Ostrvo Lezbos najlepše plaže i mesta za letovanje

Treće po veličini ostrvo u Grčkoj, posle Krita i Evije, Lezbos, idealna je destinacija za turiste koji žele miran odmor ali isto tako i da iskuse lepote prave Grčke. Ovde masovni turizam u vidu zabavnih parkova i noćnih klubova koji su karakteristični za većinu ostrva, nije ostavio posledice zbog čega je Lezbos izbor mnogih porodica ili parova koji žele da pobegnu od gradske buke.

Kroz istoriju, Lezbos je bio omiljeno mesto umetnika, pisaca koji su inspiraciju za svoje stvaralaštvo pronalazili upravo ovde. Naziv ovog ostrva potiče iz grčke mitologije, ime je dobio po istoimenom zaštitniku ostrva.Takođe, smatra se da je reč lezbijka nastala iz naziva ovog ostrva.

Lezbos se prvi put pominje u delima pesnikinje Sapfo, u čijim pesmama je opisana ljubav između žena i ženska lepota zbog čega su mnogi pesnikinju povezivali sa mnogim ženama sa ovog ostrva. Sapfo je u to vreme među prvima otvorila žensku školu što je u to vreme bilo zabranjeno.

mesta

Prirodu i plaže na Lezbosu možete posetiti tako što ćete iznajmiti džip, biciklu, čamac ili čak magarca. Na vama je da odlučite da li tražite avanturu ili vam je udobnost najbitnija. Neverovatna hrana, divne plaže, borove šume, srednjovekovni dvorci i jeftini riblji restorani čine ovo ostrvo jedinstvenim.

Nemojte se iznenaditi ukoliko na nekoj od plaža vidite spontane žurke, ljude koji igraju i zabavljaju se jer to je sve u duhu Lezbosa na kojem se tokom leta održavaju i brojni festivali.

grcka lezbos

Najveća i najlepša mesta na Lezbosu

Jedno od najlepših mesta na ostrvu je antički gradić Molivos koji se nalazi na severu i u kojem se nalaze strare ali očuvane četvrtaste kuće izrađene od kamena i srednjovekovne ulice koje vode do vizantijske tvrđave. S obzirom da svedoči o jednom davnom vremenu, ovo mesto je najatraktivnije za turiste, pogotovu tvrđava koja je najveća na Mediteranu i koja je samo danju otvorena za posete. Pored ovog antičkog kamenog gradića, jedno od najlepših mesta je tzv okamenjena šuma koju čine okamenjeni ostaci drvenih sekvoja. Veruje se da je ova šuma nastala pre 20 miliona godina kada je drveće zatrpala lava iz vulkana. Kasnije, iskopavanjem, pronađena su okamenjena stabla koja su sačuvana i koja danas čine jedno od najvećih i najlepših mesta za uživanje i fotografisanje na Lezbosu.

Najveće mesto na Lezbosu je Mitilini, glavni grad ostrva koji je smešten u samoj luci i kojeg od egejske obale Turske deli svega 20 km.

mitilena

Lezbos je jedno od retkih turističkih mesta i ostrva u Grčkoj na kojem se nalaze brojni muzeji i manastiri. Na ovom ostrvu se nalaze istočnjačke crkve Agia Teodori i agios Terapon, zatim tvrđava Kastro koju je izgradio vizantijski car Justinijan, ogromno pozorište koje može da primi čak 15.000 ljudi, dva muzeja – arheološki i vizantijski i drugo. Ono što Lezbos po lepoti izdvaja od drugih ostrva je činjenica da je ovo mesto poznato kao najveće mesto u Evropi za posmatranje ptica selica. Upravo zbog ovoga Lezbos se često naziva i “ostrvom ptica” jer na ostrvu živi čak 330 vrsta od kojih su čak 120 selice koje ovde samo prezime. Najčešće se mogu sresti flamingosi, sokoli i pelikani.

