– Ikarija je poznata po zdravstvenim spa centrima, zahvaljujući termalnim izvorima koje greje radijacija. Ovo najviše privlači starije Grke
– Ikaria je imala reputaciju „hipi“ ostrva pre nekoliko godina. Velika nemačka komuna je ovom ostrvu donela takvu reputaciju
– Ikarija je zeleno i mirno ostrvo sa nekoliko fantastičnih plaža i mnoštvom dobrih staza za šetnju
– Stanovništvo na Ikariji je uglavnom nezavisno od „spoljnog sveta“, nisu ludi za modernim stvarima, stoga ne očekujte da ćete ovde naći karaoke barove i lud provod

ikarija

Ikarija se nalazi najjužnije od svih ostrva u severnom delu Egejskog mora, tik uz tursku obalu i oko 20 km jugozapadno od glavnog ostrva Samos.

Još od drevnih vremena, Ikarija je bila čuvena po svom tamnocrvenom vinu, termalnim izvorima i po legendi o Ikaru koji je leteo previše blizu Suncu, što je otopilo njegova krila i perje od voska.

Ikaria je veliko ostrvo i neopravdano „zaboravljeno“ kad su u pitanju turističke agencije. Na prvi pogled nije privlačno sa velikim planinskim masivom i strmim planinskim liticama koje se dižu iznad mora duž obale i imaju samo nekoliko zaklonjenih zaliva ili dobrih luka.

ikaria ostrvo

Međutim, Ikara ima dosta ljubitelja među turistima koji je posećuju, i, iako ih je malo, najbolje plaže na Ikariji se mogu lako uporediti sa mnogim poznatim plažama po drugim grčkim ostrvima.

Veća naselja se nalaze na zaravnima duž obale jer je unutrašnjost ostrva stenovita i planinska i tamo se nalaze samo udaljena sela do kojih je prilično tečko stići.

Najbolje plaže se nalaze na severnoj obali i postoje i one sa velikim peščanim površinama, kao i male pećine sa kamenjem i šljunkom.

ostrvo ikaria

Ikarija je ostrvo za one koji žele takav odmor u Grčkoj da istraže i iskuse autentičnu atmosferu starog grčkog „sveta“, daleko od turističkih gužvi.

Smeštaj na Ikariji ide od manjih vila do „all inclusive“ hotela za odmor. Očekujte i pristojne obroke u mnogim dobrim tradicionalnim tavernama koje možete naći na ostrvu.

Plaže na Ikariji

Ikarija je ostrvo na kom se nalaze neke od najlepših plaža u Egejskom moru. Ovde možete naći i peščane plaže, koje uglavnom privlače turiste, do gotovo pustih šljunčanih zaliva i pećina. Turisti mogu očekivati mirne mejzaže i spektakularne poglede na obalu sa grubim liticama u pozadini. Najbolje peščane plaže se nalaze na severnom delu ostrva, mada se i na južnom delu nalazi nekoliko divnih i skrovitih pećina.

Agios Kirjkos

Agios Kirjkos je glavna luka na ostrvu i administrativni centar severoistočnog dela ostrva i, iako je okružena drvećem i baštama, obično je prosečan čovek ne bi nazvao živopisnom.

Mnoge građevine su relativno nove i vazduh je pročišćen. Većina posetilaca dolazi ovde samo da kupi karte za trajekt ili da uhvati autobus koji vozi po ostrvu.

Istočno od pristaništa za trajekte se nalazi mala plaža koja se više koristi kao pristanište za ribarske čamce nego kao klasična plaža. Leti, vodeni taksiji odavde voze turiste do toplih izvora u obližnjoj Termi.
Ulaznice za mali arheološki muzej se ne plaćaju i u njemu se nalaze mnoge stvari nađene na ovom ostrvu, uključujući i odlično očuvanu nadgrobnu ploču koja datira iz 500. godine pre nove ere.

