Da je voda na vrelu pored potoka Grabovac, zdrava, da otklanja bolove i podmlađuje, znalo se od davnina i prenosilo s kolena na koleno. Meštani su vekovima ovu vodu pili, koristili u domaćinstvima i lečili se. Danas je tu, nedaleko od Teslića, u središnjem delu Republike Srpske, Zdravstveno turistički centar “Banja Vrućica”, lider banjskog turizma u Bosni i Hercegovini.

Lekovita banjska termomineralna voda, temperature oko 38 stepeni pripada kalcijum-natrijum-hidrokarbo-natnim-hloridnim-fluoridnim-ugljenokiselim mineralnim vodama, a osim što može da se pije koristi se za banjanje u kadama, hidroterapiju u bazenima, inhalaciju aerosola i za gasne kupke.Ali bogatstvo Banje Vrućice ne čini samo termomineralna voda već i povoljna klima, i nadmorska visina od 230 metara, što je po svim svetskim standardima idealno za lečenje, pre svaga, kardiovaskularnih bolesti.

Na oporavak i lečenje u Specijalnu bolnicu za rehabilitaciju kardiovaskularnih bolesti “Banja Vrućica” dolaze pacijenti posle infarkta srca, balon dilatacija, ugrađivanja stentova i bajpasova, posle operacija srčanih zalistaka i krvnih sudova. Osim toga, u Banji Vrućici se oporavljaju i leče obbleli od reumatskih, neuroloških i postraumatskih bolesti.

banja vrućica

Indikacije za lečenje u Banji Vrućici su:
infarkt srca
angina pektoris
operacije na srčanim krvnim sudovima
srčana kompenzovana oboljenja bez aritmija
povišen krvni pritisak
oboljenja perifernih arterijskih krvnih sudova
stanja posle povreda
stanja posle korektivnih operacija na zglobovima
reumatska oboljenja
operisane diskus hernije
pareze i paralize perifernih nerava
upale sluznice želuca
čir želuca i dvanaestopalačnog creva
oboljenja žuči i jetre
šećerna bolest
bronhitis i
giht

Zdravstveno turistički centar “Banja Vrućica” ima i terene za košarku, odbojku, rukomet, tenis, stoni tenis i mali fudbal, kao i mnogobrojne staze za šetanje, trčanje i biciklizam.
Posebna novina je fudbalski stadion sa veštačkom travom i licencom FIFA, idealan za pripreme fudbalskih ekipa, naročito u zimskom periodu. Svi tereni su u neposrednoj blizini hotela “Kardial”, okruženi su šumovitim predelima i parkovima i, što je za trening i odmor najvažnije, obiljem svežeg vazduha, mira i tišine.

Balneo terapija

Jedan od najdragocenijih sastojaka termomineralne vode u Banji Vrućici je ugljen-dioksid.Iz vode i gasnih kupki, ovaj gas draži termo-receptore kože i izaziva bolju prokrvljenost (hiperemiju) i širenje kapilara, arteriola i arterija. Ovi procesi poboljšavaju protok i preraspodelu krvi u organizmu za oko 30 odsto. Osim što se srce tako “odmara”, a njegov krvotok i funkcije poboljšavaju, nizom složenih procesa u organizmu voda utiče na smanjenje povišene funkcije štitaste žlezde (hipertireoze), poboljšava rad nadbubrežnih i polnih žlezda. Ako se pije 10-30 minuta pre jela, stimuliše lučenje želudačnih sokova, a kada se popije sat pre obroka deluje suprotno, pa se preporučuje onima koje muči “kiselina”.

Medicinski velnes

Iako je lečenje različitih oboljenja termomineralnom vodom tradicija u Banji Vrućici, u ovom lečilištu u korak prate i savremene zdravstvene usluge za one koji žele da očuvaju zdravlje, da se opuste, odagnaju stres i rekreiraju.
Oslanjajući se na iskustvo lekara i medicinskog osoblja, otvoren je savremeni Medicinski velnes centar “Stara Banja” koji Banju Vrućicu čini mestom za uživanje. U carstvu vode, sauna i masaža, izvori termomineralne vode su “podloga” svih velnes programa među kojima su:
finska i infracrvena sauna
parno kupatilo
rimska spa oaza
“Stara Banja” aroma masaža
holistička antistres masaža
masaža vulkanskim kamenjem
čokoladna i vino aroma spa masaže
medicinska i sportska masaža
fitnes centar
rekreativni, hidromasažni i dečji bazen
zatvoreni i otvoreni bazen s termomineralnom vodom i
kupke u lekovitoj vodi i blatu.
U okviru velnes centra postoji i VIP Spa oaza zatvorenog tipa za relaksaciju i opuštanje parova.

Najstariji dokazi o lekovitosti Banje Vrućice potiču iz doba Rimljana, a prvi pouzdani podaci o lekovitosti termomineralne vode su iz perioda austrougarske vladavine u Bosni i Hercegovini. Moderna istorija Banje Vrućice počinje 1919. godine kada je Banju otkupio inženjer Simo Krstić i angažovao vrsne stručnjake da analiziraju lekovitost banjskih voda. Kada su istraživanja završena Banja je uređena po tadašnjim evropskim merilima i izgrađeno je moderno kupatilo sa dva bazena i šest, a potom još 14 kada. Tako da Banja Vrućica ima tradiciju dužu od 100 godina

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here