– Arhitektura na Hidri se smatra jednom od najboljih na svim grčkim ostrvima. Bogati trgovci su ovde gradili fantastične kuće
– Mnoge od tih kuća na Hidri su pažljivo restaurirane sa vratima i žaluzinama obojenim u svetle boje
– Na Hidri se nalazi samo nekoliko peščanih plaža koje su obično prepune posetilaca. Ostale su uglavnom kamenite i šljunčane
– Hidra je popularno mesto za odmor za bogate Grke i privlačna destinacija za opuštajuć odmor

Hidra ili Idra se nalazi na 37 nautičkih milja južno od Atine između zaliva Argolis i Saronskog zaliva. Poznata je po umetnosti, a takođe je vrlo popularno odmaralište preko vikenda za mnoge Atinjane.
Hidru su „otkrili“ kasnih 50ih godina 20. veka umetnici poput kanadskog pevača Leonarda Koena i u kafeima duž luke su česti gosti bili mnogi slavni ljudi, od američkog pisca Henrija Milera do britanskog rokera Mika Džegera.

grcka hidra

Hidra je dugačko, usko ostrvokarakteristično po tome što je dosta stenovito, slabo naseljeno sa samo nekoliko udaljenih i napuštenih manastira.

Predivne kuće u stilu zamkova iz 18. veka su podsetnik na istoriju ovog ostrva i to da su bile dom bogatih trgovaca i brodograditelja kada je tokom 18. i 19. veka Hidra bila velika i prometna luka.

hidra grcka

Danas strogi zakoni štite tradicionalnu arhitekturu ostrva Hidra, što pomaže očuvanju njegove mirnoće i lepote, iako se ponegde mogu naći sveže okrečeni zidovi i ofarbana vrata, pomalo i kičasti.
Magarci i čamci su još uvek jedina „prevozna sredstva“ na ovom ostrvu, jer je vožnja automobila i motocikala zabranjena.

Hidra ostrvo grcka

Hidra možda nema nekih znamenitih plaža i mnogo drveća i šuma je uništeno u šumskim požarima, ali je ovo grčko ostrvo još uvek dovoljno lepo i šarmantno da privuče dosta bogatih Atinjana koji su ovde stalni gosti.

Grad Hidra

U gradu Hidri se nalazi luka u obliku polumeseca prepuna taverni, kafea, butika i mini-marketa, u kojoj su često usidrene jahte i manji brodovi.

Kamenite ulice vode od luke do mesta sa sivim kućama i impresivnim dvorcima, od kojih većina ima krovove od crvenog crepa.

ulica

Pošto je nekada biladosta naseljena bogatim trgovcima i brodovlasnicima, na Hidri se nalaze impozantni zamkovi kakve ćete retko videti na ostalim grčkim ostrvima.

Mnoge kuće su visoke i uske kako bi se prilagodile strmom zemljištu, i mnoge su restaurirali bogati Atinjani koji su se odlučili da oboje u svetlo žaluzine, vrata i zidove.

Najnaseljeniji deo je i najstariji, Kiafa, koji se nalazi iznad luke sa prelepim pogledom na zaliv. Mostovi sa lukovima služe kao „prelazi“ na nekim ulicama i spajaju kuće i kamene vodenice – vrhunac predivnog pejzaža.
Crkva Bogorodičinog uspenja u centru grada Hidre ima čuveni trospratni zvonik napravljen od mermera sa Tinosa. Sagrađena je kao manastir 1643. godine ali je ostala samo crkva i nekoliko ćelija za monahe.
Iza crkve se nalazi muzej Kountouritis, smešten u nekadašnjem zamku i u njemu se mogu videti izložbe istorijskih pomorskih doživljaja i stvari. Kroz luk ispod sata na kuli na dokovima se nalazi Vizantijski muzej sa velikom kolekcijom religijskih artefakata.

Plaža Mandraki

Plaža Mandraki se nalazi oko 2 kilometra istočno od luke u Hidri u ravni sa širokim, uzvišenim putem oivičenim malim kamenitim kućama i vilama.

plaza hidra

Putići koji se granaju sa glavnog puta vode do udaljenih manastira koji se nalaze na okolnim brdima i obilazak mora obično podrazumeva iznajmljivanje čamca kako bi se stiglo u Mandraki.

Zaliv je okružen grubim liticama na kojima se nalazi tu i tamo poneki bor i mnogo stena i u zalivu se nalaze dve plaže.

plaza

Jedna se nalazi u maloj, zaklonjenoj pećini ispod taverne, uglavnom je šljunčana, ima suncobrane i dosta senki baca drveće. „Vodeni“ taksiji pristaju na mali dok.

Oko zaliva se nalazi veća peščana površina koju poseduje hotel Miramare. Tamo ima peska, što je neobično za ostrvo Hidra, ali i dosta šljunka i oštrih kamenčića.

Ovo je najpoznatija plaža na ostrvu Hidra i na njoj je najveća gužva. Možete iznajmiti ležaljke i suncobrane, uživati u vodenim sportovima, a tu je i plitak bazen, što ovu plažu čini idealnom za porodice sa decom.

Hotel u ponudi ima i stvari za posetioce koji dolaze na jedan dan i tu spada restoran, prostorija za igre, igralište za odbojku, a u baru na plaži muzika se pušta tokom celog dana.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here