Amulijani

Amulijani je malo ostrvo koje se nalazi u blizini Halkidikija. Reč je o malom, zelenom ostrvu, pravom pravcatom raju od peščanih plaža, kristalno čiste vode i mira. Ovo ostrvo ima zanimljivu istoriju, tako da ćete ovde moći da idete na zanimljive izlete.

Ako ikada dođete na ovo čudesno ostrvo, sigurno ćete se zaljubiti u njega. Nalazi se na oko 120 kilometara od Soluna i samo dve nautičke milje od grada Tripitija, i do njega se lako stiže trajektom.

Amuljani ostrvo

Mnogi su mislili da su im Grčka obala i ostrva potpuno poznati a onda su čuli za Amulijani…

Ostrvo Amulijani je manje poznata destinacija turista koji vole Grčka ostrva, a u blizini ne nalazi nijedno drugo ostrvo.

Grcka AmulijaniAmulijani ili Amuljani je malo ostrvu nadomak obale Halkidikija, i ovo je jedino naseljeno ostrvo u blizini obale centralne Makedonije. Međutim, tu se nalazi nekoliko malenih ostrva.

Kako stići ?

amuljani mapaIz grada Uranopolisa na kopnu, do tih ostrva dolaze brodovi jer se na njima nalazi mnoštvo divnih plaža. Iz Uranopolisa kreću i brodići koji idu duž obale poluostrva Atos, poznatog po manastirima (Sveta Gora). Ostrvo Amuljani je nekada pripadalo zajednici Atos (Sveta gora), ali ga je 1925. godine ova zajednica dala Grčkoj kako bi se na njemu naselile izbeglice iz Male Azije. Ostrvo je prekriveno gustom šumom, najviše zato što se nalazi na severu Grčke i na njemu pada znatno više kiše nego na većini drugih grčkih ostrva.

mapa AmulianiDa biste stigli do Amuljanija, najbolje je da dođete do Soluna, a zatim autobusom do poluostrva Atos. Put traje oko dva sata.

Iz grada Tripiti, koji se nalazi preko puta Amuljanija, kreće trajekt. Takođe, iz Uranopolisa kreću trajekti do ovog ostrva. Stiže se veoma brzo, za oko pet minuta.

U samoj luci gde pristaje trajekt možete naći smeštaj. Odatle kreće mnoštvo staza do fantastični plaža – Ftelisa i Alikesa. Na severu se takođe nalazi mnoštvo divnih plaža. Na istoku se nalaze Glastri, Limani, Hagios Georgios i Megali amos, a na jugozapadu ostrva je poznata plaža Turkolimano. U glavnom gradu Amuljanija se takođe nalazi plaža. Na ostrvu se nalazi ukupno šest kilometara asfaltiranih puteva, ali je tu i mnoštvo staza za šetanje, koji povezuju plaže.

Grcka ostrvo AmulijaniOstrvo Amulijani je još uvek većim delom netaknuto, delimično zato što se ne nalazi na trasi većine trajekata. Na ostrvu živi oko pet stotina stalnih stanovnika, većina u samoj luci.

Na ostrvu se nalazi nekoliko zdanja koje govore o religioznoj istorji ostrva, npr. crkva svetog Nikole, koja je sagrađena 1865. godine, kao i brodogradilište Arsanas, gde su monasi sklanjali svoje čamce kada je vreme bilo loše. Ovde nećete videti mnogo turista koji dolaze na izlete sa drugih ostrva, jer ostrvo Amuljani nije povezano ni sa jednim drugim ostrvom.

Amuljani GrckaNa kopnu preko puta Amuljanija se nalaze čudesne plaže. Ako želite da obiđete Svetu goru ili Halkidiki, možete odsesti na Amuljaniju. Imajte na umu da se na Svetoj gori nalaze manastiri u koje ženama nije dozvoljen pristup i da tamo nema hotela u kojima možete odsesti.

Plaže na Amuljaniju

Reč “amuljani” je izvedena iz grčke reči “amos” što znači “pesak”. Sigurno vam je sve jasno. Plaže na Amuljaniju su uglavnom sačinjene od divnog, belog peska i tirkizne, kristalno čiste vode. Sve plaže na ovom ostrvu su ponosni nosioci plave zastave.  Definitivno se morate okupati na Alikiju, najpopularnijoj plaži na ostrvu. Ako uživate u miru i tišini, tu su plaže Karatatsi i Porto Agio, kao i Megali Amos i Ai Giorgis. Sve plaže su odlično organizovane i na njima možete iznajmiti ležaljke i suncobrane.

Plaža Alikes se nalazi na zapadu ostrva. To je najpopularnija plaža na ostvru. Reč je o divnoj, peščanoj plaži, odakle je pristup u vodu lak i nije strm, te je prikladna za porodice sa desom i starije osobe. Nalazi se u blizini jezera Amulijani, po kom je ostrvo i dobilo ime. Plaža je odlično organizovana i možete iznajmiti ležaljke i suncobrane.

