Grčka: Upoznajte OSTRVO PAROS (plaže, zanimljiva mesta, utisci)

Tačno u sredini Kiklada nalazi se ostrvo Paros, destinacija omiljena među turistima zbog očaravajućih plaža i prelepih kikladskih sela sa snežnobelim kućama.

Parikija, glavna luka, je nerazmrsivo klupko vijugavih ulica ispod dvorca napravljenog od mermera koji je uzet sa ruševina drevnog dvorca, dok mala ribarska luka u Nausa važi za jednu od najlepših u Kikladskom arhipelagu.

parosOstrv Paros je sinonim za najkvalitetniji mermer, koji se vadio iz tamošnjih kamenoloma još u antičko doba i koristio prilikom izgradnje Partenona i za skulpture Nike sa Samotrake i Venere Mediči.

Plaže na Parosu su toliko lepe da se ne mogu opisati rečima – nijanse plitke vode idu od tirkizne do kraljevsko plave.

U Parikiji se nalazi pravo hrišćansko čudo, Crkva Bogorodice Stovratne (Panagija Ekatontapilijani), koju je osnovala Sveta Jelena pre 1.700 godina.

Zašto bi trebalo da izaberete ostrvo Paros za letovanje ?

Parikija

parikija parosGlavna luka na Parosu je Parikija, čaroban lavirint uličica i prolaza popločan kamenom i oivičen kockastim kućama sa plavim vratima, balkonima i roletnama.Najlepše što Grčka ima da ponudi. Geranijumi, bugenvilije i saksijsko cveće daju čudesne boje belim zidovima u gradu. Parikija je bila luka iz koje se još u drevna vremena izvozio mermer, a sadašnje kuće su sagrađene oko ostataka antičkog grada. Neobičan spelt ulica je takav sa razlogom – osmislili su ga Venecijanci kako bi zbunili pirate i moguće napadače.

U blizini, na brdu, se nalazi i venecijanski zamak sagrađen u 13. veku i to od korišćenog mermera koji je ranije bio ugrađen u hram koji se nalazio na mestu na kome sada stoji zamak. Svojevrsni zaštitni znak Parikije je usamljena, bela vetrenjača nadomak luke.


Stara luka u Nausi

paros nausaNajlepše mesto u Nausi, na severu Parosa, je mala, ljupka četvorougaona luka okružena venecijanskim utvrđenjem (o kom ćemo govoriti malo kasnije). Mali ribarski čamci su načičkani u luci, na svega metar ili dva od desetina stolova iz raznih restorana koji su poređani duž luke i na trgu.

Jasno je da je ovo veoma živopisno mesto, puno turista, a leti vlada velika gužva. Zato, ako ste došli na letovanje u sezoni, najbolje je da dođete ovde rano ujutru kako biste mogli da slikate izlazak sunca koji obasjava crkvu Svetog Nikole i utvrdu iza nje.


Najlepše plaže na ostrvu Paros

Plaža Marcelo

paros plazeNa desetak minuta od Parikije se nalazi plaža za koju se većina ljudi slaže da je najlepša na ostrvu Paros. Reč je o polumesečastom komadu belog peska, kristalno-čistoj vodi i savršenoj turističkoj usluzi, tako da je veliko pitanje zašto ovde nema i većih gužvi.

More je toliko mirno da jedino što stvara talase jesu trajekti koji ulaze ili izlaze iz obližnje luke u Parikiji. Vaša deca će se provesti kao nikad u životu dok se kupaju u plićaku, a ako ste došli na odmor sa ljubavlju svog života, svakako će vas začarati pogled na svetlucavo more, gradić i brda u daljini.

Mesto u prednjem redu ležaljki je nešto skuplje i u sezoni je najbolje da dođete što ranije ako želite da uhvatite slobodno mesto.


Plaža Kolimbitres

grcka paros plazeNa desetak minuta od Nause nalazi se ova plaža – zapravo, pojas peščanih uvala razdvojenih granitnim stenama. Hiljadama godina su voda i severni vetrovi klesali ove stene u razne neobične oblike, tako da one sada izgledaju kao da ih je pedantno vajao neki apstraktni umetnik. Na stenama ima mnogo neobičnih ivica, pravih vertikalnih linija i rupa; na nekima se možete i sunčati, a na druge se penjati čisto da zadovoljite radoznalost.

Između stena se nalaze ljupke peščane plaže, a kamenje stvara bazene čiste, svetlucave vode u koju ćete sigurno želeti da zaronite i ne izlazite.


Plaža Faragas

ostrvo paros plazeMirna i tiha južna obala Parosa je prilično vetrovita i veoma razuđena, sa mnoštvom malih zaliva i uvala smeštenih između strmih litica. U jednoj od tih uvala se nalazi Faragas, mali ali predivan pojas peska, smešten daleko od obale i vetra. Na plaži se nalazi samo jedan bar u kom možete iznajmiti i ležaljku naručiti piće, koje će vam konobar doneti do ležaljke. Ujutru se iz kafića može čuti blaga, klasična muzika dok kasnije postaje dosta življe.

