra najvažnijim na ostrvu u arhitektonskom smislu. U gradu se nalazi i velika sala za koncerte, kao i muzej Kostasa i Angele Mavrikisa.

grcka alonisosU njemu možete videti veliku kolekciju umetničkih dela lokalnih umetnika, kao i tradicionalne nošnje ovog ostrva i razne ručne radove. Jedna od najzanimljivijih kolekcija u muzeju je posvećena piratima.

Zanimljiv je i centar za informacije, gde možete čuti dosta o morskoj medvedici, jednoj od glavnih zaštićenih vrsta u nacionalnom parku. Sam Pomorsko park je najposećenija atrakcija na Alonisosu. Osnovan je 1992. godine i prostire se na istočnom delu ostrva. U njemu živi nekoliko retkih vrsta životinja, uključujući morske medvedice i delfine, kao i desetine vrsta egzotičnih ptica. U obilazak možete krenuti samo sa vodičem, a šetnju kroz ovo čudesno mesto sigurno nikada nećete zaboraviti.

Smeštaj na ostrvu Alonisos

Kao i na ostalim grčkim ostrvima, na Alonisosu ne manjka hotela i privatnih vila, i oni se nalaze ili na planinskim padinama ili nadomak obale.

Hotel Yalis

alonisos smestaj

Jedan od najboljih hotela je hotela Yalis, smešten u blizini glavnog grada Alonisosa. Ovaj hotelski kompleks slobodno možemo nazvati najlepšim na ostrvu. Sobe za goste su luksuzno opremljene i svaka ima visoke lukove i balkone, a sobe su uređene u mornarskim bojama. Ovaj hotel se nalazi nedaleko od obale, tako da nećete pogrešiti ako ovde rezervišete sobu za letovanje.

Rezervišite


Ikion Eco Boutique

smestaj na alonisosu

Čuveni eko-hotel Ikion Eco Boutique je smešten u jednoj od najstarijih zgrada u prestonici. Sobe su veoma otmene i moderne, a u njima se nalaze prelepe slike. Pošto je reč o eko-hotelu, hrani se posvećuje posebna pažnja – ako ste na dijeti, verovatno ćete ovde opušteno moći da jedete. Restoran u sklopu hotela koristi isključivo prirodne proizvode sa okolnih farmi.

Rezerviši


Hotel Alonissos Beach

hoteli alonisosHotel Alonissos Beach je prava stvar za one koji žele kvalitetnu uslugu i odmor na plaži. Veoma je popularan među turistima koji žele da imaju sve u na jednom mestu. Ako najviše volite da platite hotel i ne razmišljate, ovo je najbolje mesto za vas – u hotelu ćete imati svaku moguću uslugu koja vam može pasti na pamet. Hotel se nalazi na privatnoj plaži Krisi Milija. U sklopu hotela se nalazi i nekoliko sportskih objekata, kao i dobri velnes programi.

Rezerviši


Hotel Liadromia

alonisos hoteliPorodični hotel Liadromia se nalazi u jednoj od najlepših bašta na Alonisosu. Reč je o pravom ostrvu mira i harmonije. Ljubitelji prirode će uživati u luksuznom smeštaju u predivnoj bašti punoj egzotičnih biljaka. Gotovo čitav hotelski kompleks je ušuškan u bujno zelenilo, a fasada je prekrivena vinovom lozom.

Rezerviši


Vila Petrino

alonisos vile

Ako želite da na odmoru iskusite i pravu atmosferu ovog grčkog ostrva i lokalni način života, zaputite se u Petrino. Reč je o divnoj, staroj vili napravljenoj od kamena u tradicionalnom grčkom stilu. Osim udobnih soba, tu su i dobro opremljeni balkoni sa pogledom na more. Najveći akcenat je stavljen na jarke boje. Ovi apartmani su savršeni za porodični odmor. U blizini se nalazi i jedna od najpopularnijih plaža na ostrvu, što je veliki plus.


Alonisos utisci i iskustva

alonisos utisciUtisci koje svi ponesu sa ostrva alonissos su izuzetno pozitivni.Ako vam je dosadila severna Grčka i sudaranje sa našim turistima ovo je ostrvo za pravi odmor.Posebno su pozitivna iskustva ljubitelja prirode i plaža sa kristalno čistom vodom.Ako tražite večernji provod i noćni život Alonisos nije za to.Za parove i porodice sa decom može biti pravi izbor.Jedino što mnoge sprečava da dođu na ovo magično ostrvo su cene smeštaja koje su prilično visoke.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here