Otkrijte zašto je Albanija savršena destinacija za vaše sledeće letovanje. Od idiličnih plaža do bogate istorije, otkrijte sve što treba znati o letovanju u Albaniji.

Albanija, skriveni dragulj Mediterana, privlači pažnju kao idealna destinacija za one u potrazi za neotkrivenim plažama, bogatom istorijom i izvanrednom kulturom. Ovaj vodič istražuje sve što trebate znati o letovanju u Albaniji, od top destinacija do saveta za putovanje, nudeći savršen plan za vaš naredni odmor.

Albanija, jedna od poslednjih neistraženih dragulja Evrope, sve više privlači pažnju kao letnja destinacija zahvaljujući svojim impresivnim plažama, gostoprimstvu i povoljnim cenama. Razvoj albanskih letovališta započeo je krajem 20. veka, ali je pravi turistički bum doživela u poslednjoj deceniji, transformišući se iz skrivenog dragulja u omiljeno odredište za putnike koji traže alternativu popularnijim mediteranskim destinacijama.

Cene u Albaniji su generalno niže u poređenju sa ostalim evropskim letovalištima, što je čini privlačnom opcijom za turiste sa ograničenim budžetom. Turisti koji dolaze u Albaniju su raznoliki, od mladih backpackera do porodica i parova koji traže miran odmor. Najveći broj turista tradicionalno dolazi iz susednih podrucja kao što su Kosovo i Makedonija, sve je vise ljudi iz Srbije ali poslednjih godina raste broj posetilaca iz Zapadne Evrope, posebno Italije, Nemačke i Velike Britanije.

Turizam u Albaniji doživeo je značajan rast u poslednjoj deceniji, privlačeći turiste iz Srbije i širom Evrope svojim pristupačnim cenama i nedirnutim lepotama. Nekada skrivena destinacija, Albanija sada nudi spoj avanture i relaksacije za svakog posetioca.

Zašto Letovati u Albaniji?

Pristupačnost: Jedan od glavnih razloga za rastuću popularnost Albanije među turistima iz Srbije je pristupačnost. Životni troškovi i cene smeštaja su relativno niske u poređenju sa drugim evropskim letnjim destinacijama, što Albaniju čini odličnim izborom za one koji žele da maksimalno iskoriste svoj budžet.

Prirodne Lepote: Od izolovanih plaža sa kristalno čistom vodom do planinskih pejzaža i netaknute prirode, Albanija je puna prirodnih lepota koje čekaju da budu istražene. Plaže kao što su Dhermi i Ksamil su posebno popularne među posetiocima zbog svoje lepote i čistih voda.

Bogata Istorija: Albanija je zemlja sa bogatom istorijom koja se ogleda u njenim arheološkim nalazištima, drevnim gradovima kao što su Berat i Gjirokaster, koji su pod zaštitom UNESCO-a, i brojnim tvrđavama i muzejima.

Hrana: Albanska kuhinja je raznovrsna i ukusna, sa jasnim uticajima mediteranske, turske i balkanske kuhinje. Sigurno će zadovoljiti sve ukuse, od ljubitelja morske hrane do onih koji preferiraju mesne specijalitete.

Šta Posetiti?

Saranda: Grad na jugu koji služi kao odlična baza za istraživanje obližnjih plaža i arheološkog nalazišta Butrint.
Dhermi: Jedna od najlepših plaža u Albaniji, poznata po svojoj kristalno čistoj vodi.
Gjirokaster: Grad pod zaštitom UNESCO-a, poznat po svojoj osmanskoj arhitekturi i tvrđavi na vrhu brda.

Gjirokaster

Ksamil: Malo mesto koje nudi neke od najlepših plaža u Albaniji

Cene u Letovalištima u Albaniji

Cene smeštaja, hrane i pića u Albaniji su pristupačne, čineći je odličnom opcijom za turiste sa različitim budžetima. Očekujte da će troškovi biti niži nego u većini drugih mediteranskih destinacija, ali imajte na umu da popularnost nekih lokacija može dovesti do viših cena tokom glavne sezone.

