Treće po veličini ostrvo u Grčkoj, posle Krita i Evije, Lezbos, idealna je destinacija za turiste koji žele miran odmor ali isto tako i da iskuse lepote prave Grčke. Ovde masovni turizam u vidu zabavnih parkova i noćnih klubova koji su karakteristični za većinu ostrva, nije ostavio posledice zbog čega je Lezbos izbor mnogih porodica ili parova koji žele da pobegnu od gradske buke.

Kroz istoriju, Lezbos je bio omiljeno mesto umetnika, pisaca koji su inspiraciju za svoje stvaralaštvo pronalazili upravo ovde. Naziv ovog ostrva potiče iz grčke mitologije, ime je dobio po istoimenom zaštitniku ostrva.Takođe, smatra se da je reč lezbijka nastala iz naziva ovog ostrva.

Lezbos se prvi put pominje u delima pesnikinje Sapfo, u čijim pesmama je opisana ljubav između žena i ženska lepota zbog čega su mnogi pesnikinju povezivali sa mnogim ženama sa ovog ostrva. Sapfo je u to vreme među prvima otvorila žensku školu što je u to vreme bilo zabranjeno.

mesta

Prirodu i plaže na Lezbosu možete posetiti tako što ćete iznajmiti džip, biciklu, čamac ili čak magarca. Na vama je da odlučite da li tražite avanturu ili vam je udobnost najbitnija. Neverovatna hrana, divne plaže, borove šume, srednjovekovni dvorci i jeftini riblji restorani čine ovo ostrvo jedinstvenim.

Nemojte se iznenaditi ukoliko na nekoj od plaža vidite spontane žurke, ljude koji igraju i zabavljaju se jer to je sve u duhu Lezbosa na kojem se tokom leta održavaju i brojni festivali.

grcka lezbos

Najveća i najlepša mesta na Lezbosu

Jedno od najlepših mesta na ostrvu je antički gradić Molivos koji se nalazi na severu i u kojem se nalaze strare ali očuvane četvrtaste kuće izrađene od kamena i srednjovekovne ulice koje vode do vizantijske tvrđave. S obzirom da svedoči o jednom davnom vremenu, ovo mesto je najatraktivnije za turiste, pogotovu tvrđava koja je najveća na Mediteranu i koja je samo danju otvorena za posete. Pored ovog antičkog kamenog gradića, jedno od najlepših mesta je tzv okamenjena šuma koju čine okamenjeni ostaci drvenih sekvoja. Veruje se da je ova šuma nastala pre 20 miliona godina kada je drveće zatrpala lava iz vulkana. Kasnije, iskopavanjem, pronađena su okamenjena stabla koja su sačuvana i koja danas čine jedno od najvećih i najlepših mesta za uživanje i fotografisanje na Lezbosu.

Najveće mesto na Lezbosu je Mitilini, glavni grad ostrva koji je smešten u samoj luci i kojeg od egejske obale Turske deli svega 20 km.

mitilena

Lezbos je jedno od retkih turističkih mesta i ostrva u Grčkoj na kojem se nalaze brojni muzeji i manastiri. Na ovom ostrvu se nalaze istočnjačke crkve Agia Teodori i agios Terapon, zatim tvrđava Kastro koju je izgradio vizantijski car Justinijan, ogromno pozorište koje može da primi čak 15.000 ljudi, dva muzeja – arheološki i vizantijski i drugo. Ono što Lezbos po lepoti izdvaja od drugih ostrva je činjenica da je ovo mesto poznato kao najveće mesto u Evropi za posmatranje ptica selica. Upravo zbog ovoga Lezbos se često naziva i “ostrvom ptica” jer na ostrvu živi čak 330 vrsta od kojih su čak 120 selice koje ovde samo prezime. Najčešće se mogu sresti flamingosi, sokoli i pelikani.

Termalne vode koje zagreva lava idealna su lokacija za one koji pate od reume i raznih kožnih oboljenja. Najveći izvor je Eftalou koji se nalazi na samoj obali mora, dok se nekoliko kilometara od prestonice ovog ostrva nalazi izvor Loutropoli gde se voda zagreva do 46 stepena Celzijusa. S obzirom da privlači dosta turista termalni izvori ubrajaju se u najlepša mesta na Lezbosu gde dolaze mnogi koji žele da se opuste u ovim izrazito toplim vodama.

Ostrvo Lezbos za letovanje – prednosti

Pored toga što je bogato kristalno čistim plažama, slikovitim selima i izvrsnoj lokalnoj kuhinji, koja vas prosto mami da dođete na letovanje, jedna od svakako velikih prednosti letovanja na Lezbosu je to što možete posetiti i Grčku i Tursku. Iako je u sastavu Grčke, na najužem mestu kopna ga samo 15 km deli od Turske tako da ukoliko poželite možete vrlo lako tokom letovanja otići do komšija u nabavku kožnih jakni. Veruje se da je na ovom ostrvu nastalo tradicionalno grčko piće – Uzo koje je u stvari grčka rakija. Meštani često ističu da se najbolji Uzo pravi na Lezbosu što ujedno čini jednu od velikih prednosti ovog ostrva naspram drugih, pogotovu ukoliko se do sad niste susreli sa ovom vrstom pića. Porodičnu atmosferu garantuju mali hoteli koji su ustvari dvospratne kuće koje se mnogu iznajmiti po povoljnim cenama i u kojima ćete se osećati kao da nikada niste ni odlazili što je prednost ukoliko planirate letovanje sa decom. Ogromni luksuzni hoteli često ne mogu da priušte mnogi, pogotovu ne velike porodice.

na lezbosu grcka

Najlepše plaže

Agios Isidoros, ubedljivo najduža i najlepša plaža na Lezbosu poznata je po divnom okruženju i kristalnim vodama. Zbog stena i bistre vode koja je bogata morskim životinjskim svetom idealna je za ronjenje i za uživanje sa porodicom.

