bujanovacka banja

U južnom delu Srbije, na oko 15 km udaljenosti od Vranja i nadomak grada Bujanovca, po kome je nazvana se nalazi Bujanovačka banja, koja je od strane Kraljevskog lekarskog društva Velike Britanije okarakterisana kao jedna od najznačajnijih na teritoriji cele Evrope.

Bujanovačka banja

bujanovacka banjaVeruje se da su još rimske vojskovođe znale za lekovitost voda ove banje, a nekadašnja Bivol banja, odnosno Karaman banja je u prošlosti bila nadaleko poznata.

Istorijski podaci pokazuju da je za lekovitost njenih voda, ali i blata znao i srpski kralj Milutin, a Udruženje medicinskih centara u Londonu i Frankfurtu je na osnovu sprovedenih ispitivanja potvrdilo da je Bujanovačka banja jedno od najboljih lečilišta tog tipa u ovom delu sveta.

Gde se tačno nalazi

bujanovacka banja ceneNa oko dva kilometra udaljenosti od Bujanovca je smešteno ovo lečilište, koje se nalazi na 400 metara nadmorske visine.

Odgovor na pitanje gde se tačno nalazi Bujanovačka banja je vrlo jednostavan, zato što je njena lokacija praktično idealna, jer međunarodni koridor E 10 prolazi nadomak nje.

Bujanovačka banja šta leči

bujanovacka banja smestajKada je u pitanju lečenje u ovoj banji, ono se sprovodi na tri načina, jer postoji mogućnost korišćenja kako lekovitih termomineralnih voda, tako i čuvenog banjskog blata, a u ponudi je i mogućnost lečenja ugljen – dioksidom.

Pored brojnih bolesti kože, a primarno ekcema i psorijaze, rehabilitacija u ovoj banji je preporučljiva i za svakoga ko pati od reumatskih ili ginekoloških oboljenja.

Takođe se pokazala izuzetno korisnom i kod poremećaja cirkulacije, ali i kod različitih oboljenja probavnog trakta. Treba dodati da Bujanovačka banja pomaže i kod brojnih neuroloških oboljenja, te da se svakako preporučuje u njoj boraviti nakon povreda različitih delova tela.

Smatra se da je blato, po kome je ova banja poznata, takozvani peloid jedno od najkvalitetnijih kako u našoj zemlji, tako i u celoj Evropi.

Smeštaj

Pored mogućnosti da se boravi u Zavodu za prevenciju, lečenje i rehabilitaciju “Vrelo”, smeštaj je moguće pronaći i u privatnim kućama meštana.

Budući da je u neposrednoj blizini Bujanovačke banje i manastir Sveti Otac Pčinjski, ko želi može da bude smešten i u konaku ovog svetilišta, a u kome ima ukupno 140 ležajeva.

Hotel Vrelo

Na teritoriji ovog lečilišta postoji i Zavod za prevenciju, lečenje i rehabilitaciju “Vrelo”, odnosno poznati hotel “Vrelo”, u kome postoji deo za smeštaj sa oko 200 postelja.

U njemu su dostupne i zdravstvene usluge, a osim različitih tipova masaža i elektroterapije, u ovom zavodu se sprovodi i hidroterapija, kao i gasna i peloid, te fizikalna, odnosno kineziterapija.

Od dodatnih aktivnosti, posetiocima je na raspolaganju mogućnost korišćenja igrališta za takozvane male sportove, ali i teniski teren i sala za bilijar.

Privatni smeštaj

Pored već pomenutog hotela, Bujanovačka banja ima i privatni smeštaj, a prema nekim proračunima postoji blizu 500 ležajeva u kućama meštana.

Cene

Naravno da se cene razlikuju u zavisnosti od toga da li se boravi u privatnom smeštaju ili se koristi smeštaj i usluge Zavoda za prevenciju, lečenje i rehabilitaciju “Vrelo”.

U hotelu “Vrelo”, po jednom takozvanom bolesničkom danu, a u zavisnosti od toga da li je soba sa jednim ili dva, odnosno tri ili četiri ležaja je potrebno izdvojiti od 2 440 dinara do 3 240. Za sve navedene smeštajne kapacitete se mora platiti i boravišna taksa, a koja iznosi 60 dinara po danu.

U cenu bolesničkog dana je, osim smeštaja u izabranoj jedinici, uračunato i tri obroka, kao i fizikalne terapije, a u koje se osim terapije peloidom i hidroterapije, računa i elektroterapija, kao i kineziterapija ili terapija ugljen – dioksidom.

Postoje dodatne olakšice za plaćanje, pa ako je boravak duži od 30 dana je moguće iskoristiti određenu vrstu popusta.

Podrazumeva se da su cene niže ukoliko se ide u grupi, a koja broji od 2 do 50 osoba, pa je tada potrebno izdvojiti između 1 140 i 1 640 dinara po danu.

Hotel “Vrelo” nudi mogućnost i korišćenja usluge noćenja, a u zavisnosti od tipa smeštajne jedinice, za to je potrebno izdvojiti između 1 140 i 2 140 dinara.

Takođe je dostupna i usluga dnevnog odmora, koja se u okviru svake navedene smeštajne jedinice plaća u iznosu od 890 dinara po danu.

Cene usluga za penzionere su drugačije, a sve zavisi od toga da li će doći samostalno ili u grupi.

Ko god se bude odlučio za korišćenje usluge noćenja, te eventualno želi da doplati obroke, treba da zna da se njihova cena kreće od 170 dinara, koliko košta doručak, preko 390 dinara, a koliko je potrebno izdvojiti za večeru, pa do 460 dinara dinara, koliko u ovom objektu košta ručak na dnevnom nivou.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here