Grčka – Jerisos za letovanje, plaža, utisci i iskustva

Iako je Jerisos u antičko doba bio poznat kao jedna od najvećih luka na teritoriji Stare Grčke, danas ovo letovalište naseljava tek nešto više od tri hiljade ljudi.

Jerisos Halkidiki

Na oko 120 kilometara udaljenosti od grada Soluna, koji je prestonica grčke oblasti Makedonija, kada se krene u pravcu poluostrva Halkidiki, smešteno je ovo mirno letovalište, koje iz godine u godinu privlači sve veći broj turista iz celog sveta.

Nalazi se na trećem poluostrvu u regionu Halkidikija, a u njegovoj neposrednoj blizini je i mestašće Uranopolis, koje je naročito među turistima iz Srbije poznato kao kapija Svete Gore, uzevši u obzir da upravo odavde kreću brodići koji čak i ženama omogućuju da vide lepote svetogorskih manastira i jedine teritorije Republike Srbije na teritoriji Republike Grčke, manastira Hilandar.

letovanje grcka jerisos

Osim krstarenja oko Atosa, turistima se svakako preporučuje da posete i jedan od čuvenih grčkih manastira, koji se naziva Kakovo i od Jerisosa je udaljen tek nešto više od 5 kilometara. Svakako treba videti i Muzej istorije Jeriososa, a ako budete u to vreme u ovom letovalištu, možete prisustvovati proslavi brojnih verskih praznika, po kojima je ovo mesto naročito poznato. Tu najpre mislimo na 29. jun, kada se proslava održava u crkvi posvećenoj Svetom apostolu Pavlu, ali i na 20. jul kada je proslava dana posvećenog Proroku Iliji.

plaza jerisos

Jerisos za letovanje

Vrlo često ćete čuti da je Jerisos za letovanje idealan ako na odmor odlazite sa svojim mališanima. Ali, to je zapravo samo jedna strana priče, jer se u ovom letovalištu odmaraju i mladi, koji vole aktivan odmor, uzevši u obzir da tu postoji i nekoliko lokala koji su poznati pod odličnom provodu.

Snabdevanje u ovom mestu je prilično dobro, uzevši u obzir da se na obodu grada nalazi market iz lanca „Lidl“, a tu su i dva lokalna supermarketa, mesara, ribarnica, ali i pekare i poslastičanice.

Na šetalištu, kao i u brojnim kafićima koji su smešteni na plaži se nalaze atrakcije za najmlađe, tako da je Jerisos za letovanje najbolji izbor kada su oni u pitanju.

Imate mogućnost i da trajektom odete do ostrva Amuljani, koje se nalazi u neposrednoj blizini ovog letovališta ili, pak da se odlučite za izlet do Soluna.

Plaže

Glavna plaža u Jerisosu je prostrana i na njoj se nalaze kafići i restorani. Postoje i delovi koji turistima omogućuju da koriste lične rekvizite, a što se tiče korišćenja usluga kafića, one su standardne kao i u većini drugih letovališta u Grčkoj. Pod tim se podrazumeva da uz naručeno piće dobijate dozvolu da koristite ležaljku i suncobran na dnevnoj bazi.

Samim tim što je plaža duga i prostrana, vrlo retko su prisutne gužve na njoj.

jerisos plaza

Utisci i iskustva

Nažalost, vrlo često se mogu pročitati i čuti utisci i iskustva turista koji su se odlučili da letuju u Jerisosu koji ni u kom slučaju nisu pozitivni. Mi, ovom prilikom ne želimo da stajemo ni na čiju stranu, te ćemo jednostavno da iznesemo one zamerke koje su naveli ti turisti. Na prvom mestu se pominje neurednost na plaži, jer se često događa da se ona ne čisti u dovoljnoj meri, a poslednjih godina je primetan i veliki broj pasa lutalica, sa kojima bi državne službe trebalo da se na pravi način izbore. Iako oni uglavnom nisu agresivni, jednostavno mnogobrojnim turistima nije odgovaralo da taj prizor vide. I, još jedna zamerka je vrlo upadljiva, a odnosi se na lokalni restoran, koji je, prema pisanju tih turista u vlasništvu ljudi iz naše zemlje i koji, koliko god se vlasnici trudili, ni u kom slučaju ne daje dobru sliku naše zemlje u Grčkoj.

jerisos iskustva

Kao što smo već pomenuli, sve navedeno je tek jedna strana priče o ovom mestu, ali srećom po grčke domaćine, postoje i oni turisti koji u Jerisosu letuju već dugi niz godina i nemaju nameru da promene svoje mesto za odmor.

A da li ćete i vi da budete u prvoj ili drugoj grupi turista, odnosno da li ćete da kudite ili hvalite ovo grčko letovalište, zavisi isključivo od toga šta od letovanja očekujete.

Komentari i iskustva posetilaca su ispod povezanih postova ispod.Kliknite na COMMENT da vidite kometare ili podelite vaša iskustva.

1 Comment

Leave a Reply

Ostavite komentar, podelite iskustva sa svima

Your email address will not be published.

Objavi klikom na Submit comment