Ukoliko ste ljubitelji ptica, na plaži Skala Kalonis postoje prijateljski naklonjeni pelikani koji su s obzirom na veliki broj turista veoma druželjubivi. Ova lepa peščana plaža smeštena je u Kaloni zalivu. Pored druženja sa pticama, možete uživati i u raznim sportovima na vodi.

Zlatna ili Vatera plaža ubraja se u jednu od najlepših plaža na Lezbosu baš zbog neobično žutog peska koji izgleda kao da hodate po zlatu. Smeštena je tako da je zaklonjena od vetrova a o njenoj lepoti i čistoći vode dovoljno govori u prilog to što ova plaža svake godine od EU dobija plavu zastavu.

vatera

Ukoliko imate osetljiv ten i bitno vam je da na plaži ima dosta hlada, jedna od najlepših plaža kada su borovi i maslinjaci u pitanju je Agios Stefanos. Drveće tokom celog dana pravi lep hlad, a ono što je dodatno čini lepom je to što izgleda u potpunosti netaknuto i divlje, na plaži nema ležaljki ili suncobrana, samo kamen, drveće i voda.

Ako niste tip osobe koja voli da se izležava na plaži po ceo dan, onda je Parakolia za vas najbolji izbor. Ova plaža za koju avanturisti često kažu da je za njih najlepša plaža idealna je za celodnevni izlet. U blizini se nalazi močvara gde ima dosta ptica, takođe tu odmah pored je i istoimeno selo u blizini kojeg se nalaze neverovatni vodopadi od kojih zastaje dah.

Mitilenski dvorac

miltenski dvoracNa gotovo 25 hektara se prostire Mitilenski dvorac, jedan od najvećih u čitavom Sredozemlju. Njegovi temelji datiraju još iz doba vladavine cara Justinijana u 6. veku i smatra se da su podignuti na starom grčkom akropolju. U 14. veku je ovaj dvorac bio rezidencija Frančeska I Gatilusija, đenovskog vladara Lezbosa. Čitav kompleks je danas uglavnom u ruševinama, ali neki elementi su ostali čitavi. Tu spada i Kraljičina kula sa oslikanim grbom, vizantijska cisterna za vodu, islamski manastir i tursko kupatilo. Ispod dvorca se nalaze podzemne odaje u kojima su se žene i deca iz Mitilene krili tokom napada na grad.

Muzej uza Barbajanis

lezbos uzoUzo je jedan od stubova ekonomije ovog ostrva, a smatra se i da je Lezbos „rodno mesto“ ovog omiljenog pića većine Grka.

Destilerija Barbajanis u Plomariju je osnovana 1860. godine – zanimljivo je to što ju je osnovao jedan ruski imigrant koji je iskoristio izvore vode i obilje raznih biljaka koje rastu na ovom plodnom zemljištu za svoj recept. Gotovo 160 godina kasnije, Barbajanis je ime koje svi povezuju sa uzom visokog kvaliteta, a muzej se nalazi pored nove destilerije. Ovde možete naučiti svašta o pravljenju prvoklasnog uza, kao i o porodičnoj istoriji Barbajanisa. Jedan od artefakata je aparat za destilovanje koji datira ojš iz 1858. godine i koji je osnivač, Efstatios Barbajanis, doneo sa sobom iz Istanbula. Tura uključuje i posetu savremenoj destileriji u kojoj možete isprobati različite vrste uza i, naravno, kupiti koju flašu u prodavnici.

Manastir Agios Taksiarhis

manastir aJedno od najvažnijih mesta za meštane je manastir u kom se nalazi ikona zaštitnika ostrva, arhanđela Mihajla. Ova ikona ima prilično zanimljivu prošlost. Prema legendi, tokom jednog napada Saracena, ubijeni su svi monasi u ovom manastiru. Preživeo je samo jedan mlad monah koji se krio na krovu i video arhanđela Mihajla kako podiže svoj mač na napadače i bori se protiv njih. Dok mu je taj prizor još uvek bio „svež“, monah je napravio ikonu ovog sveca tako što je koristio zemlju i krv ubijenih monaha.

Hodočasnici kupuju metalnu obuću koju „nude“ kao poklon kako bi ih arhenđel obuo noću i pojavio im se kao vizija. U čast arhanđela Mihajla se treće nedelje nakon Uskrsa organizuje festival u obližnjem selu Mantamados. Ovde se hodočasnici skupljaju tokom tri dana i obavlja se ritualno klanje bika, a njegovo kuvano meso se nudi posetiocima.

Ostrvo Lezbos utisci i iskustva

Ostrvo Lezbos je za naše turiste još uvek relativno nepoznato.Mali broj ljudi je letovao na ovom ostrvu. Ako vas zanima miran odmor ovo ostrvo može biti pravi izbor.Na Lezbos ne dolazi veliki broj turista, ostrvo nije naročito razvijeno, nema luksuznih hotela.Turisti su smešteni u privatne vile i apartmane.Cene u restoranima su pristupačne.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here