Noćni Život i Bezbednost

Albanija nudi raznovrstan noćni život, od mirnih kafića do živahnih klubova, posebno u gradovima kao što su Tirana, Saranda i Vlora. Što se tiče bezbednosti, Albanija je generalno sigurna zemlja za turiste, ali kao i uvek, preporučuje se osnovni oprez.

Top 10 letovališta u Albaniji

1. Saranda

Saranda, smještena na jugu Albanije, gleda na ostrvo Krf i poznata je po svojim kristalno čistim vodama i živahnoj atmosferi. Grad je idealna baza za istraživanje obližnjih atrakcija kao što su antički grad Butrint, UNESCO-vo svetsko nasleđe, i izvori Plavo Oko. Sarandine plaže, kao što su plaža Monastery i plaža Mirror (Pasqyra), nude savršenu kombinaciju relaksacije i lepote.

2. Ksamil letovanje

Često opisivan kao “Albanski Karibi”, Ksamil je poznat po svojim zadivljujućim plažama sa finim peskom i tirkiznom vodom. Ostrva Ksamil, dostupna čamcem ili plivanjem, pružaju idilično utočište za sunčanje i plivanje. Ksamil je takođe blizu nacionalnog parka Butrint, nudići posetiocima jedinstven spoj prirodne lepote i istorije.

3. Dhermi

Dhermi, smešten na Jonskoj obali, privlači posetioce svojim dugim plažama sa belim peskom i kristalno čistom vodom. Popularna među mladima, Dhermi nudi širok spektar vodenih sportova, kao i živahni noćni život tokom leta. Njegova izolovanost i prirodna lepota čine ga idealnim mestom za one koji traže mirniji odmor.

4. Himare

Himare je mirno primorsko mesto koje nudi spoj albanske kulture i mediteranskog ambijenta. Plaže kao što su Livadhi i Filikuri su poznate po svojoj lepoti i pristupačnosti. Uz brojne kafiće i restorane, Himare je savršena destinacija za porodice i parove.

5. Vlora

Vlora, gde se Jonsko more susreće sa Jadranskim, grad je bogat istorijom i kulturom. Osim prelepih plaža, Vlora nudi zanimljive spomenike i muzeje, kao što je Muzej Nezavisnosti. Ljubitelji prirode mogu uživati u obližnjem nacionalnom parku Llogara i njegovim impresivnim planinskim pejzažima.

6. Shëngjin

Na severu Albanije, Shëngjin nudi široke peščane plaže i mirno okruženje, idealno za porodične odmore. U blizini se nalazi rezervat prirode Patok, koji je dom različitih vrsta ptica, pružajući jedinstveno iskustvo ljubiteljima prirode.

7. Durres

Durres, jedan od najstarijih gradova Albanije, poznat je po svojoj arheološkoj baštini, uključujući rimski amfiteatar. Plaže su popularne među lokalnim stanovništvom i turistima, pružajući brojne aktivnosti i zabavne sadržaje duž svoje obale.

8. Golem

Golem je poznat po svojim turističkim kompleksima i plažama koje se protežu kilometrima, što ga čini popularnim među porodicama. Njegova blizina Tirane čini ga lako dostupnim za posetioce koji traže sunce i more u blizini glavnog grada.

9. Jala

Jala je poznata po svojoj živopisnoj uvali i kristalno čistoj vodi, privlačeći one u potrazi za mirnijim plažama i intimnijom atmosferom. Mesto je idealno za ronioce i ljubitelje snorkelinga zbog bogatog podvodnog sveta.

10. Borsh

Borsh, poznat po najdužoj plaži u Albaniji, nudi netaknutu prirodnu lepotu i mirno okruženje. Uz brojne maslinjake i čistu vodu, Borsh je savršeno mesto za one koji žele da pobegnu od gužve i uživaju u prirodi.

