Na pola puta između Milana i Venecije nalazi se Verona, jedan od najpopularnijih turističkih gradova u Italiji, poznatom po arhitekturi, umetnosti, operi, književnosti– i, naravno, Romeu i Juliji. Verona leži na reci Adiđe. Gotovo sve atrakcije se nalaze u starom gradskom jezgru, a ono je sa levom obalom reke povezano sa deset mostova.

Pošto je Verona često u senci zbog svojih glamuroznih suseda, turisti često pokušavaju da je obiđu za jedan dan, ali u njoj postoji toliko stvari koje treba videti da ćete sigurno poželeti da se ovde zadržite malo duže.

Verona je postala rimska kolonija 89. godine pre nove ere i razvila se u veoma važan grad. Iz tog doba postoji nekoliko ostataka, uključujući rimski amfiteatar i pozorište, a u gradu se nalazi mnoštvo romanesknih crkava iz 11. i 12. veka. Verona je pre renesanse i tokom renesanse bila važan centar umetnosti, dok je u njoj stolovala porodica dela Skala. Na njih ćete svuda naletati, ali ih danas uglavnom svi zovu Skaliđeri.

Najuticajnije arhitekte iz 15. i 16. veka bili su Fra Đokondo i Mikele Sanmikeli, koji su “odgovorni” za mnoštvo velelepnih zgrada i gradske zidine.

verona sta raditiU ovom članku saznajte koje su najlepše znamenitosti i šta videti u Veroni ako nemate dovoljno vremena za detaljno upoznavanje grada.Obično se u Veonu stiže na jedan dan na putovanju po severu Italije.Ovde je predlog 14 znamenitosti koje vredi obići a vi izaberite one koje se vama sviđaju.

Takođe ako ostajete duže tu su i informacije gde naći smeštaj i koje su cene smeštaja u ovom gradu.Koja su najbolja mesta za šoping ? Kakve su cene, hrane, pića i ulaznica za muzej Julijina kuća?

Cene u Veroni

Ako se odlučite za putovanje u Veronu sigurno će vas zanimati cene

Cene u restoranima

  • Večera za dvoje u italijanskom restoranu u centru grada, uključujući aperitiv, glavno jelo, vino i desert oko 60 €
  • Osnovna večera za dve osobe u restoranu 40 €
  • Obrok u restoranu brze hrane (Big Mac Meal ili slično) € 7

Cene u kafićima

  • 1 koktel piće u centru grada € 7
  • Cappuccino u centru grada 1,5 €
  • 1 pivo u krigli (500ml) € 4.5

2. l Coca Cola u prodavnici centru grada oko 2,50 €

Cigarete oko 5 €

Taksi

Osnovna tarifa za oko 8 km je 20 €

Evo šta bi obavezno trebalo videti:

Pjaca del Erbe

trg u veroniGlavno mesto u centru starog dela grada u Veroni je pravougaoni Pjaca del Erbe, jedan od najlepših trgova u Italiji. On se nalazi na mestu nekadašnjeg Foruma i sada je zelena pijaca. U centru trga se nalazi Berlina, kanopi nadstrešnica iz 16. veka sa četiri stuba. Na severu trga se nalazi fontana iz 1368. godine sa Madonom di Verona, drevnom mermernom statuom koja je u srednjem veku restaurirana i stavljena u fontanu.

Tu se nalazi i mermerni stub sa lavom sv. Marka, grbom starih vladara Verone, Venecijanaca. U severoistočnom uglu se nalazi Kuća Macanti, koju je sagradila porodica Skaliđeri. Kao i mnoge druge kuće u Veroni, i ona je ukrašena renesansnim freskama. U blizini je i barokna Palaco Mafei iz 1668. goine, a levo od nje je Toranj Đardelovih iz 1370. godine. Kaza dei Merkanti (Kuća trgovaca) se nalazi na uglu ulice Pelićiai. Prvobitno je sgagrađena 1301. godine, a obnovljena 1878. godine. Na suprotnoj strani trga nalazi se Toranj Lambertijevih sa srednjovekovnim zvonom. Iz dvorišta se liftom možete popeti na vrh i pogledati grad iz ptičije perpektive. Od mesta na kom se nalazi lav Svetog Marka, ulicu Korzo Porta Borzari  prekida Porta dei Borsari, rimska gradska kapija sagrađena u prvom veku pre nove ere i restaurirana 265. godine. Na suprotnoj strani se nalazi pešačka zona Via Manćini, najpopularnija ulica za šoping u Veroni.

