Vićenca: 15 znamenitosti koje morate obići – Italija

Vićenca je bajkovit grad u severnom delu Italije, smešten između Venecije i Verone. Pošto pripada regiji Veneto, Vićenca ima dugu istoriju i predstavlja kombinaciju antičke prošlosti i modernog, kosmopolitskog izgleda i ekonomije koja cveta. Vićenca je danas treći najveći industrijski sektor u Italiji.

Vićencu je osnovalo antičko pleme Euganeji, da bi grad zatim bio pripojen Rimskom carstvu 157. godine pre nove ere. Međutim, grad su ubrzo razorila razna neprijateljska plemena. Nakon Srednjeg veka, grad Vicenca je postao deo Lombardske lige i bio je uključen u razne bitke i opsade. Nakon uništenja u Drugom svetskom ratu, grad Vičenca je značajno obnovljen i industrija je postala glavna pokretačka snaga.

vicenca slike

Ako ste u prolazu ili pasionirani turista, Vićenca ima da vam ponudi mnoge znamenitosti koje vredi posetiti.

Zbog bogate istorije i mnogobrojnih vladara, u Vićenci se danas nalazi gotovo bezbroj prelepih istorijskih zgrada, kao što je Bazilika Paladina, kao i mnogi lepi javni parkovi, na primer park Kverini.Mali broj ljudi se odlučuje za putovanje u Vićencu ali ošto se Venecija i Verona nalaze u blizini, Vićenca je odlična polazna tačka za obilazak ovih gradova i njihovih znamenitosti.

Da vidimo šta sve treba obići u Vićenci.

 1. Bazilika Paladina

vicenca gradOva bazilika je jedna od ikoni Vićence i nalazi se na sred popularnog trga Pjaca dei Sinjori. Bazilika je sagrađena u 15. veku i predstavlja jedan od najboljih primera rane renesansne arhitekture, sa prozorima u paladijanskom stilu – lođa u bazilici ima niz ukrašenih lukova koji se protežu sa obe strane. Šetnja ispod otvorenih lukova pruža priliku da se divite i višem delu bazilike.

Na prvom spratu se nalazi velika otvorena prostorija sa neprocenjivo vrednim drvenim plafonom i mnoštvom lučnih prozora.

Ova zgrada je zaista impresivna i predstavlja pravi dragulj Vićence.


 1. Teatro Olimpiko

vicenca italijaČuveni srednjevekovni arhitekta Paladio je proveo u Vićenci mnogo godina, a pozorište Olimpiko je još jedna od njegovih veličanstvenih kreacija. Ovo pozorište sigurno nije nalik nijednom drugom pozorištu koje ste videli – enterijer je napravljen od kamena, štuko maltera i drveta. Pozornica je naprosto čudnesna i više podseća na palatu nego na pozornicu – kamene statue, lukovi i gipsani reljefi krase fasadu. Iza glavne fasade se i dan-danas igraju predstave i tako se stvara iluzija velike dubine – pošto publika gleda na binu kroz niz lukova, ona deluje kao da se nalazi nekoliko ulica udaljena iza te strukture.


 1. La Rotonda

italija vicencaPošto je smeštena u uređenom i prelepom parku, za Rotondu sigurno ne biste pomislili da je sagrađena kako bi u njoj živeo penzionisani vatikanski sveštenik. La Rotonda se nalazi na oko 15 minuta od centra Vićence i predstavlja jednu od najprepoznatljivijih kuća u gradu – ovo je još jedno delo čuvenog arhitekte Andree Paladija. Ono što ovu kuću čini toliko posebnom da je svi  ubrajaju u znamenitosti grada jeste njen neverovatni dizajn i simetrija – svaka od četiri strane ima trem (proanos) koji je dosta nalik rimskom Panteonu i do njega se stiže stepenicama.

U kući se nalazi niz raskošno dekorisanih soba sa predivnim freskama i ornamentima urađenim u štukou i gipsu.


