Iako se Litohoro nalazi u planinskom delu, u blizini najvišeg vrha planine Olimp (Mitikas, 2.918 metara), ipak se nalazi na samo nekoliko kilometara od mora, što ga čini savršenom turističkom destinacijom za svako doba godine.

Litohoro je živopisni gradić sagrađen u duhu tradicionalne makedonske arhitekture i bujna vegetacija svih vrsta koja ga okružuje još više daje na lepoti ovom području. Ovo je odlično uređen turistički rad sa dobrim hotelima i svim ostalim turističkim potrepštinama, a glavna atrakcija je, naravno, planinarenje na Olimp, mesto na kom su živeli grčki bogovi. Naselje Litohoro datira iz 14. veka. Sudeći po opisima grčkih i stranih pisaca iz tog vremena, većinu stanovništva su tada činili mornari i ribari, a u gradu je takođe bilo mnogo mesta na kojima se pravio tekstil.

Plaža

Plaža litohoro je peščana oblast koja počinje u luci Litohoro Gritsa, a završava se u Leptokariji.Cela ova oblast je ispod gradića Litohoro.Većina plaža je peščana sa nekoliko malih šljunkovitih delova jer je površina zaista velika.Sa plaže se pruža veličanstven pogled na Olimp koji oduzima dah.

litohoro plaza

Šta morate videti?

Počnite sa obilaskom od stare, tradicionalne gradske četvrti, duž uskih ulica i starinskih kuća sagrađenih u tipičnom makedonskom stilu. Videćete male trgove, koji su poznati i pod imenom bairija između starih kuća. Prošetajte kroz park pun borova, Katounija, na samom ulazu u grad i posetite sportski i kulturni centar, kao i Muzej morske i narodne umetnosti gde možete videti eksponate koji govore o bogatoj pomorskoj tradiciji ovog mesta.

Tu su i poznati religijski spomenici i mesta za hodočašće koje vredi posetiti. Videćete živopisnu seosku kapelu Svete Paraskeve koja se nalazi među poslednjim kućama na zapadnoj ivici grada.

litohoro utisci

U šumi Svetih apostola će vas oduševiti ledena voda koja teče sa planine Olimp u fontanu nadomak crkve Svetih apostola. Malo više na planini, na najvišem vrhu koji zaista vredi posetiti videćete kapelu Sv. Ilije odakle se pruža neverovatan panoramski pogled.

Nađite vremena da posetite nov manastir Sv. Dionizija koji se nalazi u skali. Sudeći prema pisanjima drevnih istoričara, na ovom mestu se nekada nalazio grad Pimpleja. Manastir je premešten na današnju lokaciju nakon što su 1943. godine Nemci uništili impresivan, stari manastir sa tvrđavom iz 16. veka. Odatle možete krenuti u posetu Crkvenom vizantijskom muzeju, gde se nalaze istorijski spisi, kao i retki crkveni sudovi i odežde. Tu je i jedna crkvica u senci ogromnog drveta, posvećena Sv. Kozmi Etolskom koji se molio u senci ovog drveta tokom turske okupacije.

litohoro grcka

Iz Litohora stalno kreću izleti na Olimp, čuvenu planinu iz drevnih grčkih mitova. Šarolik put kreće iz Miloja, na obodu grada i ide kroz klisuru reke Enipeas.

Nacionalni park Olimp obuhvata deo prirode čiji prizori oduzimaju dah. Ovo je prvi nacionalni park u Grčkoj koji je proglašen nacionalnim parkom 1938. godine i obuhvata područje od 45 kvadratnih kilometara šume hrastova, cnih i belih borova, bukvi i ostale planinske vegetacije – ukupno oko 1.700 biljnih vrsta, od kojih su 23 endemske. Kad je u pitanju životinjski svet, tu su 32 vrste sisara, 108 vrsta ptica (između ostalog, i retki orlovi), mnogo vrsta gmizavaca, insekata i leptira. Planina Olimp je proglašena prirodnim rezervatom pod zaštitom UNESCO-a 1981. godine.

U restoranima Litohora , tavernama i uzo barovima možete probati tradicionalnu makedonsku kuhinju koja se uglavnom bazira na mesu, raznim vrstama sira i pitama. Uživajte u lokalnim kafićima i barovima.

Aktivnosti

– Planinarenje i planinski sportovi na Olimpu. Postoji devet staza i najpoznatija je ona koja ide iz Litohora do Prionije pored klisure reke Enipeas (planinski put E4). U blizini Prionije reka pravi mala, prirodna jezerca. Ako baš volite planinarenje, nekoliko kilometara pre Prionije (kod Gortsije) počinje druga staza koja ide do Zaravni muza (nadmorska visina 2.600 m) i odatle možete krenuti ka najvišim vrhovima Olimpa. Druge planinske staze kreću iz Diona i Petre. Naći ćete sve detalje na samim stazama i mapama na sajtu opštine Dion-Olimp.

– Druge sportske aktivnosti u kojima možete učestvovati su splavarenje, vožnja motorom po planinskom terenu ili vožnja biciklom, kao i penjanje po veštačkom terenu koji se nalazi u sportskom centru u Litohoru.
– Još jedna opcija je da odete na plivanje na neku od plaža u Variku, Gritsi ili Plaki. Smeštaj ćete naći u obližnjim kamp-naseljima.

Kako stići u Litohoro?

Litohoro se nalazi na oko 415 kilometara severno od Atine i 92 kilometra južno od Soluna. Krenite auto-putem Atina – Solun i skrenite na skretanju Olimp – Litohoro.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here