Svako od ovih letovališta nudi jedinstvene atrakcije i iskustva, čineći Albaniju raznolikom i privlačnom destinacijom za letovanje. Bilo da tražite avanturu, relaksaciju ili kulturno obogaćenje, Albanija ima nešto za svakog posetioca.

Top 5 najlepsih plaza u Albaniji

Od živopisnih plaža Dhermi i Himare do izolovanih uvala koje čekaju da budu otkrivene, albanske plaže su prava riznica prirodnih lepota.

1. Plaža Dhermi

 • Lokacija: Na Jonskoj obali, oko 200 km južno od Tirane.
 • Kako Stići: Dostupna automobilom, sa glavnog puta SH8 koji se proteže duž obale. Postoje redovni autobuski prevozi iz Tirane i drugih gradova.
 • Infrastruktura: Dhermi nudi dobro razvijenu turističku infrastrukturu sa brojnim hotelima, apartmanima za iznajmljivanje, restoranima i barovima. Na plaži su dostupni ležaljke i suncobrani za iznajmljivanje, kao i vodeni sportovi.
 • Posebno: Kristalno čista voda i dugačka šljunkovita plaža okružena maslinjacima i planinama čine Dhermi jednom od najlepših plaža u Albaniji.

2. Plaža Ksamil

 • Lokacija: Blizu grada Sarande, na južnom kraju Albanije.
 • Kako Stići: Lako dostupna automobilom ili lokalnim autobusom iz Sarande. Postoji parking prostor u blizini plaža.
 • Infrastruktura: Ksamil je dobro opremljen sa mnogo restorana, kafića i barova. Postoje opcije za iznajmljivanje ležaljki i suncobrana, a možete iznajmiti i čamac kako biste istražili obližnja ostrva.
 • Posebno: Plaže Ksamila su poznate po svojim finim belim peskom i izuzetno čistoj vodi tirkizne boje. Malena ostrva u blizini plaže pružaju jedinstveno iskustvo.

3. Plaža Jala (Jale)

Plaža Jala
 • Lokacija: Između Vlore i Himare na Jonskoj obali.
 • Kako Stići: Najlakše je stići automobilom, vožnjom kroz slikovite planinske puteve. Takođe je dostupna putem lokalnih autobusa iz Himare.
 • Infrastruktura: Jala je popularna među mlađim posetiocima i nudi nekoliko kampova, hostela i privatnih smeštaja. Na plaži su dostupni barovi i restorani, sa širokim izborom pića i morske hrane.
 • Posebno: Plaža je poznata po svojoj živopisnoj uvali i kristalno čistoj vodi. Idealna je za one koji traže noćni život i zabavu uz plažu.

4. Plaža Gjipe

 • Lokacija: Nalazi se između Dhermi i Himare, dostupna pešačkom stazom ili čamcem.
 • Kako Stići: Najbolje je pristupiti pešice ili čamcem zbog strmog terena. Pešačka staza počinje blizu magistrale SH8.
 • Infrastruktura: Gjipe je prilično neuređena i čuva prirodnu lepotu bez mnogo razvijene infrastrukture, što je čini idealnom za avanturiste i ljubitelje prirode.
 • Posebno: Okružena visokim liticama, plaža Gjipe je prava prirodna oaza. Kristalno čista voda i spektakularni pejzaži čine je jednom od najlepših skrivenih plaža u Albaniji.

5. Plaža Himare

 • Lokacija: U samom gradu Himare, lako dostupna iz bilo kog dela grada.
 • Kako Stići: Himara je lako dostupna automobilom ili autobusom iz većih gradova Albanije.
 • Infrastruktura: Himara nudi širok izbor smeštaja, od hotela do privatnih apartmana. Na plaži su dostupni ležaljke i suncobrani, kao i restorani i kafići duž šetališta.
 • Posebno: Široka peščana plaža sa pogledom na grad Himare i njegovu luku, pruža savršenu kombinaciju plažnog odmora i urbanog života.