Oko kilometar zapadno, kada prođete pored nekoliko noćnih klubova, se nalazi plaža Tsoulka, popularna među lokalnim mlađim stanovništvom. Ova šljunčana plaža se nalazi odmah ispod glavnog puta i na plaži se nalazi kantina.

Malo dalje na zapadu se nalazi dugačka, uska stena i šljunčana plaža u Ksilosirisu, sa malim kejom i kantinom koja je otvorena leti. Do plaže se stiže strmim putićem koji kreće iz donjeg dela naselja.

Oko kilometar prema istoku, na putu duž obale ka Termi, nalazi se pomalo skrovita peščana i šljunkovita pećina u Prioniju, a prilaz je prilično strm i kamenit.

Čamci u luci Ajos Kirikos nude ekskurzije na ostrvo Fourni, na kom se nalazi još plaža, taverni i dobrih staza za šetnju.

Plaža Terma

Odmaralište u Termi nije mnogo lepše u susednom Ajos Kirikosu, i nalazi se na uskoj kamenitoj pećini; ima niz kafića, obala je oivičena lepim drvećem i gleda na malu, mirnu peščanu plažu i drugu, šljunkovitu plažu koje su razdvojene tankim nasipom.

5-6 hotela su nagurani jedan uz drugi u malom mestašcu koje deluje skoro sasvim napušteno van sezone, ali je pretrpana turistima kada leti dođu turisti da bi se kupali u obližnjim termalnim izvorima.
Posetioci plaćaju tretman koji traje pola sata – kupanje u kamenitoj kadi koja se neprestano puni svežom mineralnom vodom, za koju se tvrdi da leči sve, od artirisa do neplodnosti.

Oko 10 minuta hoda na istok, duž obeležene staze za šetnju, nalaze se ruševine drevne Terme gde su ostali samo zidovi nekadašnjeg rimskog javnog kupatila.

Nekada perspektivan drevni grad je bio veoma poznat zbog svojih izvora, ali je pogođen zemljotresom 205. godine pre nove ere i gotovo je skliznuo u more. I danas plivači mogu videti podvodne ruševine vrlo blizu obale na bilo kojoj plaži.

Još jedan skoro zaboravljen izvor se nalazi u Terma Lefkadasu, oko 3 kilometra jugozapadno od Ajosa Kirikosa, gde topli izvori idu direktno u more i posetioci se mogu kupati u malom kamenitom bazenu.

Plaža Fanari

Priobalno odmaralište Fanari, poznato i kao Faros, nalazi se na istočnom delu ostrva i postalo je mnogo poznatije otkad je sagrađen novi put do obližnjeg aerodroma.

Ovo je omiljeno mesto za vikend-odmor za stanovnike Ajos Kiriosa. Peščane i kamenite plaže se pružaju skoro 2 kilometra zakrivljenom obalom na istočnom delu ostrva. Drveće baca prirodnu senku na plažu i na njoj se nalazi nekoliko većih taverni i bar.

Jedrenje je vrlo popularno i sobe za iznajmljivanje se nalaze odmah iza plaže.

Put do aerodroma se ne nalazi odmah do plaže i posetioci moraju da zaobilaze taverne kako bi stigli do obale. Ostrvski aerodrom se uopšte ne vidi sa plaže, a letovi su relativno retki, tako da su više interesantni nego iritirajući. U blizini se nalaze drevne ruševine Drakana sa akropoljem između ostataka starih zidova i kuća.
Ispod kule Drakano se nalazi plaća i pećina Svetog Đorđa, na oko 20 minuta šetnje od Farosa pomenutim putem. Vodeni taksiji iz Farosa takođe dolaze ovde, ali ovde na plaži nema nikakvih pogodnosti (barova itd.).

Put koji vodi severno od Farosa vodi do udaljene plaže Iero, u dubokoj pećini gde se nalaze i stene koje će svakako privući ljubitelje ronjenja.

Ovo se nalazi na kraju zaliva u obliku duboke potkovice i uglavnom su plaže šljunkovite, iako more ponekad nanosi pesak. Uprkos tome što se na plažama ne nalazi ništa, leti su često velike gužve.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here