Kastelvekio i Ponte Skaliđero

verona putovanjeNa obalama reke Adiđe porodica Skaliđeri je sagradila zamak Kastelvekio 1355. godine, impresivnu odbrambenu tvrđavu koja je svim mogućim napadačima govorila o tome koliko je ova porodica moćna. Preko reke se nalazi predivni Ponte Skaliđero, most iz 14. veka koji je danas velika pešačka zona i omiljeno šetalište meštana. Sa glavne kule se pruža nezaboravan pogled na most, grad i okolna brda. Unutrašnjost zamka je restaurirana i pretvorena u fantastični muzej. Ovde su izložene mnoge skulpture i slike.Radovi modernih umetnika stoje rame uz rame sa radovima Belinija, Rubensa, Montenje, Guardija, Tiepola, Tintoreta, Pizana i mnogih drugih slikara veronske škole iz 15. i 16. veka. Nadomak zamka se nalazi Arko dei Gavi, natkriljena kapija iz prvog veka.


Arena di Verona (rimski amfiteatar)

arena u veroniJedan od najvećih i jedan od najbolje očuvanih rimskih amfiteatara sagrađen je u Veroni tokom Dioklecijanove vladavine, oko 290. godine nove ere. Danas su ostala samo četiri luka na spoljnom zidu na severnoj strani, ali je deo za publiku gotovo netaknut i koristi se i danas. Tu se nalaze 44 reda sedišta, na koja može da se smesti 22.000 ljudi, a svake godine u julu i avgustu ovde se održava Operski festival, jedan od najvećih evropskih festivala takve vrste. Arena čini jedan deo širokog trga Bra, nasuprot palate Malfati.


Julijina kuća

sta videti u veroniVerona je možda najpoznatija po tome što se u njoj odigrava čuvena Šekspirova tragedija, Romeo i Julija. Turisti, naravno, uvek pitaju gde su ova dva tragična lika živela, a svi meštani uvek pokažu malu srednjevekovnu palatu nadomak Pjace del Erbe koja je imala divno dvorište u kom su turisti mogli da stoje, a da ne blokiraju ulicu. Tokom tridesetih godina XX veka, grad je dodao palati ono što joj je nedostajalo: balkon. Nekoliko godina kasnije, dodali su i bronzanu statuu Julije i dekor u samoj kući, vernu kopiju nameštaja iz 14. veka. Bez obzira na to što je priča fikcija, likovi izmišljeni, a sam događaj uopšte nije imao veze ni sa jednim događajem niti osobom koja je živela u Veroni (u kojoj Šekspir nikada nije ni bio), ovaj grad je ostao mesto na kom dolaze “hodočasnici” i to u tolikoj meri da je gradska uprava morala da zaposle nekoliko sekretarica koje odgovaraju na pisma ostavljena mitskoj Juliji.


Bazilica San Ceno Mađore

sta obici u veroniOva bazilika je građena tokom 11. i 12 veka i smatra se najlepšom romanesknom građevinom u severnoj Italiji. Predivno pročelje je urađeno od slojeva različitih cigli, a pored crkve se nalazi veličanstvena odbrambena kula iz 14. veka. U crkvu se ulazi kroz elegantni romaneskni klauster, ali obavezno pogledajte bronzana vrata na prednjem ulazu, sa divnim romanesknim reljefima biblijskih prizora.  Prolazi su oslikani freskama iz 13, 14. i 15 veka. U horu se nalazi mermerna figura (smatra se da potiče iz 14. veka) svetog Cena, veronskog biskupa iz 4. veka. Njegovi mošti se nalaze u kripti, a prilično je neobično što je kripta istaknuta i iste je veličine kao i ograđen prostor pred oltarom. Na visokom oltaru se nalazi slika Madona sa svecima, rad koji se pripisuje slikaru Andrei Mantenji.