Ove plaže predstavljaju samo deo onoga što Albanija nudi kada je reč o lepotama obale. Svaka od njih ima svoj jedinstveni šarm i pruža različita iskustva, od mirnih rajeva do živahnih turističkih centara. Bez obzira na to da li tražite avanturu, relaksaciju ili kulturu, albanske plaže nude nešto za svakog posetioca.

Za i Protiv Letovanja u Albaniji

Za: Pristupačnost, neotkrivene plaže, bogata istorija. Protiv: Infrastrukturni izazovi, sezonske gužve.

Iskustva Turista

Većina turista iz Srbije deli pozitivna iskustva, ističući gostoprimstvo lokalnog stanovništva i nezaboravne prirodne lepote. Ipak, putnici bi trebalo da budu spremni za infrastrukturne izazove i ponekad komunikacijske barijere.

Leovanje u Albaniji i negativna iskustva

Negativna iskustva tokom putovanja u Albaniju, kao i u bilo koju drugu destinaciju, mogu se desiti, ali su često individualna i ne odražavaju nužno opšte iskustvo. Evo nekoliko uobičajenih negativnih iskustava koja neki turisti mogu doživeti:

1. Infrastrukturni Izazovi

 • Stanje puteva: Iako se infrastruktura u Albaniji poboljšava, neki putevi van glavnih gradova mogu biti u lošem stanju, što otežava putovanje, posebno za one koji iznajmljuju auto.
 • Nedostatak signalizacije: Na nekim mestima, nedostatak jasne signalizacije može otežati navigaciju, posebno u ruralnim ili manje razvijenim oblastima.

2. Komunikacijske Barijere

 • Jezik: Iako mnogi Albanci govore engleski, posebno u turističkim centrima, može doći do komunikacijskih barijera u manje turističkim oblastima ili sa starijom populacijom.

3. Turističke Zamke

 • Cene: Kao i u mnogim turističkim destinacijama, može doći do “turističkih zamki” sa preuveličanim cenama za turiste, posebno u popularnim letovalištima ili na tržnicama.

4. Gužve u Špicu Sezone

 • Prebukiranost: Tokom glavne turističke sezone, neka popularna mesta mogu postati prebukirana, što može umanjiti uživanje u odmoru zbog gužvi na plažama i u restoranima.

5. Bezbednosna Pitanja

 • Lična bezbednost: Iako je Albanija generalno sigurna zemlja, kao i svuda, turisti bi trebalo da budu svesni svoje okoline i da preduzmu osnovne mere predostrožnosti kako bi izbegli sitne krađe ili prevare.

Saveti za Prevazilaženje Negativnih Iskustava

 • Planiranje: Dobra priprema i istraživanje mogu pomoći u izbegavanju mnogih uobičajenih problema, kao što su infrastrukturni izazovi i navigacija.
 • Lokalna SIM kartica: Razmislite o kupovini lokalne SIM kartice za lakšu komunikaciju i navigaciju.
 • Izbegavanje turističkih zamki: Informišite se o uobičajenim cenama za usluge i proizvode kako biste izbegli preplaćivanje.
 • Putovanje van sezone: Razmislite o poseti van glavne turističke sezone kako biste izbegli gužve i uživali u mirnijem odmoru.
 • Osnovne mere bezbednosti: Praktikujte osnovne mere bezbednosti kao što su nošenje novca i dokumenata na sigurnom mestu i izbegavanje sumnjivih oblasti noću.

Iako negativna iskustva mogu uticati na percepciju odmora, većina putnika koji poseti Albaniju ima pozitivne utiske, ističući lepotu zemlje, gostoprimstvo lokalnog stanovništva i jedinstvena iskustva koja se ne mogu naći na drugim mestima.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here