Termalne vode koje zagreva lava idealna su lokacija za one koji pate od reume i raznih kožnih oboljenja. Najveći izvor je Eftalou koji se nalazi na samoj obali mora, dok se nekoliko kilometara od prestonice ovog ostrva nalazi izvor Loutropoli gde se voda zagreva do 46 stepena Celzijusa. S obzirom da privlači dosta turista termalni izvori ubrajaju se u najlepša mesta na Lezbosu gde dolaze mnogi koji žele da se opuste u ovim izrazito toplim vodama.

Ostrvo Lezbos za letovanje – prednosti

Pored toga što je bogato kristalno čistim plažama, slikovitim selima i izvrsnoj lokalnoj kuhinji, koja vas prosto mami da dođete na letovanje, jedna od svakako velikih prednosti letovanja na Lezbosu je to što možete posetiti i Grčku i Tursku. Iako je u sastavu Grčke, na najužem mestu kopna ga samo 15 km deli od Turske tako da ukoliko poželite možete vrlo lako tokom letovanja otići do komšija u nabavku kožnih jakni. Veruje se da je na ovom ostrvu nastalo tradicionalno grčko piće – Uzo koje je u stvari grčka rakija. Meštani često ističu da se najbolji Uzo pravi na Lezbosu što ujedno čini jednu od velikih prednosti ovog ostrva naspram drugih, pogotovu ukoliko se do sad niste susreli sa ovom vrstom pića. Porodičnu atmosferu garantuju mali hoteli koji su ustvari dvospratne kuće koje se mnogu iznajmiti po povoljnim cenama i u kojima ćete se osećati kao da nikada niste ni odlazili što je prednost ukoliko planirate letovanje sa decom. Ogromni luksuzni hoteli često ne mogu da priušte mnogi, pogotovu ne velike porodice.

na lezbosu grcka

Najlepše plaže

Agios Isidoros, ubedljivo najduža i najlepša plaža na Lezbosu poznata je po divnom okruženju i kristalnim vodama. Zbog stena i bistre vode koja je bogata morskim životinjskim svetom idealna je za ronjenje i za uživanje sa porodicom.

Ukoliko ste ljubitelji ptica, na plaži Skala Kalonis postoje prijateljski naklonjeni pelikani koji su s obzirom na veliki broj turista veoma druželjubivi. Ova lepa peščana plaža smeštena je u Kaloni zalivu. Pored druženja sa pticama, možete uživati i u raznim sportovima na vodi.

Zlatna ili Vatera plaža ubraja se u jednu od najlepših plaža na Lezbosu baš zbog neobično žutog peska koji izgleda kao da hodate po zlatu. Smeštena je tako da je zaklonjena od vetrova a o njenoj lepoti i čistoći vode dovoljno govori u prilog to što ova plaža svake godine od EU dobija plavu zastavu.

vatera

Ukoliko imate osetljiv ten i bitno vam je da na plaži ima dosta hlada, jedna od najlepših plaža kada su borovi i maslinjaci u pitanju je Agios Stefanos. Drveće tokom celog dana pravi lep hlad, a ono što je dodatno čini lepom je to što izgleda u potpunosti netaknuto i divlje, na plaži nema ležaljki ili suncobrana, samo kamen, drveće i voda.

Ako niste tip osobe koja voli da se izležava na plaži po ceo dan, onda je Parakolia za vas najbolji izbor. Ova plaža za koju avanturisti često kažu da je za njih najlepša plaža idealna je za celodnevni izlet. U blizini se nalazi močvara gde ima dosta ptica, takođe tu odmah pored je i istoimeno selo u blizini kojeg se nalaze neverovatni vodopadi od kojih zastaje dah.

Povezano
No Comments Yet

Leave a Reply

Ostavite komentar, podelite iskustva sa svima

Your email address will not be published.

Objavi klikom na Submit comment