afitos letovanje

Od glavnog grada Grčke oblasti Makedonija, Soluna je potrebno tek oko sat vremena vožnje da biste stigli do mirnog, omanjeg letovališta Afitos, koje je smešteno na poluostrvu Kasandra, u oblasti Halkidikija.

Afitos Halkidiki

afitosJedno od manje poznatih letovališta na teritoriji poluostrva Kasandra, je čuveno najpre među turistima iz Zapadne Evrope, a mora se priznati da ga Srbi još uvek nisu u potpunosti otkrili.

Na oko 2 kilometra udaljenosti od Afitosa je čuveno letovalište Kalitea.

Svakako je važno napomenuti da se većina smeštajnih jedinica nalazi na oko 10 do 15 minuta hoda od plaže, budući da su smeštene na nadmorskoj visini od oko 30 metara.

afitos letovanjeGrčka Afitos za letovanje

Ko god se odluči da ovde provede svoj odmor, mora znati da je Afitos za letovanje namenjen na prvom mestu onim turistima, kojima nije potreban bogat noćni život, jer ovde ima tek nekoliko ugostiteljskih objekata.

Radi se o tradicionalnom letovalištu, čija arhitektura je izuzetno zanimljiva, a podrazumeva se da u njemu ima svega što je potrebno prosečnom turisti.

Uz to treba dodati i da je na samo 2 kilometra od Afitosa, letovalište Kalitea, a da ga od Soluna deli tek nešto više od 70 kilometara.

Budući da je većina smeštajnih kapaciteta udaljena oko 10 – 15 minuta od plaže, to u toku sezone na svakih 30 minuta saobraća autobus, koji prevozi turiste do njihovih apartmana. Iako se karta ne naplaćuje, mnogi od njih ne žele da čekaju, pa se jednostavno prošetaju, pošto i nije neka naročito velika uzbrdica.

Najvažnije je da svako ko bude izabrao upravo Afitos za letovanje zna da se radi o mestu, koje nije uopšte atraktivno za ljude željne večernjih izlazaka i provoda. Zapravo je u pitanju ne samo malo, nego i vrlo mirno letovalište.

Na svega oko kilometar udaljenosti od njega je i supermarket iz čuvenog lanca “Lidl”, a što je posebno značajno za turiste koji na letovanje idu sopstvenim automobilom.

Svakako postoje i prodavnice različite robe, ali nemojte očekivati neku naročito veliku ponudu. Moramo reći i to da je preporuka, svakako posetiti čuveni balkon Afitosa, a koji se smatra svojevrsnim vidikovcem. U pitanju je stena sa koje možete posmatrati okolinu, a u neposrednoj blizini ovog vidikovca se nalaze i ugostiteljski objekti.

Zanimljivo je reći i to da u jeku sezone u mestu funkcioniše vrlo interesantan bioskop na otvorenom, a za one koji su znatiželjni je na raspolaganju i stalna postavka Folklornog muzeja Afitosa.

U neposrednoj blizini se nalaze i neka od najčuvenijih letovališta oblasti Halkidiki, a koja svakako treba obići ukoliko na letovanje odlazite sopstvenim automobilom.

Afitos plaže

U skladu sa veličinom letovališta je svakako i plaža Afitos, koja nije naročito prostrana. Ustvari postoje dve plaže, prekrivene sitnim peskom, a u neposrednoj blizini ovog letovališta se nalaze i brojne divlje plaže, koje su smeštene u uvalama.

Kada je u pitanju Afitos, plaže su mahom lepo uređene, a na nekima od njih ima kafića, te postoji mogućnost korišćenja i ležaljki i suncobrana. Princip je gotovo isti kao i u mnogim drugim letovalištima širom Grčke, te podrazumeva da je dozvoljeno besplatno korišćenje tih rekvizita uz naručena 2 pića u lokalnom kafiću.

Na glavnoj gradskoj plaži se nalazi i restoran, a cene su, slobodno se može reći standardne za oblast Halkidikija.

Veći deo gradske plaže je prekriven finim sitnim peskom, a i ulazak u vodu je postepen, mada ima i onih delova, na kojima ima kamenja, ali samo uz obalu, dok je nakon toga dno prekriveno finim sitnim peskom.

Afitos privatni smeštaj

afitos smestajUzevši u obzir da se radi o prilično malom mestu, ne može se reći da su smeštajni kapaciteti naročito razvijeni.

Ipak, postoji sasvim dovoljno kuća, odnosno vila u kojima je moguće iznajmiti lepo uređene apartmane.

Afitos Vila Vrahos

afitos vila vrahosNa atraktivnoj lokaciji u ovom letovalištu se nalazi i vila Vrahos, a dobro je reći da svaka smeštajna jedinica gleda prema obližnjem zalivu.

Izuzev dvokrevetnih studija, postoje i oni u kojima je predviđeno da budu smeštene tri osobe, a vila Vrahos može da se pohvali i jednim dupleks apartmanom, namenjenim za smeštaj 5 osoba.

U svakoj smeštajnoj jedinici se, osim televizijskog prijemnika, nalazi i klima uređaj, a kupatilo i kuhinja su opremljeni prema važećim standardima.

Nije neophodno plaćati dodatno korišćenje klima uređaja, jer je ta usluga uračunata u cenu iznajmljivanja apartmana.

Utisci i iskustva

Osnovni razlog zbog koga su utisci i iskustva turista koji su letovali u Afitosu ponekad negativni jeste vezan za njihovu nedovoljnu informisanost. Naime, svako ko želi da izlazi uveče i sluša glasnu muziku, odnosno svako ko uživa u gužvi ne bi trebalo da se opredeli za letovanje u ovom mestu, zato što se Afitos može svrstati u red mirnih letovališta.

Takođe treba reći i to da nema mnogo turista iz naše zemlje, već da ovo letovalište uglavnom posećuju Evropljani, tako da i komentari o njemu nisu naročito brojni.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here