 1. Muzej Paladijano

grad vicencaSmešten u istom kompleksu kao i bazilika Paladijana, muzej Paladijano je nezaobilazna atrakcija u Vićenci. U ovom muzeju možete videti fantastičnu kolekciju artefakata i relikvija vezanih za baziliku, kao i mnoge informativne izložbe o istoriji i gradnji hrama. Takođe, ovde ćete čuti mnogo toga o istorijskom značaju ovih zdanja i sve što vas interesuje o životu i radu Andree Paladija.


 1. Vila Valmarana

vicenca znamenitostiU blizini vile Rotonde nalazi se vila Valmarana, prilično slične strukture i sagrađena u istom periodu. Ove dve vile povezuje pešačka staza, tako da je najbolje da posetite i jednu i drugu ako se nađete u ovom delu Vićence. Među meštanima je ova vila poznata i kao Al nani, zog dve patuljaste statue na zidovima vile. Oko nje se nalazi divan park sa uređenim cvetnim lejama i travnjacima.

U vili se nalazi nekoliko lepo održavanih prostorija u kojima su izložena dela renesansnog umetnika Đanbatiste Tijepla.


 1. Korzo Andrea Paladio

vicenca putovanjeI ovo štetalište je omaž čuvenom arhitekti i smešteno je u sam centar starog dela grada. Duž ulice možete videti različite palate i druge građevine, od kojih je neke projektovao sam Paladio. Najpoznatije atrakcije su Gradska većnica, Palaco del Skio, Palaco Bonicad i Palaco Cileri dal Verme.

Čitavo područje je okruženo predivnim građevinama, a u samoj ulici ima mnogo prodavnica i restorana.


 1. Gradski muzej u Vićenci

putovanje u vicencuNa istočnom kraju Korza se nalazi prelepa Palata Kjerikati. Fasada je prelepa i upadljiva – ispred se nalazi niz mermernih stubova, a na vrhu se nalazi nekoliko statua. Međutim, koliko god spoljašnjost bila lepa, prava atrakcija se nalazi unutra. U Gradskom muzeju je smeštena elika kolekcija artefakata, arheoloških dobara i umetničkih dela iz celog sveta, ali i iz regiona, te je ovo najbolji način da naučite nešto o istoriji Vićence. Tu je i posebna izložba dela poznatih venecijanskih umetnika – Karpačija, Tjepola i Veronezea.Mesto koje treba obići.


 1. Crkva Svetog Srca

sta videti u vicenciSmeštena u istorijskom delu Vićence, i ova crkva je bar jednim delom delo legendarnog Paladija – pored toga, u crkvi se nalazi i njegov grob. Osmišljena u gotskom stilu, crkva je sagrađena u 13. veku i kasnije preuređena. Mada spoljašnjost nije naročito impresivna, enterijer nudi mnogo više. Najveća atrakcija je svakako kapela Valmarana, za koju se smatra da ju je projektovao Paladijo. Takođe, tu je i niz umetničkih slika i freski koje predstavljaju prizore iz Biblije – najlepše su svakako Poklonstvo mudraca i Krštenje Hristovo.


 1. Bazilika di Monte Beriko

sta posetiti u vicenciU južnom delu Vićence se uzdižu brda ka Monte Beriku, a sa Pjace dela Vitorija se pruža panoramski pogled na grad. Iza ove čudesne platforme je smeštena bazilika di Monte Beriko, sagrađena u 17. veku. Trenutni eksterijer crkve je inspirisan Rotondom i ima četiri simetrična zida sa različitim statuama i ukrasima. Unutar crkve se nalaze predivne freske i slike.

Kada se vraćate u grad, prođite kroz predivni pokriveni koridor dugačak 800 metara, koji se pruža od prednjeg dela crkve pa sve do železničke stanice.