Voda na ovoj plaži je mirna i sasvim čista, a ako želite da posetite neko skrovitije mesto, možete otići do neke od manjih uvala koje se nalaze na obodu plaže.


Zlatna plaža

paros grcka plazeZlatna plaža je ime dobila po pesku, a iz godine u godinu je ponosni nosilac Plave zastavice. Ova plaža se nalazi na jugoistoku Parosa. Promenada duž plaže je prepuna barova i restorana.

Kao i svuda na Parosu, more je plitko i čisto, ali ono što ovu plažu izdvaja od ostalih je vetar. Zato je Zlatna plaža savršeno mesto za survere, a ako ste ikada želeli da se oprobate u ovim sportovima – sigurno nećete naći bolju plažu za to u celoj Grčkoj. Za sve ostale, tu su predivna voda i hladna pića.


Plaža Molos

ostrvo paros plažeOva plaža na istočnoj obali retko kad ima više od šačice turista – retki turisti idu ovde, premda se plaža nalazi na samo 10 kilometara južno od Nause. Ovde nema turističkih objekata, samo peščani zaliv sa pogledom na Naksos, okružen brdima po imenu Kefalos Antikefalo. Južno od zaliva se nalazi mala luka, oivičena neobičnim granitnim stenama. Kefalos je zapravo ugašeni vulkan. Na vrhu, u samom krateru, se nalazi manastir Svetog Antonija, sagrađen 16. veku, dok se ostaci venecijanskog zamka iz 15. veka nalaze u blizini.


Šta bi još trebalo da vidite ako dođete na letovanje na ovo magično ostrvo ?

Park Paros

ostrvo paros grckaPoluostrvo Aj-Janis Detis, na severu Parosa, je pretvoreno u kulturni i rekreacioni park. Nadomak Nause možete naći uređene staze za šetnju koje će vas voditi pored veličanstvenih stena, pećina, svetionika i skrivenih uvala. Na brdima u parku raste mnogo divljeg bilja i cveća, a sa njih se pruža nezaboravan pogled na zaliv u Nausi. Granit kojim su popločane staze se u neolitsko doba koristio za ornamente, oružje i nakit.

U parku se nalazi i besplatan bioskop na otvorenom u kom se prikazuju umetnički i klasični filmovi (pre dve godine su na repertoaru bili Almodovar i Hičkok), kao i amfiteatar u kome nastupaju muzičari i pozorišne trupe.

Naravno, u blizini je i plaža Monastiri – još jedna prelepa plaža sa kristalno bistrom vodom.


Venecijanski zamak u Nausi

ostrvo paros slikeU doba vladavine Venecijanaca, ovaj grad je bio od ključnog značaja kao trgovačka luka. Kao odgovor na pretnje Osmanskog carstva, vladar ostrva Kruzino I Somaripa je sagradio tvrđavu kako bi odbranio luku. Mala, kružna kula i dalje stoji tamo, a sagrađena je u prvim decenijama 16. veka, neposredno pre pada pod komandu Hajrudina Barbarose.

Do tvrđave brzomožete stići iz luke; sa položaja za pucanje se može videti prelepa plavo-bela pučina.


Crkva Bogorodice Stovratne

paros ostrvo„Crkva sa stotinu vrata“ u Parikiji datira iz četvrtog veka i smatra se da ju je osnovala Sveta Jelena, majka cara Konstantina, kada je došla na ovo ostrvo tokom hodočašća u Svetu zemlju. Kao takva, ova crkva je jedan od najpoznatijih ranohrišćanskih spomenika u Grčkoj. Arhitektura datira uglavnom iz 6. veka, kada je obnovljena za vreme vladavine cara Justinijana, jer je prva crkva uništena u požaru. Enterijer će vas možda iznenaditi – umesto ikona živih boja, ovde ćete zateći jednostavne kamene ukrase u vizantijskom stilu. Najupadljiviji je ikonostas u prednjem delu apside, koji stoji na mermernim korintskim stubovima koji su bili u modi u 6. veku.


Arheološki muzej u Parosu

Uzevši u obzir bogatu i burnu istoriju ostrva, posetu arheološkom muzeju svakako treba staviti visoko na listu prioriteta ako ste imalo zainteresovani za antičku Grčku. Muzej je relativno mali, ali je u te dve prostorije i dvorište smešteno mnogo toga. Ovde možete videti drevne i klasične skulpture, kao i grčariju i mnoge druge artefakte, od neolitskog perioda pa sve do rimskog perioda. Napolju se nalazi lapidarijum u kom su izloženi pogrebni ukrasi, razni artefakti vezani za arhitekturu, urne i jedan rimski mozaik.