Amulijani plazePlaža Agios Georgios se nalazi na jugu ostrva, oko kilometar i po od glavnog naselja. Plaža je peščana i na njoj se nalazi taverna u kojoj možete jesti ili popiti piće. Suncobrani i ležaljke se iznamljuju. Plaža je dobila ime po crkvi koja se nalazi u blizini.

Amuljani plazeIza plaže Aagios Georgijos, na istoku ostrva, nalazi se plaža Megali Amos. Odavde se vide divna okolna ostrvca i planine na Svetoj gori. Plaža je veoma popularna i lepo uređena, sa krupnijim peskom.

Sa plaže Megali Amos možete obići celo ostrvo ako iznajmite čamac i možete loviti ribu duž kamenite severne obale.

plaze amuljaniMore oko Amuljanija će vas sigurno opčiniti bogatim podvodnim životom. U blizini Amuljanija se nalazi nekoliko pustih ostrvaca (Drenija), čija će vas lepota potpuno opčiniti. Ako želite da posetite još neko mesto van Amuljanija, možete otići do Uranopolisa ili drevne Stagire, Aristotelovog rodnog mesta. Ako vas mami pogled na Svetu goru, tu je mnoštvo trajekata koji po nekoliko puta idu do tamo.

Plaža Ftelisa (Karagatsija) se nalazi na zapadu ostrva, u malenom zalivu. U blizini je mali kafić. Nalazi se na dva kilometra od glavnog mesta.

Plaža Faka se nalazi severozapadno od naselja i na njoj nema nikakvih objekata, niti se iznajmljuju ležaljke i suncobrani. Ovo je veoma mirna plaža i odlično je mesto za pecanje.

Plaža Mosiou je mala plaža u blizini plaže Faka. Reč je o mirnoj plaži na kojoj takođe nema objekata niti suncobrana i ležaljki, ali ako želite zaklon od sunca tu su borovi.

Plaža Tsaska je mala, tiha plaža na severu ostrva. Nema ležaljki niti suncobrana za iznajmljivanje niti taverne. Do plaže se stiže uskom stazicom. Plaža je okružena drvećem, pa tu možete leći u senku.

Šta raditi na Amuljaniju?

 Amuljani

Istražite ostrvo

Glavni gradić na Amuljaniju je sagraćen poput amfiteatra koji se izdiže nad zalivom i ima predivne krovove od terakote i ređene baštice. U ovoj živopisnoj luci ćete videti mnoštvo čamaca kako se ogledaju u mirnoj vodi. Tu je i malo brodogradilište koje gleda direktno na Svetu goru. Nekoliko manjih puteva vodi do najviše tačke ostrva, odakle možete uživati u panorami i pogledu na poluostrvo Atos.

AmulijaniAko volite šetnju kroz prirodu, uživaćete u ovim divnih stazama i stapanju sa prirodom, jer je ostrvo puno maslinovog drveća i grmlja. Na ovom ostrvu živi i mnoštvo ptica (posebno u blizini jezera). Ne zaboravite da ponesete foto-aparat i slikate ih.

Isprobajte specijalitete

Na ostrvu se nalazi nekoliko restorana i nikako nemojte otići sa Amuljanija ako niste probali ribu – verovatno najsvežiju koju ste ikada jeli. Ovo ostrvo je drugo po značaju za ribatstvo u centralnoj Makedoniji i ovde ćete moći da jedete ribu koja je plivala u moru samo par sati pre no što se našla na trpezi.

Upoznajte lokalno stanovništvo

Na Amuljaniju živi oko 550 ljudi. Njihovi preci su iz Male Azije došli tokom Grčko-turskog rata kao izbeglice sa ostrva Propontida u blizini Istambula, i doneli sa sobom svoju kulturu, običaje i vrednosti, kao i znanje vezano za more, na osnovu kog je ovo ostrvo i napredovalo toliko. Ako želite da naučite više o istoriji ovog ostrva, posetite Muzej folklora. Istorija ovog ostrva će vam bukvalno oživeti pred očima.

Sa istom strašću i odlučnošću koju su imali njihovi preci, današnji stanovnici ostrva su Amulijani učinili veoma primamljivim mestom za odmor, a najjači saveznik im je fantastična priroda.

Utisci i iskustva

Amuljani utisciUtisci svih koji su tražili mirno ostrvo sa netaknutom prirodom su veoma pozitivni.Ako su vam dosadila mesta gde na svakom koraku srećete zemljake i sugrađane i prenatrpane plaže ovo može biti pravi izbor za vas.Iskustva onih koji traže vrevu, provod, mnoštvo prodavnica i restorana sigurno neće biti najbolja.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here