 

Pjaca dei Sinjori i Lođa del Konsiljo

sta posetiti u veroniDo Pjace dei Sinjori se stiže kroz natriljeni prolaz sa Pjaca del Erbe. Ovaj trg je okružen palatama i u sredini se nalazi spomenik Danteu, koji je podignt 1865. godine. Gradska većnica se nalazi na južnom delu trga. Gradnja je započeta 1193. godine, ali je kasnije građevina dosta izmenjena. Prednji deo zgrade je renesansni i sagrađen je tokom 1524. godine. U dvorištu se nalaze velike gotske stepenice, sagrađene 1446-1450. godine i ulaz u Toranj Lambertijevih. Na trgu se nalazi Palaco dei Tribunali,  sudnica koja je nekada bila palata Skaliđerovih, ali je pretvorena u sudnicu 1530. godine. Renesansna vrata je uradio Mikele Sanmikeli.

Na severnom delu trga stoji Lođa del Konsiljo (Lođa saveta), divan primerak rane renesansne gradnje u Veroni. Sagradio ju je Fra Đokondo. Građena je od 1486. do 1493 godine i ukrašena statuama istaknutih građana Verone. Nedavna arheološka ispitivanja su ovde otkrila staru rimsku ulicu, mozaike i druge ostatke ispod nivoa sadašnje ulice. Međutim, možete ih pogledati. Ulaz je iz dvorišta.


Skaliđerijeve grobnice

verona znamenitostiDivna mala crkva Santa Marija Antika je završena u 12. veku po stala porodična crkva porodice Skala, koji su vladali Veronom u 13. i 14. veku. Danas je impozantne gotske grobnice gotovo bacaju u senku, a na njima se nalaze slike vladara u prirodnoj veličini. Njihov simbol su, jasno, bile merdevine (skala), i često se pojavljuju u konstrukcijama gvozdenih ograda. Iznad crkvenih vrata se nalazi sarkofag i kopija statue Kangrandea  dela Skale, koji je umro 1329. godine. Statua je nekada stajala u Kastelvekiju. Tu je i mural koji predstavlja Đovanija, koji je umro 1359. godine, i sarkofag Mastina I iz 1277. godine. Tu su i sarkofazi i statue u prirodnoj veličini Mastina II (umro 1351.) i Kansinjorija (1375.).


Katedrala Santa Marija Matrikolare

verona atrakcijeOva katedrala je sagrađena u 12. veku, a brod crkve je uređen u gotskom stilu i 15. veku. Kupola je napravljena u romanesknom stilu i osmislio ju je Sanmikeli, ali je završena tek 1927.godine. Na predivnom ulazu u katedralu su oslikane figure dva paladina (viteza) Karla Velikog, Roland i Oliver. Unutra, na prvom oltaru sa leve strane, se nalazi glavna atrakcija ove crkve: Vaznesenje Marijino koje je naslikao Ticijan 1525. godine, a na kraju južnog prolaza se nalazi gotska grobnica svete Agate iz 1353. godine. Posebno su upečatljivi stubovi od crvenog mermera i mermer na letneru. Levo od katedrale se nalazi romaneskni natkriljeni prolaz sagrađen 1123. godine sa mozaikom na podu.


Crkva svete Anastasije

verona italijaU srcu Verone se nalazi gotska crkva Svete Anastasije iz kasnog 13. veka. Iznad vrata su u kamenu izrezbarene slike sa motivima iz života sv. Petra, a iznad njih je freska iz 15. veka.  Ako dođete, obavezno pogledajte fresku sv. Đorđa.


Bašta Đusti

Iza palate Đusti iz 16. veka nalazi se ova ljupka bašta sa mnoštvom prolaza između partera, statua i lavirinta od živice. Jedan put vodi do strmog nasipa, pa u nešto manju baštu sa pećinom, iz koje se pruža čudesan pogled na grad. Mada nije najveća, ova bašta se uvek nađe na svim spiskovima najlepših renesansnih bašti u Italiji.


