Alergije na sunce nastaju kao reakcija imunološkog sistema, koji neke delove osunčane kože prepoznaje kao “strana tela”, te pokreće alergijsku reakciju u vidu crvenila i osipa praćenog svrabom. U retkim slučajevima može doći i do ozbiljnijih promena, kao što su veći eritemi, plikovi i otok, čak i po delovim tela koji su tokom izlaganja suncu bili zaštićeni odećom.

Iako medicina još uvek nije dokazala zbog čega se kod nekih osoba javlja alergija na sunce, sumnja se da je glavni “krivac” nasledni faktor. I dok su opekotinama podložnije osobe svetle puti,alergija na sunce ne bira – skloni su joj ljudi svih tipova kože.

Tipovi alergijskih reakcija

Polimorfna erupcija je najučestaliji tip alergije na sunce, koji pogađa i do 15% zdravih osoba, a karakteriše je pojava nadražujućeg crvenog osipa po vratu, pregibima ruku i nogu. Osip se javlja nekoliko sati nakon izlaganja suncu. Promena se može povući sama od sebe u periodu od nekoliko dana.Alergija na sunce može se javiti i zbog upotrebe proizvoda za negu tela, u čijem sastavu se nalaze hemikalije koje kožu čine osetljivom na sunčevu svetlost. Takođe, česti uzročnici promena na koži i alergija na sunce su fotosenzitivni lekovi – protiv akni (retinoidi), antibiotici (tetraciklin), oralni antidijabetici, diuretici, lekovi za smirenje i antidepresivi. Reakcije su trenutne ili se mogu javiti tek nakon nekoliko dana u vidu intenzivnog crvenila, otoka, mehurića i pucanja kože.Ovakve alergije na sunce praćene su svrabom ili peckanjem, a prostiru se i po delovima tela koji su bili zaštićeni od sunca.Nakon smirivanja reakcije, koža ostaje zadebljala i tamna.

Kako se leči alergija na sunce

Blaga alergija na sunce može se tretirati na isti način kao i obična opekotina – hladnim oblozima, uz primenu krema koje sadrže kortizon kako bi se ublažio svrab. Burnije reakcije saniraju se kortikosteroidnim kremama, a ponekad je potrebno uraditi seriju fototerapija. U svakom slučaju, neophodno je obratiti se lekaru kako bi utvrdio da li je zaista u pitanju alergija na sunce i postoje li eventualni uzročnici poput krema ili lekova koji su doveli do promena na koži.

PREVENTIVNE MERE

Ukoliko ste alergični na sunce:
-pola sata pre svakog, čak i kratkotrajnog, boravka na suncu nanesite kremu sa visokim zaštitnim faktorom (SPF 20)
-ako je znojenje pojačano, češće se mazite kremom
-nosite šešire, naočare koje blokiraju UV zrake i odeću sa dugačkim rukavima i nogavicama ne izlazite iz kuće u periodu od 10 do 17 časova pre izbora preparata za negu tela konsultujte dermatologa, a ako pijete lekove, dogovorite se sa lekarom o mogućim preventivnim merama.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here