Najvrednija stvar u ovom muzeju je svakako statua Gorgone, koja datira iz šestog veka pre nove ere, ali je neverovatno dobro očuvana. Tu su i fascinantni reljefni zapisi iz memorijala paroskom pesniku Arhilokusu, koji je živeo u 7. veku pre nove ere, a zatim i statue Nike i Artemide, obe iz 5. veka pre nove ere.


Lefkes

ostrvo paros utisciU planinskom, centralnom delu Parosa se nalazi Lefkes, bajkovito grčko selo smešteno na padini na nadmorskoj visini od oko 300 metara. Na ovo mesto ne dolazi mnogo turista, tako da se možete parkirati van sela i prošetati malim ulicama i trgovima u senci borova, punih taverni i tradicionalnih pekara.

Najbolje mesto za početak obilaska je Crkva Svete Trojice, sagrađena od najfinijeg mermera. U njoj se nalaze neprocenjive vizantijske ikone.

Na ulici ćete videti nekoliko belih kuća – u kojima i danas žive meštani – dok su padine iznad sela prošarane vetrenjačama. Odavde možete videti i susedno ostrvo Naksos.


Muzej kikladskog folklora

paros letovanjeNa rubu grada Alikija nalazi se interesantan privatni muzej, koji je u potpunosti delo jednog čoveka – Benetosa Skijadosa. U njegovoj bašti, među maslinovim drvećem, on je sagradi mali grad od kigladskih spomenika – tu su manastir Hozovica, Venecijanski zamak u Parikiji, Svetionik sa Androsa, Antičko pozorište iz Milosa i Crkva Bogorodice Stovratne. U kući se nalazi armada modela brodova, koju je takođe uradio Skijados, od antičkih čamaca pa do parobroda. Čovek je prtom bio sasvim samouk i sve je uradio bez savremenih instrumeta.


Vinarija Moraitis

Pravljenje vina ima dugu tradiciju na Parosu – ovde se vino pravilo još pre 5.000 godina. I Venecijanci su pravili vino na ovom ostrvu, a upravo na Parosu je vinova loza monemvasija opstala kada nigde drugde nije.

Osnovana 1910. godine, vinarija Moraitis je sada u rukama četvrte generacije u porodici. Na peskovitom zemljištu bogatom glinom, na deset hektara se prostiru vinogradi sa lozom koja potiče sa Parosa. Neke sorte su dobro poznate, a neke retke.

Prilikom posete možete otići i u podrume, videti antičke sprave za pravljenje vina i, naravno, uživati u degustaciji mnoštva različitih vrsta vina.


Izleti

paros izletiIz luka u Parikiji, Nausi i Alikiju kreću čamci i trajekti koji voze izletnike na ostrvo Antiparos, koje se nalazi pored parosa, ali i na jednodnevne izlete na nenaseljeni arhipelag koji se nalazi između ova dva ostrva. Prilikom tih izleta ćete verovatno svratiti na neko ostrvce poput Panteronisija, gde možete plivati ili roniti (obično je u cenu uključena i oprema) u predivnoj Plavoj laguni, uživati na pustim plažama ili veslati kroz morske pećine.

U cenu su često uključeni i hrana i piće (suvlaki, sardine na žaru, caciki), a ako želite, možete ići i na romantičnu večeru na brodiću i posmatrati zalazak sunca.


Utisci i iskustva

Veoma mali broj ljudi sa naših prostora je letovao na ovom ostrvu pa nema baš mnogo komentara.Ono što bi trebalo da imate u vidu je da je ostrvo uglavnom pogodno za mlađu populaciju željnu noćnog provoda.Ostrvo izgleda fantastično pa je gotovo nemoguće naći osobu čiji su utisci loši.

Negativna iskustva se vezuju uglavnom za hladnu vodu.Da iako su plaže prelepe, kristalno čista voda je (po ukusu većine) hladna.Ovo je relativno malo ostrvo okruženo morem pa su i vetrovi veoma česti.Ipak celokupno iskustvo je fantastično posebno ako izdvojite nekoliko dana za obilazak ostrva.

Cene smeštaja su značajno niže tokom juna i septembra pa ako imate mogućnosti najbolje je da ugrabite priliku! U junu se bez problema može naći apartman za 30 evra dnevno.Tokom top sezone cena istih može biti i duplo veća.

Cene u restoranima su iste tokom cele sezone i prilično više  nego u severnoj grčkoj.Cene najviše zavise i od lokacije restorana tako da vas grčka salata na primer u nekim restoranima može koštati 5 a u nekim 10 evra.Giros se može naći po ceni od 2,5 evra kao i u večini mesta u Grčkoj.

No Comments Yet

Leave a Reply

Ostavite komentar, podelite iskustva sa svima

Your email address will not be published.

Objavi klikom na Submit comment