Teatro Romano i Ponte Pjetra

u veroniPreko mosta Ponte Pjetra se stiže do rimskog pozorišta sagrađenog u prvom veku, tokom vladavine cara Oktavijana Avgusta. Arheološka iskopavanja su trajala od 1904. do 1939. godine. U samom pozorištu se mogu videti ostaci zidova na sceni, pa čak i rupe kroz koje su bili provučeni konopci koji su podizali i spuštali zavesu. Više ostataka je ostalo u delu za publiku, koji je bio sagrađen na uzbrdici sa galerjama i terasama, kao i deo za orkestar. Na ovom mestu se danas svake godine održava letnji džez festival u Veroni. Rimski most, Ponte Pjetra, je bio uništen tokom II svetskog rata (kao i svi ostali mostovi u Veroni), ali je nakon rata kamenje izvučeno iz vode i sa maksimalnom pažnjom vraćeno u prvobitan položaj, gde i danas stoji.


San Fermo Mađore

verona ceneOva crkva je prvi put podignuta tokom osmog veka i posvećena je svecima Fermu i Rustiku, za koje se tada smatralo da su mučenički poginuli u areni. Zatim je u 11. veku sagrađena sadašnja crkva, a kripta je jedina stvar koja je preostala iz stare ckrve. Donji deo crkve je iz 11. veka, dok je gornji deo sagrađen u gotskom stilu tokom 13. i 14. veka. Fasada je predivno dekorisana. U crkvi se nalazi  drveno raspeće iz 14. veka, kao i Poklonjenje pastira, koje je naslikao Alesandro Turki. Tu su i Pizanelove freske.


Dnevni izlet do Mantove

Pedesetak kilometara južno od Verone nalazi se Mantova, rezidencija porodice Gonzago od 1328. do 1707. godine. Ova porodica je od Mantove načinila jednu od najprefinjenijih i najkulturnijih prestonica, veliki umetnički i naučni centar. Njihova veličanstvena i skupa rezidencija, masivna Palaco Dukale, i dalje dominira gradom i još uvek je jedna od najlepših palata u Italiji. Danas se u njoj nalazi mnoštvo poznatih slika, grčkih i rimskih skulptura, renesansnih i srednjovekovnih skulptura i tapiserija. Sve su one izložene u luksuznim sobama oslikanim freskama. U centru Mantove se nalazi crkva Svetog Andreja, pravo remek delo renesansne arhitekture koje je sagradio Leon Batista Alberti između 1472. i 1494. godine, s tim što su transept i hor sagrađeni 1600. godine. Treća glavna atrakcija u Mantovi je Palaco del Te. Sagradio ju je Đulijo Romano između 1525. i 1535. godine – naravno, za prodicu Gonzagi. Ukrašena je divnim freskama i štukaturama.


Sirmione i Roka Skaliđera

italija verona putovanjeNa vrhu dugačkog rta na južnom delu jezera Garda, oko 40 minuta vožnje iz Verone, nalazi se ovo divno mesto. U grad se ulazi preko pokretnog mosta i zatim se stiže ispred zamka iz bajke, Roka Skaliđera, koji je sagrađen u 12. veku za porodicu Skaliđeri, koja je vladala Veornom. Nakon obilaska zamka, obavezno se popnite na kulu da odatle pogledate jezero i grad. Prošetajte se glavnom ulicom u Sirmioneu ili idite do kraja poluostrva. Ovde je rimski pesnik Katul (84-54 p.n.e) sagradio vilu kako bi uživao u sumpornim izvorima, koji su danas pretvoreni u ekskluzivnu banju. Ostaci njegove vile, Grote di Katulo, i kompleks koji ga okružuje su veoma veliki i treba ih obići i zbog arheološke vrednosti i zbog toga što se odatle pruža divan pogled na jezero.


Još neke nezaobilazne atrakcije blizu Verone

Verona se nalazi u srcu severne Italije, u blizini popularnih turističkih atrakcija, na sred puta između Milana i Venecije. Do oba ova grada se iz Verone stiže za manje od 90 minuta. Bliže Veroni, a na železničkoj ruti do Venecije su divne paladijanske vile u Vićenci i Padovi, kao i veličanstvena kapela Skrovenji, koju je oslikao Đoto. Tu su i očuvane rimske zidine u Vreši i romantični Bergamo koji se nalazi na vrhu brda, zapadno od Verone. Na samo pola sata vožnje nalazi se jezero Garda, okruženo idiličnim gradićima i mnoštvom turističkih atrakcija.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here