 1. Park Kverini

park kveriniU severnom delu starog grada se nalazi park Kverini – ovaj veliki javni park je najbolje mesto da pobegnete iz gradske vreve i uživate u divnom italijanskom vremenu. U parku se nalazi veliko jezero sa ostrvom i letnjikovcem na sredini – do njega možete stići preko mostića. U parku se nalaze pošumljeni delovi sa krivudavim stazama, kao i travnjaci kao stvoreni za sunčanje ili sport.


 1. Katedrala u Vićenci

katedralaNa samo dva minuta hoda od Pjace dei Sinjori nalazi se Katedrala, jedna od najvažnijih građevina u Vićenci i pravo remek-delo arhitekture. Prednji deo je isturen i pravi ogroman kontrast u odnosu na bočni i zadnji deo zgrade. Mada jednostavnih linija, lukovi su urađeni od crvenog i belog mermera daju crkvi jednostavan i elegantan izgled.

Zanimljiv je podatak da je crkva sagrađena na ostacima čak tri starija religijska zdanja, i sve nakon prednje fasade je rekonstruisano nakon bombardovanja u Drugom svetskom ratu.


 1. Jednodnevni izlet u Veronu

Vićenca se nalazi u blizini Venecije i Verone, a oba ova grada su velike turističke atrakcije. Verona se nalazi na oko 30 minuta vožnje zapadno od Vićence, a gradovi su dobro povezani vozovima i autobusima. Ako ste već obišli Vićencu, odvojite jedan dan da odete u Veronu i uživate u ovom prelepom gradu.

Verona je poznata po istorijskim zdanjima – rimskoj Areni, mostu Skaliđero i trgu Pjaca dei Sinjori. Dalje, tu je i mnoštvo prelepih crkava i Julijin balkon.


 1. Pjaca dei Sinjori

Pjaca dei Sinjori je glavni trg u istorijskom centru Vićence i predstavlja jednu od fokalnih tačaka u gradu. Ovaj predivan trg je okružen veličanstvenim starinskim zgradama, a na njemu se nalazi i pijaca, te tu možete doći i uživati u pravoj italijanskoj atmosferi.

U centru trga je smeštena impresivna Bazilika Paladijana i njen zvonik. Ostale atrakcije koje okružuju trg uključuju Lođu del Kapitanato i crkvu San Mikele detta dei Servi.

Pored ovih zgrada, tu je i niz kafića i restorana u kojima možete provesti prijatnih par sati i posmatrati trg.


 1. Toranj Bisara

toranjMada je ova građevina spojena sa Paladijanom, svakako je reč o divnoj atrakciji koja ima svoju, veoma dugačku istoriju. Sa visinom od 82 metra, ovo je najviša građevina u Vićenci. Toranj je sagrađen u 12. veku i od tada stoji nepromenjen, te je jasno zašto je toliko značajan kao istorijski simbol grada. Sa jedne strane se nalazi divan, ukrašen sat sa svetloplavim brojčanikom, dok se na vrhu nalazi bronzana kupola. Toranj bolje možete videti sa spoljne terase na vrhu Bazilike, ali nažalost, nije dozvoljeno penjanje na sam toranj.


 1. Most San Mikele

Pošto se nalazi na reci, Vićenca ima mnoštvo mostova. Jedan od najlepših i najpitoresknijih je svakako Ponte San Mikele. Ovaj most se nalazi nadomak Pjace dei Sinjori i najbolje je da ga sami pređete, ali  i da ga gledate sa susednog mosta San Paolo.

Ono što ovaj most čini toliko lepim jeste njegovo okruženje – pre svega, kuće sa krovom od terakote su naprosto načičkane oko mosta, a drugo, tu je čista voda i bujno zelenilo, cveće i drveće koje slici daju neverovatan kontrast. Ako želite da u Vićenci slikate sliku kao za razglednicu – nemojte tražiti dalje!

No Comments Yet

Leave a Reply

Ostavite komentar, podelite iskustva sa svima

Your email address will not be published.

Objavi klikom na Submit comment